Vijesti
Kategorija: Vijesti

 

 

FITZONA CENTAR -  savjetovalište

Kranjčevićeva 30, Zagreb

Radno vrijeme: pon-pet od 14-19

 

 • Centar podrške i vrhunske usluge
 • Besplatno savjetovanje u intimnom okruženju
 • Individualni pristup
 • Provjereni i licencirani stručnjaci
 • Suvremena fitoterapija
 • Apiterapija
 • Integrativna medicina
 • Pulsna dijagnostika
 • Veliki izbor biljnih pripravaka
 • Veliki izbor prirodne kozmetike
 • VIŠE POGLEDAJTE NA NAŠEM WEB-U:https://www.fitzona.hr/

 

 

Fitzona centar ima samo odabrane artikle u ponudi pa prije odlaska molimo da provjerite dostupnost željenoga. Nisu svi artikli sa Fitzona web shopa dostupni u centru.

                                             Savjetovanja i dijagnostika

FitZona centar je centar podrške i usluga usmjeren na jačanju suradnje između provjerenih komplementarnih stručnjaka za zdravlje i svih onih koji žele sagledati svoj organizam i svoje zdravlje iz drugog kuta.

FitZona centar ima savjetodavni karakter i u prvom redu sažima iskustva i znanja raznih komplementarnih i konvencionalnih stručnjaka. Provedba usluga i savjetovanja za osobe sa rizikom i problemima sa zdravljem u okviru uspostavljenog centra znači osvijestiti prednosti prirodnih, komplementarnih metoda liječenja.

Konvencionalna medicina kao vid liječenja se nikada ne bi trebala zanemariti ili podcjenjivati, međutim, ona se može nadopuniti komplementarnom ili alternativnom.


Stručni suradnik:

Ivo Bačlija – utemeljitelj brenda Matičnjak,
licencirani fitoterapeut i apiterapeut

 

Savjetovanja i dijagnostika obavljaju se na adresi:

Kranjčevićeva 30, Zagreb

 

 

 Ivo Bačlija- Savjetovanja

Fitoterapeut, apiterapeut i inovator

Ivo Bačlija

"Ljekovitim biljem se bavim odmalena – naučivši osnove gledajući svog oca, shvatio sam da svaka mala sjemenka sadrži toliko nutritivno korisnih sastojaka što biljka koristi za svoj daljnji rast i razvoj, za svoj novi život.

Slijedeći svoju zanimaciju i zainteresiranost za ljekovitim svojstvima biljaka, mogu reći da se time bavim čitav život. Sakupljao sam ga, prvo koristio za osobne potrebe, radio razne mješavine, a zatim se odlučio cijediti njegovo sjeme ne bi li iz biljke izvukao ono najbolje, njen pravi eliksir.

Educirajući se u tom smjeru postao sam pčelar, fitoterapeut, apiterapeut, a koristeći to znanje u inovativne svrhe (spajanjem sastojaka u nove proizvode) postao i član Društva inovatora Hrvatske.

Specijalizirao sam se na području proizvodnje hladno prešanih ulja i dodataka prehrani na bazi meda. Tajna kvalitete ulja koje se sada proizvodi unutar tvrtke Matičnjak sativa čiji sam začetnik, je u svježini što je jedna od bitnih stavaka kod mjerenja kvalitete ulja. A to je naša misija – proizvoditi zdravo, uvijek svježe i domaće."

 

Fitoterapeut, apiterapeut i autor Matičnjakovih proizvoda besplatno vas savjetuje u Fitzona centru,  Kranjčevićeva 30, u Zagrebu, utorkom, srijedom i četvrtkom od 15 do 19 sati.

 

Studeni 2019.

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29

30

Kategorija: Vijesti
 
 

Najbolji gradovi u kategoriji gospodarstva su Pula, Sveta Nedelja i Krk, a na području obrazovanja i demografije Pazin, Labin i Cres. Nagradu u Smart-city kategoriji osvojio je Grad Dubrovnik, a Eco-city Koprivnica. Četiri grada obranila su u ovogodišnjem izboru za najbolje gradove naslove od lani, Križevci, Poreč, Sveta Nedelja i Krk. Dubrovnik se može pohvaliti da je ponovo među pobjednicima u ovome izboru, s tom razlikom što je lani dobio naslov najboljeg velikog grada po kvaliteti života a ove godine priskrbio si je posebnu nagradu Smart City.

Trijumf Zagreba u izboru za najbolji veliki grad po kvaliteti života, proglašenje Pule najboljim velikim gradom za gospodarstvo te dodjela pojedinačnih nagrada Koprivnici za ECO City i Dubrovniku za Smart City. To su najiščekivanije odluke u ovogodišnjem izboru za najbolje gradove Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos što je sinoć okončan završnim skupom u šibenskom hotelu Amadria u sklopu Dana regionalnog razvoja i europskih fondova u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova.
Osim Zagreba, naslove najboljih u kategoriji kvalitete života izborili su i Poreč u konkurenciji srednjih te Krk kod malih gradova. Poreč je tako obranio naslov najboljeg iz prošle godine, što je pošlo za rukom i Krku te Svetoj Nedelji u kategoriji gospodarstvo za male, odnosno srednje gradove.

– Mark Twain je rekao da je bolje živjeti bez zaslužene nagrade, nego živjeti s nezasluženom nagradom. Ja ću pokušati nadmašiti Twaina pa ću reći da je lijepo biti sugrađanin Zagrepčana koji su zaslužili ovu nagradu – poručio je preuzimajući nagradu najbolji veliki grad po kvaliteti života zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

  U kategoriji obrazovanje, demografija, mladi i socijalna politika najboljima su proglašeni Pazin (veliki gradovi), Labin (srednji) i Cres, u konkurenciji malih gradova.

Mi u Cresu pratimo svakog našeg građanina od rođenja do završetka fakulteta, ova nagrada je dokaz za to. Idemo dalje, iduće godine želimo nagradu za gospodarstvo – poručio je uzvanicima skupa zamjenik gradonačelnika Cresa Marin Gregorović.

  Nagrade najboljim gradovima u povlačenju novca iz fondova Europske unije otišle su u Zadar (veliki), Križevce (srednji) i Ludbreg u konkurenciji malih gradova. Križevci su tako drugu godinu zaredom dobili nagradu za najbolji grad u EU fondovima, s tom razlikom što je lani tu nagradu dobio samo jedan grad, a ove godine njih tri.

– Kao i prilikom prošlogodišnje nagrade, doveo sam ovdje svoj tim za koji molim jedan pljesak. Time želim reći da je povlačenje novca iz EU timski rad – poručio je sudionicoima skupa u Amadriji gradonačelnik Križevaca Mario Rajn.
Koprivnica je naslov ECO Cityja za najbolja rješenja u gospodarenju otpadom i zaštiti okoliša osvojila u konkurenciji Ludbrega, Čakovca, Belišća i Jastrebarskog koje je lani pobjedilo u ovoj kategoriji.

– Ne bi bilo ove nagrade bez Koprivničanaca i Koprivničanki koji marljivo odvajaju otpad i tako doprinose naporima koje mi kao gradska uprava poduzimamo na zaštiti okoliša – istaknuo je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić prilikom preuzimanja nagrade.

 

Dubrovnik je natjecanju za nagradu Smart City za najbolju praksu i rješenja u primjeni pametnih tehnologija trijumfirao u konkurenciji Rijeke, Varaždina, Bjelovara i Jastrebarskog. Dubrovački gradonačelnik Mate Franković izrazio je zadovoljstvo činjenicom da su napori uprave na čijem je čelu prepoznati od strane organizatora ovog izbora.

 Zagrebu su za naslov najboljeg u konkurenciji kvalitete života u velikim gradovima konkurirali Samobor, Čakovec, Varaždin i Dubrovnik. Zagreb je ‘broj jedan’ među  velikim gradovima, među ostalim, po prosječnome dohotku po stanovniku (44 733 kuna) i efikasnosti gradske uprave, iskazane kroz podatak o tri milijuna i 574 tisuće kuna proračunskih prihoda po zaposlenome u gradskoj administraciji.

Pula je ovogodišnji pobjednik izbora najvećih gradova za gospodarstvo zahvaljujući, među ostalim, plasmanu unutar četiri najbolje rangirana velika grada po prosječnome izvornome prihodu po  stanovniku od 4013 kuna, dok je među najboljih pet po niskoj stopi  udjela siromaštva među stanovništvom. U završnoj konkurenciji s Pulom u ovoj kategoriji bili su lanjski pobjednik Varaždin, Rijeka, Samobor i Dubrovnik.

– Lako je dijeliti novac kada imate poduzetnike i obrtnike koji ostvaruju dohodak a na taj način i proračunske prihode – kazao je prilikom preuzimanja nagrade pulski gradonačelnik Boris Miletić.

 Pazin je naslov najboljeg u kategoriji velikih gradova za obrazovanje i demografiju osigurao zahvaljajući udjelu u gradskom proračunu izdvojenom za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade, od 58 posto. U konkurenciji s Pazinom za nagradu najboljeg velikog grada u obrazovanju i demografiji bili su Bjelovar, Čakovec, Šibenik i Velika Gorica.

– Na ovaj skup došao sam s dana učitelja u Pazinu, i to držim poveznicom koju uvijek moramo imati na umu. Želim reći da su institucije i zgrade u kojima se odvija naše obrazovanje ništa bez ljudi, učitelja – naglasio je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, preuzimajući nagradu.

 Četiri grada obranila su u ovogodišnjem izboru za najbolje gradove naslove od lani, Križevci, Poreč, Sveta Nedelja i Krk. Dubrovnik se može pohvaliti da je ponovo među pobjednicima u ovome izboru, s tom razlikom što je lani dobio naslov najboljeg velikog grada po kvaliteti života a ove godine priskrbio si je posebnu nagradu Smart City.

Krk je jedini grad s dva naslova najboljeg u ovogodišnjem izboru. Utoliko se Krk može proglasiti i ukupnim pobjednikom ovogodišnjeg izbora najboljih gradova Jutarnjeg lista, Gradonačelnika.hr i agencije Ipsos.

– Dobiti dva priznanja u jednome danu nije mala stvar. Iznimna je ipak nagrada za kvalitetu života, pogotovo kada se zna da je dodijeljena uz anketu među samim Krčanima što nam puno znači – kazao je pročelnik Krka za gospodarstvo Igor Hrast u prvoj izjavi nakon osvojenih nagrada.

 Završni skup ovogodišnjeg izbora najboljih gradova pratilo je stotinjak predstavnika 36 nominiranih gradova, predstavnici organizatora i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u sklopu čijih su dana Regionalnog razvoja i fondova EU proglašeni pobjednici izbora najboljih gradova. U ime organizatora, skup je otvorio glavni urednik Goran Ogurlić a pobjednici su nagrade dobili iz ruku predsjednice Uprave Hanza Medije Ane Hanžeković, osnivača portala Gradonačelnik.hr Vanje Sertića, glavnog urednika gospodarskog sadržaja Hanza Medije Marka Biočine i direktora Sektora za marketing poslovnih korisnika Hrvatskog Telekoma Jerka Dumanića.

Obrativši se sudionicima završnog proglašenja najboljih gradova državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije  Nikolina Klaić osvrnula se na nagradu najboljeg grada u povlačenju novca iz fondova EU, ocijenivši kako I to prizanje potiče gradove da budu još bolji u korištenju novca iz Europske unije. (Vedran Marjanović/Jutarnji list, foto: Jakov Prkić/Cropix)

AUTOR = V.MARJANOVIĆ

Kategorija: Vijesti
Grgić Pak u skladu s najvišim standardima nudi strojeve i folije za napuhavanje zračnih jastuka. 
Svojim klijentima pružamo edukaciju i opremu/optimalnu vrstu ambalaže koja se temelji na njihovim potrebama.
 
Naša troslojna polietilenska folija je vrhunske kvalitete- biološki prihvatljiva.
 
Dodatak:
- prezentacija bez obveze pristanka
- edukacija uporabe
- sigurna izolacija tijekom prijevoza
- popusti na količinu
- stroj gratis na korištenje / 12mj. uz narudžbu 1palete ( uz narudžbu više    paleta, mogućnost dogovora i više strojeva gratis )
- u slučaju kvara stroja - unutar 24h popravak ili zamjena za novi aparat -dostavljamo Vam na adresu.  
 
POGODONOSTI ZA VAS :
- vrhunska / najbolja Njemačka kvaliteta pakiranja
- stroj ( 9 kg ) : zauzima malo prostora / stabilan
- lagano rukovanje strojem
- folija ( pakiranje- mala rola / privitak )
- razne druge folije zauzimaju cijela skladišta 
- skladišta možete iskoristiti u druge svrhe
- brz način pakiranja / povećanje poslovnosti
- smanjen broj djelatnika
Kategorija: Vijesti
 

Dijete za mršavljenje ostavljaju vas gladnima, a brojne tablete za mršavljenje nisu donijele rezultate? Nepotrebni kilogrami se gomilaju, dok vam odgovor na pitanje “Kako smršaviti?” predstavlja sve više patnje. Rješenje za zdravo i brzo mršavljenje u 2018. godini pronađite u nastavku!

Današnji stil života rijetko ostavlja vremena za pravilnu prehranu ili vježbanje uz sve obaveze koje nas svakodnevno preplavljuju. Mršavljenje postaje sve veća patnja i stres, a mnogi nemaju mogućnosti pripremati zdrave obroke i paziti na prehranu. Pitate se, pa kako onda smršaviti? Dijete za mršavljenje mogu uzrokovati više štete nego koristi ukoliko se pravilno ne primjenjuju. Prvi razlog je taj što dijete nisu zdrave za naglo mršavljenje i većinom se rezultati izgube nakon bumerang efekta. Boomerang efekt predstavlja povratak stare kilaže nakon prestanka dijete, a nekada se kilogrami vrate i u dvostrukom broju.

Kako brzo smršaviti bez boomerang efekta?

Zdravo mršavljenje često zahtijeva prilagodbu životnih navika i uvođenje blage fizičke aktivnosti. Medicinska dijeta, bolnička dijeta, UN dijeta i mnoge druge kod većine ljudi su učinkovite, ali nerijetko rezultiraju u vraćanju na staro stanje. Ukoliko želite svoje izgubljene kilograme ostaviti iza sebe, pomoći će vam umjereno mršavljenje od 2 do 4 kilograma mjesečno. Dijeta za mršavljenje ne mora se zvati “dijetom” jer bismo rezultate mogli zamijetiti već prvim korakom, smanjenjem količina hrane koje konzumiramo. U tome vam mogu odlično pomoći brojni proizvodi za mršavljenje. Mi smo vam u nastavku pripremili najbolje proizvode za mršavljenje koji su se pokazali učinkovitima, a koji će u 2018. godini pomoći i vama da izgledate 10 puta bolje!

Mršavljenje bez dijete? Itekako je moguće!

Danas je mršavljenje postalo mukotrpan proces koji zbog dodatnog pritiska okoline može negativno utjecati na život. Srećom, nije potrebno izgladnjivanje da bismo izgubili tih nekoliko kilograma viška! Postoje mnogi dodaci prehrani koji će mršavljenje pretvoriti u bezbrižan proces i smanjiti apetit bez da se moramo ičega odricati. Jedan od najpopularnijih proizvoda koji olakšavaju mršavljenje su GoSlimmer flasteri. Osim što su napravljeni na biljnoj bazi iznimno učinkovitih biljaka hoodie, guarane i garcinije, GoSlimmer flasteri smanjuju apetit. Mršavite bez odricanja i gladi!

Brzo mršavljenje bez odricanja zagarantirano je učinkovitim djelovanjem na hipotalamus, centar u mozgu odgovoran za kontrolu apetita i sitosti. Flasteri istovremeno stimuliraju i središnji živčani sustav te ublažavaju fizički i psihički umor koji se često javlja prilikom mršavljenja. 

Slim ABS je napravljen uz pomoć Trilay tehnologije. Poseban dizajn od tri super efektivna sloja čine topljenje masnih naslaga lakšim nego ikada. Unutrašnji sloj pospješuje izlučivanje znoja. Na taj ćete način topiti masne naslage čak i prilikom laganih poslova i aktivnosti. Srednji sloj ima milijune ćelija koje upijaju znoj i neutraliziraju neugodne mirise. Vanjski sloj pospješuje brzo sušenje a istovremeno zadržava znoj unutar pojasa. Održava vase tijelo i odjeću suhom.

Materijali vrhunske kvalitete i revolucionaran dizajn garantiraju učinkovito i brzo uklanjanje masnih naslaga.

Slim ABS potiče znojenje i tako vam pomaže topiti masne naslage. Vrlo je jednostavan za korištenje, samo ga navucite i krenite s topljenjem masnih naslaga. Bez kopči, čička i gumba.

Nosite ga bilo gdje, na poslu, kod kuće, prilikom obavljanja kućanskih poslova ili prilikom vježbanja. Kad god ga koristili znojit ćete se i topiti masne naslage.

Izvor:net.hr

Kategorija: Vijesti

5.10.2019.Udruga građana treća životna dob Trešnjevka, bila je pozvana na berbu grožđa kod našeg prijatelja i domaćina gosp. ĐAKIĆA u Pitomaći.

Berba je bila uspješna, vesela i domaćin nas je savršeno ugostio.

 

 

Kategorija: Vijesti
Isprva su novčanice služile samo kao sredstvo plaćanja, no kasnije im se počela pridavati sve veća pozornost, naročito kad je riječ o izgledu. Tako danas imamo i žiri koji svake godine jednu novčanicu proglašava najljepšom
 

Prva papirnata valuta uvedena je u Kini za vladavine dinastija Tang i Song na početku 7. stoljeća, a za dinastije Yuan novčanice je usvojilo i Mongolsko Carstvo. No "prave" papirnate novčanice počele su se izdavati u 13. stoljeću za vrijeme dinastije Song. Kad je riječ o Europi, papirnati novac kao novu ideju za zapadnu civilizaciju uveo je Marko Polo u poglavlju svojih putopisa pod naslovom "Kako Veliki Khan koristi koru drveta pretvorenu u nešto poput papira i to koristi kao novac u cijeloj zemlji''. U tom su periodu Polo i drugi svjetski putnici koristili vjerodajnice, a prve novčanice počinju se izdavati u Švedskoj 1661. godine.

Danas ne samo da postoji mnoštvo novčanica koje predstavljaju različite zemlje već društvo International Bank Note Society svake godine izabire najljepše. S obzirom na to da je zadnje dvije godine nagradu osvojila švicarska valuta, odlučili smo napraviti povijesni presjek kako bismo izdvojili najljepše novčanice koje postoje ili su postojale i u drugim zemljama.

Izvor:24h

Kategorija: Vijesti
 Neverbalna komunikacija je, pokazuju istraživanja, mnogo bitnija u prenošenju poruke. Uspješna neverbalna komunikacija počiva na otvorenom stavu, bez prekriženih ruku i održavanju kontakta očima
 
 
Ako znate komunicirati, znate jako puno jer uz dobre vještine, puno lakše možete i napredovati na poslu. To nije urođena vještina, već se ona stječe treninzima i nadograđuje. Ako radite u nekoj od korporacija ili možda manjoj privatnoj tvrtki, uz dobre vještine, koje se mogu naučiti, možete brže doći do bolje pozicije. U tome je jako važno i samopouzdanje. Važno ga je imati, ali još je važnije znati kako ga dozirati.
 

Prevelika samouvjerenost može se protumačiti i kao bahatost. Bitno je procijeniti osobu s kojom razgovarate i svoju intonaciju, riječi i način govora prilagoditi onome što je sugovorniku prihvatljivije.. Svaka komunikacija započinje slušanjem i važno ju je postaviti na dobrim temeljima. Da bi aktivno slušanje bilo moguće važno je da se razgovor odvija 'oči u oči' jer takvo slušanje podrazumijeva potpunu koncentraciju na sugovornika te iščitavanje neverbalnih znakova. Bitan je i govor tijela. Dok govorite, čak 55 posto slušateljeve pažnje usredotočuje se na mimiku lica, način na koji dišete, stav u kojem sjedite ili stojite. Neverbalna komunikacija je, pokazuju istraživanja, mnogo je bitnija u prenošenju poruke. Uspješna neverbalna komunikacija počiva na otvorenom stavu, bez prekriženih ruku i održavanju kontakta očima.

Dobra vježba kojom možete istrenirati svoj govor tijela je promatranje. U poslovnom odnosu nikada ne biste smjeli dozvoliti da emocije preuzmu ulogu nad komunikacijom. Strah, ljutnja, tuga i sreća najsnažnije su emocije čije pokazivanje u poslovnoj situaciji nije poželjno, iako je te emocije teško sakriti.

Izvor:24h
Kategorija: Vijesti

Već od rana jutra dok je vrijednim rukama kopao i čistio vinograd misli su mu stalno bježale ka tim očima boje kestena. I posao i vrijeme pomalo prolaze i došlo je doba da mu je za danas dosta. Krenuo je doma, a usput ubrao buketić predivnog poljskog cvijeća samo za nju. Kad se okupao i obukao, skopčao je tu lijepu bijelu košulju svojim žuljevitim i poštenim rukama i krenio je put malog trga, jer tamo je jedna mala, za njih samo njihova klupa. Ona je od jutra bila posebno vrijedna da joj otac slučajno nebi našao neku grešku zbog koje bi morala ostati doma, jer srca ga je moralo danas vidjeti. U sretnim očima boje kestena gledala je sunce koje kreće ka zalazu i požurila se urediti da mu bude najljepša. Žurila je, žurila i previše, pa je krenula bližim putem preko kamenih stepenica uz more. Dok se Sunce već počelo topiti u moru, a Jugo je diglo sve veće valove ona se jadna okliznula na tim smočenim kamenim stepenicama i pala u zapjenjeno more. More je bilo jače. Sa Suncem sve je potonulo. On je čekao i čekao, još je godinama dolazio i čekao, jer srce drugo nije dalo. Svakim danom u njemu je snage bivalo sve manje i manje. I tako jedne večeri dok je umoran sjedio iz ruku je ispustio onaj samo za nju buketić cvijeća i u tom trenutku spustile se nebeske stepenice u najljepšim bojama baš pred njega. Tako predivno svjetlo još nikada nije vidio i odjednom kroz njega ukazale su mu se te predivne oči boje kestena. Laganim koracima spustila se ona stepenicu po stepenicu i sjela pored njega. On je nježno zagrli dok je slušao šapat njezinih usana " Došla sam ti, srce moje ". 

 

Uvijek pazite na sebe, manje zbog sebe a više zbog onih kojima vaša prisutnost znači više od svega na svijetu!!!

 

Autor. Mladen Vunarić

Kategorija: Vijesti
 

Glavni zadatak životopisa je uvjeriti poslodavca da vas pozove na intervju. Kako biste postigli taj cilj vaš životopis mora biti profesionalan, pregledan i jasan te sadržavati sljedeće informacije:

Osobni podaci

Ime, prezime, datum i mjesto rođenja, adresa, broj telefona, e-mail adresa su obavezni. Izostavljanje nekog od tih podataka može samo probuditi sumnju u površnost i neiskrenost kandidata. Bračno stanje, vozačka dozvola i regulirana vojna obaveza su opcionalni, osim ako natječajem nije drugačije određeno.

Podaci o formalnoj edukaciji

Srednja škola, fakultet, poslijediplomski studij. Informacije navodite u obrnutom kronološkom redu, uvijek navedite točne periode, točan naziv institucije, usmjerenje. Ukoliko ne navedete period biti će teško zaključiti vremenski tok od završetka srednje škole, upisa fakulteta, diplome, do prvog zaposlenja.

Ukoliko tražite prvo zaposlenje i smatrate da vaša znanja i sposobnosti prvenstveno proizlaze iz odslušanih predavanja, nemojte nepotrebno opterećivati životopis ovim informacijama nego u molbi kratko opišite stečena znanja tijekom formalne naobrazbe koja se direktno tiču radnog mjesta za koje aplicirate. Dobro je navesti i prosjek ocjena, posebno ako je vrlo uspješan.

Dodatna edukacija

Tečajevi, seminari, projekti. Navedite točan naziv, kratak sadržaj ukoliko ga je teško naslutiti iz samog naziva, period održavanja i naziv institucije. Čak i tečajevi ili seminari koji nemaju direktnu vezu s pozicijom za koju aplicirate bitan su podatak o vama jer svjedoče o vašoj angažiranosti i širini interesa.

Radno iskustvo

Tvrtka, pozicija, odgovornosti, period zaposlenja. Radno iskustvo navodite u obrnuto kronološkom redu (sadašnje zaposlenje pa redom prema prvom zaposlenju). Navedite točan naziv tvrtke, mjesto, točan period u kojem ste radili (mjesec i godina), kratak opis tvrtke, poziciju na kojoj ste radili te kratak opis zaduženja.

Opis posla mora biti prilagođen poziciji za koju aplicirate, stoga naglasite iskustvo. U radno iskustvo navedite i honorarne poslove koje ste radili ukoliko su relevantni za poziciju s opisom posla, a ukoliko nisu barem kao dokaz vašeg dodatnog angažmana.

Poznavanje jezika i računalnih aplikacija

Ove informacije mogu biti dio dodatne edukacije ukoliko ste završili tečajeve te ih svakako navedite kao takve. U svakom slučaju navedite jezike koje poznajete, stupanj poznavanja (aktivno, pasivno, kvalitetu govora i pisma, eventualne prijevode koje ste radili), računalne aplikacije koje poznajete i stupanj poznavanja.

Ne pretjerujte u ocjenama jer postoji mogućnost da će vaše znanje biti testirano.

Pripremite životopis i na jeziku čije dobro poznavanje navodite, ali neka vam ga svakako lektorira osoba koja profesionalno poznaje taj jezik. Životopis na stranom jeziku samo je dodatak i u svakom slučaju priložite i životopis na hrvatskom.

Aktivnosti

Članstvo u društvima, način provođenja slobodnog vremena i hobiji. Postojanje ove stavke prikazuje vas kao svestranu osobu. Određeni hobi može predstavljati prednost u poslu, zbog sadržaja posla ili sklonosti klijenata s kojima ćete trebati komunicirati. Sportska aktivnost govori o vama kao aktivnoj osobi, timskom igraču te o disciplini.

Nagrade i priznanja

Dobro ih navesti čak i kada nisu direktno vezane uz posao za koji se natječete jer vas one uvijek prikazuju u lijepom svjetlu.

Motivacija za poziciju za koju aplicirate

Kratko opišite cilj u karijeri koji se jasno odnosi na poziciju za koju aplicirate.

Preporuke

Navedite imena nekoliko svojih bivših profesora ili poslodavaca koji su vam spremni dati preporuku (ime, pozicija, tvrtka, broj telefona, e-mail). No prije svega provjeriti da li su vam te osobe spremne dati preporuku kako bi izbjegli eventualne neugodnosti.

Nakon što ste sastavili prvi nacrt teksta ponovno proučite tekst oglasa i provjerite jeste li izostavili informaciju o nečemu što je navedeno u uvjetima oglasa. Ukoliko ste nešto izostavili jer ne odgovara točno uvjetima oglasa imajte spreman odgovor kojim ćete na intervjuu pojasniti kako unatoč nezadovoljavanju tog konkretnog uvjeta predstavljate kvalitetnog kandidata za poziciju.

 

 

Izvor: MojPosao.net

Kategorija: Vijesti

Med i orasi liječe anemiju i osnažuju srce

Za liječenje hipertenzije i anemije

U kombinaciji s medom, orah predstavlja izuzetan prirodni lijek zato što

organizmu osigurava sve neophodne vitamine,

minerale, bjelančevine, masti, ugljikohidrate. Mješavina ova dva sastojka

posebno je djelotvorna kod iscrpljenosti i

malokrvnosti. Lijek se sprema tako što se 500 g livadskog meda pomiješa s

isto toliko mljevenih oraha i jednim limunom.

Preparat se uzima svaka tri do četiri sata po kašičicu sve do oporavka.

Za liječenje hipertenzije i anemije uzrokovane nedostatkom željeza

svakodnevno treba uzimati 100 g oraha s istom

količinom meda u trajanju od najmanje 45 dana.

Uz standardne, dobro poznate vrste meda, postoji još jedna, ne toliko

popularna, ali iznimno učinkovita vrsta – med od maslačka. U narodnoj

medicini taj je med oduvijekpoznat kao dobar lijek protiv kašlja.

Pored toga ima pozitivan učinak na smanjenje masnoća u krvi,

kod uklanjanja bradavica. Pomaže i kod smirenja želučanih tegoba i

žgaravice.

Maslačak se od davnina koristi za prirodno liječenje mnogih tegoba i

bolesti, iako mnogi i danas misle da je on još samo jedan od korova

koji raste na zelenom travnjaku.

No, ako nismo mi, pčele su prepoznale njegovu ljekovitost te ga

redovito oprašuju i rade iznimno cijenjen i ljekovit med od maslačka.

Boja meda od maslačka varira od žarko žute pa sve do one tamnije,

zavisno o kristalizaciji. Smatra se da je intenzivnija zlatno žuta

boja pokazatelj veće kvalitete, odnosno čistoće meda.

Med od maslačka krasi jak i oštar okus te bogata aroma, a po jačini

je sličan eteričnom ulju maslačka. Srednje je sladak, a okus mu je

osvježavajući. Miris podsjeća na mješavinu kamilice, amonijaka,

ljepila životinjskog porijekla i sirćeta. U početku vam se njegov

okus možda neće svidjeti, ali s vremenom ćete ga sigurno zavoljeti.

 Pčelinji med od maslačka kao lijek protiv kašlja i kolesterola

Med od maslačka pomaže u održavanju zdravlja probavnog sustava.

Izvrstan je kod crijevnih, želučanih, žučnih bolesti. Sastojci ovog

visoko vrijednog meda pomažu pravilnom radu bubrega i jetre.

Čak ga nazivaju i prirodnim eliksirom za jetru.

Preporučuje se svima onima koji imaju lošu ili osjetljivu probavu.

Maslačak i njegove prerađevine imaju razne blagodati na ljudski

organizam i kao namirnica je prečesto zanemaren. Stariji ljudi

dobro se još sjećaju domaćih recepata, kojima je maslačak pomagao

u održavanju zdravlja i vitalnosti, pa ćemo se vratiti u prošlost

kako se ove dragocjene informacije nebi zaboravile.

Maslačak služi za smanjnje masnoća u krvi. Odličan je izbor za

revitalizaciju organizma nakon duge i teške zime. Stimulira apetit,

budi tijelo, regulira metabolizam ragradnje masti i čisti krv od

štetnih komponenata.

Također pomaže i u liječenju želučanih tegoba ili probavnih smetnji.

Imate li problema sa žući ili mokraćnim kanalima maslačak će

zasigurno pomoći.

Matična mliječ u medu od maslačka

Med od maslačka nastaje iz jednog cvijeta pa se zato zove

. Monoflorni medovi se razlikuju po količini matične mliječi.

Uspoređujući med od maslačka s drugim medovima po izvoru

matične mliječi, bitno je naglasiti da se on nalazi odmah

iza meda od kestena.

Ako se borite sa sezonskim alergijama, astmom ili bronhitisom,

redovitim korištenjem matične mliječi možete ublažiti ili u

potpunosti suzbiti simptome.

Matična mliječ je poznati dodatak prehrani koji se koristi

kod podizanja imuniteta u liječenju i sprječavanju pojave

bolesti. Matična mliječ u medu od maslačka pomaže kod:

1. oporavka od bolesti,

2. ta usporavanje širenje tumora,

3. sprečava pojavu hroničnih bolesti,

4. stimulira žlijezde s unutarnjim izlučivanjem,

5, njeguje i podmlađuje kožu,

6. poboljšava pamćenje,

7. regulira hormone i krvni pritisak

8. snižava holesterol,

9. podstiče apetit i

10. djeluje antivirusno, antibakterijski i protuupalno.

Preporučuje se za korištenje kod epidemija kao što je gripa

u zimskim mjesecima, ali i ako ste dugotrajno izloženi stresnim

situacijama, jer se odlično bori sa psihofizičkim naporima.

Sastojci matične mliječi posebno su korisni kod hroničnog umora

i iscrpljenosti.

 Za čaj i na salatu

Poznat i kao radič, maslačak je višegodišnja biljka žutih

cvjetovima. Na svijetu je poznato oko 25 vrsta maslačaka,

od kojih većina raste u područjima umjerene i hladnije klime.

Maslačak cvjeta u periodu od marta do oktobra. Svi dijelovi

maslačka se mogu upotrebljavati.

Listovi se često jedu na salatu ili se od njih pravi čaj.

Čaj lista maslačka pomaže u tegobama mokraćnog mjehura.

Čaj od korijena maslačka koristi se kao sredstvo koje pospješuje

znojenje, čisti dišne puteve i uklanja toksine iz tijela.

Cvjetovi se beru između marta i maja, korijen se vadi u rano

proljeće ili kasno ljeto, dok se listovi beru prije cvatnje u

proljeće. Cvjetovi koji se uberu u rano proljeće koriste se za

pripremu meda ili sirupa od maslačka

 Nauka je potvrdila

Dosadašnja znanstvena istraživanja pokazala su da redovitim

korištenjem meda od maslačka možemo smanjiti kiselost želučanih

sokova za više od 50 posto.

Imate li problema sa aknama i prištićima, možete ga koristiti

direktno na kožu.

Odlično je i prirodno sredstvo protiv opekotina.

Konzumiranje ovog meda najviše se preporučuje onima koji imaju

problema s dišnim putevima i pušačima.

 

Izvor:Avaz.ba

 
 
 
 
 
 
 
Kategorija: Vijesti

Poznat je ako ne svima onda mnogima Buba Volkswagen auto nalik nekom kukcu sa oklopom. Baš takav auto prekrasne obične žute boje i 

prednjih sjedala koja se nisu mogla spustiti dobrim dijelom predmet je ove priče. Dogovor je bio da ćemo večeras frend i ja izaći malo van

( znate ono kao upoznati ćemo možda neke srodne duše ljepšeg spola ), pa sam iz tog razloga odlučio malo počistiti i oprati svoju Bubicu

prekrasne obične žute boje. Pralo se i glancalo sve u šesnaest, čak sam i zadnje sjedište izvadio iz auta da ga isprašim. Ispod zadnjeg

sjedišta u Bubici nalazi se akumulator, te sam i oko njega sve počistio kad već detaljno čistim, uredno skinuo zaštitnu gumenu ploču i nju dobro oprao.

Trebalo se već početi spremati, lagano se požurio oko Bubice, sve posložio i otišao na tuširanje. Uskoro dolazi frend Caki i tako nas dva dotjerana

krećemo sa vjerom nade, a kuda to već znate.

Obišli smo nekoliko mjesta i na kraju završili u Saloon-u, ali ni tamo nama nije bilo bog zna kak, pa smo ipak prije fajrunta mi odlučili otići.

U autu, mislim u Bubici nakon kraćeg zbrajanja odlučili smo da idemo u Slapove ( bertija u Samoborskom gorju ) , jer naravno imamo sigurno

za još jedno pičence. Nije prošlo ni sat vremena, a mi ko nekim vremeplovom našli se u Slapovima, ludilo, živa muzika, violina, bajs, harmonika, ples

to je to. Naručili Caki i ja po Colu i tresemo se, jer cijela bertija se trese kad li s leđa osjetim ruku na ramenu, srce zatreperi, okrenem se, a ono frend iz kvarta Dado.

Pozdravimo se i kaže da je tu s frendom sa posla i da nemaju prijevoz za doma. Ja mu kažem da Caki i ja nećemo dugo, jer nemamo baš love, pa mogu s nama 

( a ostali bi još samo tako ), no tu se Dado ponudi da će on počastiti sa još nekoliko rundi, pa da ostanemo s njima do jutra, jer se onda ne treba brinuti za prijevoz.

Joj kak je Cakiju i meni laknulo, udri fešta!! I malo po malo dvije simpatične djevojke našle se u našem društvu. Dadoje iz minute u minutu bivao sve više 

nervozan i opčinjen jednom od njih, te je i njima ponudio prijevoz do kuće. I tako je pred jutro došlo vrijeme da se kući krene. Sjeli Dado i Caki na zadnje sjedište,

a djevojke im sjele u krilo. Dadin frend Joža i ja naravno naprijed. Vozi Bubica kroz Samoborsko gorje ( zaboravio sam vam napomenuti da je bila hladna zima

sa puno snijega ), ali s vremena na vrijeme malo štucne, pa se ugase svijetla, pa se upale svijetla, a ja si sve mislim da mi to Bubica zbog hladnoće trokira.

Došli smo mi tako do skretanja za Rakitje iskrenuli da odvezemo djevojke doma, ali u tom trenutku Bubica mi krepa. Ja skrenem i stanem sa strane, pa si mislim zašto i u tom trenutku osjetim miris dima. Auto gori viknem ja i taj čas njih petero na ona jedna vrata izletjeli prije nego sam ja svoja otvorio. Vidim ja da dim ide sa zadnjeg sjedišta. 

Da se malo vratimo na početak priče, sjetite se one zaštitne gume sa akumulatorom. Ta guma vam služi da opruge zadnjeg sjedišta kad netko sjedne ne naprave kratki spoj na akumulatoru i na taj način spriječava zapaljenje sjedišta. Ta je guma lijepo ostala doma na dvorištu ( ko nova ). Ugasili smo mi tu vatricu sa snijegom, stavili na akumulator neke kartone i krenuli dalje. Došli smo mi do kuće gdje su djevojke imale iznajmljen stan te se s njima lijepo pozdravili i ja već lagano krećem kadli Dado vikne stoj. Gdje gori pitam?

Ukopao se žuti zmaj, a Dado izlazi i kaže nam da mi slobodno idemo doma jer on je siguran da mu je dotična djevojka dala signal da pođe za njom " Dobro Dado pričekat ćemo te, pa ako te ne pusti u stan, mi smo tu". Ali Dado ne želi doći u situaciju da mi vidimo njegov mogući neuspjeh, te nas tjera doma, pokazuje autobusnu stanicu kao on će busom ako njemu ovo "slučajno"  ne upali ali to nema šanse jer on je ziher. Ok stari moj, điha konji moji stisnem ja gas i odosmo mi na krilima žutog zmaja doma u Prečko.

Zima cca - 10 C, nedjeljno vedro jutro 6:00h Dado ima fine tanke cipelice Mokasine, udaljenost do Prečkog cca 10km, a nedjeljom busek ne vozi. 

Žilav dečko nema kaj. Sva sreća vozi cipelcug. Sjedne Dado na cipelcug adrenalina pun ko šipak koštica jer zatvorena vrata pred nosom podigla su adrenalin na zavidnu visinu.

Valjda ga je to držalo kad je on samo tako došao do Prečkog. To je trebalo snimati jer to je pravi survival. Doduše bio je on taj tjedan na bolovanju, a nekako čini mi se više zbog toga da se ta priča malo stiša jer Joža je uz gemišt i vreću smijeha dečkima s posla ispripovedal avanturicu kodnog imena Mokasina.

No bilo je to za Dadeka neko dobro iskustvo jer od tad njegovo druženje sa djevojkama postalo je nekako staloženije, prirodnije kao da se malo ohladio.

 

Zato nemojte zimi izlaziti u tananim cipelama i nikako nemojte zaboraviti staviti zaštitnu gumu jer kratki spoj bi vam možda mogao izazvati probleme.

 

 

Autor: Mladen Vunarić

Kategorija: Vijesti

Prošlu je turističku godinu Vir završio na 7. mjestu elitnih hrvatskih turističkih destinacija s nešto više od 2,5 milijuna noćenja i 155 tisuća dolazaka.

Prošla je 2018. godina u turizmu na otoku Viru bila rekordna i najuspješnija dosad, odnosno najmanje jedanaesti put uzastopno oboren je prethodni rekordni rezultat u ostvarenim turističkim noćenjima i dolascima. Godina za nama tako će ostati upamćena kao ona u kojoj su srušeni svi turistički rekordi: sa 2.526.516 noćenja Vir je prvi put srušio brojku od 2,5 milijuna, nakon što je godinu ranije prvi put dosegao dva milijuna, a s tim je podatkom ponovno potvrdio kako je najjača destinacija Zadarske županije. Također je Vir popravio prošlogodišnji plasman u „top 10“ kada je bio deseta nacionalna destinacija, a sada je na 7. mjestu, odmah nakon Dubrovnika (4.138.338), Rovinja (4.025.006), Poreča (3.421.137), Medulina (2.814.423), Umaga (2.701.187) i Splita (2.540.176), dok su iza Vira ostali Zagreb (2.521.747), Mali Lošinj (2.372.336) i deseta Crikvenica (2.275.733). Kako nisu rasla samo noćenja, tako su i prošlogodišnji dolasci na otok (155.099) bili rekordni te prvi put u povijesti unutar najboljih 40 u Hrvatskoj, odnosno na 37. mjestu. Sve u svemu, 2018. bila je još jedna turistička godina koja je s ostvarenim brojkama turističkog prometa ponudila vrhunski izazov u planiranju sljedeće sezone.

Izvor; jutarnji.hr

Kategorija: Vijesti

Famax d.o.o. slavi 10 godina postojanja tijekom kojih se pozicionirao kao jedna od vodećih tvrtki u području opskrbe korisnika ortopedskim pomagalima, a ekskluzivni smo zastupnici i/ili distributeri vodećih svjetskih proizvođača.

Meyra, Njemačka –  više od 80 godina jedan od najznačajnih proizvođača invalidskih kolica
MDH, Poljska – širok program invalidskih kolica, rehabilitacijskih pomagala i pomagala za svakodnevni život
Trulife, Irska  – vrhunski proizvoda za antidekubitalnu zaštitu
Firefly Friends, Engleska – revolucionarna rehabilitacijska pomagala i pomagala za svakodnevni život
Rolko, Njemačka – cjeloviti program rezervnih dijelova za sve vrste invalidskih kolica i skutera
Hoyer, Njemačka – program liftova
Aacurat, Njemačka – program liftova
Burmeier, Njemačka – kreveti i namještaj za kućnu njegu
Easy Roller, Švedska –  invalidska kolica za zračne luke
Antano Group, Italija – penjači po stepenicama i program rehabilitacijskih pomagala
KSP, Italija – penjači po stepenicama i program rehabilitacijskih pomagala
Alois Praschberger, Austrija – sportski rekviziti za osobe s invaliditetom
Unique Inventions, Kanada – sportski rekviziti za osobe s invaliditetom
Decon, Švedska – program rezervnih dijelova za sve vrste invalidskih kolica
Naša misija

 

Naš cilj je zadržati vodeće mjesto u opremanju na polju fizikalne terapije i rehabilitacije, podići kvalitetu naše usluge na najveću moguću razinu te na taj način omogućiti zdravstvenim ustanovama i centrima da se brinu o svojim pacijentima na najučinkovitiji i najefektniji način, a terapeutima da mogu jamčiti za kvalitetu svojih tretmana na svakodnevnoj osnovi.

Formula za naš uspjeh je već postavljena u prošlosti: stručno znanje i savjeti, suradnja sa kvalitetnim partnerima te orijentiranost prema našim kupcima. Famax d.o.o. već godinama pruža svojim kupcima vrhunsku opremu naših partnera te iz toga vučemo želju i strast da i dalje pružamo vrhunska tehnološka riješenja u  fizioterapiji i njezi tijela, u suradnji sa našim partnerima. Famax d.o.o. će i dalje nastaviti poboljšavati kvalitetu rada terapeutima i drugim stručnjacima te kvalitetu života svim našim klijentima.

Reference

 

Naši partneri prisutni su diljem Republike Hrvatske, ali također i u regiji gdje ostvarujemo bogatu suradnju, ne samo direktno s korisnicima, već i sa specijalnim bolnicama, rehabilitacijskim centrima, udrugama osoba s invaliditetom, centrima za odgoj i obrazovanje, školama i vrtićima s integracijom.

Naš tim

 

Naš tim je sastavljen od vrhunskih stručnjaka s višegodišnjim iskustvom koji će svojim kompetentnim savjetima pružiti vam pomoć pri odabiru adekvatnog pomagala ili opreme prilagođene vašim potrebama.

 

Korisnici su odabrali najbolje rješenje za invalidska, ortopedska i medicinska pomagala

Hvala vam na dosadašnjem povjerenju!

 

U dugoročnoj suradnji sa nacionalnim medijem Treća dob odlučili smo, kako darivati tako i ponuditi velike popuste na sljedeće proizvode.

Pogledajte više na stranici FAMAX.TRECADOB.

Pratite nas na stranici facebooka:

KONTAKT:

Famax d.o.o. // Sjedište: Vojnovićeva 34 // Prodaja i servis: Nehajska 42, 10 000 Zagreb
Tel: 01 / 6548 – 624 // Mob: 091 / 2231 – 101 // Mob: 098 / 231 – 101 // Mob: 099 / 7077 – 267 // Fax: 01 / 6548 – 625

 

Mi pokrećemo ljude!

Kategorija: Vijesti

Jednostavno iz te kolotečine ne možeš,jer da bi čovjek pokrio sve ono što mora,a često i ono nešto više što hoće

mora dati sebe,svoj um,svoje ruke ili sve to skupa da bi ostvario ravnotežu života.Rijetko će ta ravnoteža biti realna

ili poštena,ali bi se svi trebali truditi da se to što bolje uredi,jer samo na taj način društvo u cijelini,a s njime i svaka jedinka od nas

može napredovati i tada ponedjeljak ne bi bio na crnoj listi.Strpljenje je divna osobina i zato svaki ponedjeljak započmite ispijanjem

velike šalice strpljenja i dijelite više lijepih riječi i osmjeha svima oko vas,jer mnogima je ponedjeljak.

 

Autor:Mladen Vunarić

Kategorija: Vijesti

Ponekad u sneno jutro ili za umorne večeri,a ponekad bilo kad,kad nas uhvati onaj tren u kome plovimo kroz svoje vrijeme,pa se nađemo 

na nekom mjestu u nekom vremenu i obuzmu nas sjećanja i nostalgija,a da i sami ne znamo za čime i zbog čega ta toplina struji kroz nas.

Na tome putu odvija se stalna borba u nama samima i stalna pitanja da li smo dobro odlučili za bilo što,a odgovor je uvijek negdje u zraku i svaki

put mislimo da ćemo za drugi put bolje znati.

Na tome putu gubimo,dobivamo,plačemo i smijemo se,a često ne vidimo pravu sreću, jer nju stalno tražimo kao da je neko zakopano blago,

neka skrivena stvar,a kad ju nađemo onda ćemo sretni biti.

Na tome putu ona je uvijek kraj nas, samo ju ne smijemo ignorirati i zanemariti u sitnicama,u svim trenucima koji nam daju snage za 

novo jutro,pa bili oni ponekad teški ili bez smisla,jer s novim jutrom i nada se nova budi.

 

Autor: Mladen Vunarić

Kategorija: Vijesti

Trebamo li se bojati #AI i razvitka tehnologije? https://t.co/HoK75vRQEN

Mogu li računala misliti? Hoće li roboti i umjetna inteligencija pokoriti svijet i zamijeniti nas na radnim mjestima? Trebamo li se bojati AI i razvitka ove tehnologije uopće? Stereotipi i predrasude o umjetnoj inteligenciji postoje od trenutka prvog računala, a razvojem tehnologije razvija se i naša mašta, jer ovaj sofisticirani alat “uči“.

Filmovi i serije su nas naučili kako AI redovito znači i kraj čovječanstva, u nekom velikom ratu između robota i ljudi. Srećom, to su samo filmovi, a stvarnost nije niti malo slična tim scenarijima. Dapače. Bez obzira čime se bavimo, AI tehnologiju već sad upotrebljavamo i možemo upotrijebiti u svoju korist te si olakšati svakodnevnicu na više razina. No, krenimo redom.

Što znači “umjetna inteligencija“ – AI
AI (artificial intelligence) ili UI (umjetna inteligencija) opisuje područje računalne znanosti koje se bavi razvojem inteligentnih alata (strojeva, aparata, aplikacija) koje reagiraju i uče kao ljudi. U ovo područje ulaze i pojmovi poput machine learning (strojno učenje) i IOT (internet of things). Tehnološki dizajn AI sustava, između ostalog, uključuje razumijevanje i analizu jezika, govora, slike, prema čemu sustav uči kako reagirati, planirati ili rješavati određene zadatke.
A što to znači za nas “obične ljude“? To znači asistenciju i pomoć u određenim radnjama. Kao što nam je dolaskom računala olakšan izračun kompleksnih matematičkih računa, pisanje dokumenata ili stvaranje kreative, tako nam je dolaskom AI sustava olakšano pospremanje, komunikacija ili briga o zdravlju. I ovo su tek banalni primjeri onoga što AI uistinu može učiniti za nas.
AI – od osobnog asistenta do brige o zdravlju

Siri (Apple), Cortana (Microsoft), Google Assistant, Alexa (Amazon), Watson (IBM), Bixby (Samsung) neki su od poznatih virtualnih osobnih asistenata koji nam itekako mogu pomoći u svakodnevnim radnjama. Za sada se još samo naše govorno područje nalazi kao barijera ovim sustavima, ali nadamo se da neće još dugo.

Ako aplikacijama možemo povezati kućne uređaje i fitnes opremu imat ćemo prave asistente koji će “brinuti“ o nama. Od odabira glazbe prema našim preferencijama, pomoći u pretragama na internetu, uputama na cesti, čišćenju stana, obavijesti o grijanju ili hlađenju prostora, zdravlju i analizi fizičke aktivnosti, i slično. Upravo tako AI sustavi uče. Mi im dajemo podatke (upitima, zadacima, povezivanjem), a oni prema njima uče kako nam najoptimalnije i najbrže pomoći.

U Europi nas umjetna inteligencija već sad čini zdravijima, daje nam čišći zrak i energiju, čuva nas (naše podatke) na internetu, u prometu i poboljšava kvalitetu našeg rada.

Primjerice, jedan od europskih projekata rješava problem raka dojke. Trenutačne tehnike dubinskog snimanja dovode do pogrešnog informiranja u 10-20% pacijenata, a metode uzorkovanja tkiva dugotrajne su i često netočne. Istraživači stoga razvijaju precizniju tehniku koju će obavljati AI sustavi, koji će sa slike iz ultrazvuka i senzora tlaka dati puno jasniji pogled na potencijalno oboljela područja. A to će apsolutno olakšati ciljanje područja za uzorke tkiva i točnu dijagnozu uopće.

Još jedan od zanimljivijih europskih projekata radi na razvoju sustava koji će omogućiti automatiziranu vožnju. Ljudi kao vozači moraju istovremeno “obraditi“ velike količine podataka kako bi vozili sigurno. Gledaju, slušaju, usklađuju rad ruku, nogu, reagiraju na iznenadne situacije… Automobili kojima upravljaju AI sustavi upotrebljavaju senzore koji imaju ulogu vida, sluha i motoričkih radnji, međutim, njihove su reakcije brže od onih kod čovjeka. Također, ne može im se dogoditi umor ili dekoncentracija, kao kod čovjeka. Tako će se putnici u automatiziranom AI automobilu moći opustiti i baviti drugim radnjama, dok ih sustav sigurno ne odveze na određenu lokaciju. Već sad možete zaključiti kako će se i količina prometnih nesreća drastično smanjiti.

AI4EU projekti i razvoj planova za 2020.
Kao i svaki drugi alat, umjetna inteligencija je tu da pomogne nama ljudima, i upravo je to fokus na AI koji podupire pristup EU-a. Razvijanje umjetne inteligencije nije samo po sebi cilj, ono mora služiti većem dobru cijelog društva.
Stoga je ovog mjeseca službeno pokrenut projekt AI4EU. Projektom se okuplja 79 vrhunskih istraživačkih instituta, MSP-ova i velikih poduzeća iz 21 zemlje u cilju stvaranja središta za resurse za umjetnu inteligenciju. To će uključivati spremišta podataka, snažna računala, alate i algoritme. A projektni tim će surađivati s digitalno-inovacijskim centrima za robotiku kako bi olakšao pristup tehnologiji umjetne inteligencije.
Projektom AI4EU umjetna inteligencija približit će se malim poduzećima, ne tehnološkim poduzećima i javnoj upravi diljem Europe. A očekuje se da će do kraja 2020. ukupna javna i privatna ulaganja u EU dosegnuti vrijednost od najmanje 20 milijardi eura.
Kakva su vaša mišljenja?

 

 

Izvor: EK_Hrvatska

Kategorija: Vijesti

PRONAĆI vrijeme za tjelovježbu uz ionako pretrpan dnevni raspored iznimno je teško. Međutim, vrijeme koje odaberete za odlazak u teretanu bitno utječe na konačni rezultat. Ako odlučite izbjeći neke termine, lakše ćete doći do željenog cilja.
Najbolje vrijeme za tjelovježbu varira od osobe do osobe. Bilo bi odlično kada bi se pojavilo istraživanje koje bi reklo da je najučinkovitije vježbati u 7:15 sati ujutro, ali realnost je potpuno drugačija. Za mnoge ljude najbolji trenutak ovisi o njihovom rasporedu i tijelu.
“Savjet koji dajem većini klijenata je da pronađu trenutak koji im se najbolje uklapa u raspored, ako žele redovito vježbati i učiniti to dijelom svog životnog stila”, kaže profesor Steven Aldana sa Sveučilišta Brigham Young.
Svatko mora promotriti vlastiti raspored, navike spavanja i preferencije pa pronaći pravo vrijeme za sebe, ali ovih pet termina u danu za posjet teretani većina bi trebala izbjegavati.

1. Tijekom večernje gužve
U teretanama predvečer vladaju najveće gužve. Ako budete čekali spravu, možete postati nervozni. Fitness centri kažu da najveći broj korisnika dolazi između 17 i 20 sati pa je to vrijeme pametnije izbjegavati, piše časopis Shape. Ako niste sigurni kada je gužva, uvijek možete provjeriti s djelatnikom recepcije u svojoj lokalnoj teretani.

2. Jako kasno navečer
Teretane koje rade 24 sata dnevno, a koje su nedavno otvorene i u Hrvatskoj, možda zvuče primamljivo, ali nije najpametnija odluka vježbati kada ste iscrpljeni.
“Jednostavno nećete biti dovoljno motivirani. Vaše tijelo će tražiti krevet, a vi ćete ga dodatno opteretiti”, rekao je osobni trener Hugo Rivera za NBC News.
Istovremeno, ako odlučite u teretanu ići kasno navečer, vjerojat

3. Odmah nakon posla

Ako radite uredski posao i većinu dana sjedite, posjet teretani odmah po izlasku s radnog mjesta može biti izazovan.“Sjedenje uzrokuje napetost i tijelo se neće moći efikasno kretati”, tvrdi fiziologinja Sue Hitzmann, a prenosi Adaptive Magazine.To može dovesti do ozljeda pa je potrebno prvo se odmoriti i razgibati te tijelo pripremiti za trening.

4. Odmah nakon ručka

Otići u teretanu punog želuca loša je ideja. “Ne vježbajte odmah nakon obroka. Vaši mišići trebaju krv, a ona će tada biti usmjerena na probavni sustav”, upozorava liječnik Cedric Bryant za WebMD i dodaje da je pametnije pojesti ručak nakon treninga ako vam podnevni trening najviše odgovara.

5. Ekstremno rano ujutro

Neki se bude s izlaskom sunca, ali ako niste jutarnji tip osobe, nemojte se tjerati na rani trening, kaže Američka udruga za zdravlje srca. Umjesto toga, posjetite teretanu kada se vaše tijelo razbudi.

 

 

 

 

Izvor:Index.hr

Kategorija: Vijesti

Naravno da je odgovor na pitanje iz naslova da ne može.

Svaki muškarac koji može roditi zapravo nije muškarac. Kod ljudske vrste stvar je vrlo jednostavna…rađaju samo žene. Ako je tako, o čemu onda javljaju hrvatski i svjetski mediji, pa i 24sata u svojem članku : “Transeksualni muškarac rodio pa poručio: ‘Nemojte to raditi!’”
Transeksualni muškarac je zapravo – žena

U članku na 24sata.hr ne doznajemo sve činjenice o “gospodinu” koji je rodio kćer. Međutim, u britanskim medijima je stvar malo detaljnije objašnjena. “Gospodin” nije muško već je – žensko. Kako to? Stvar je jednostavna.Žena je rođena prije 21 godinu sa svim fizičkim obilježjima djevojčice, pa i sa ženskim spolnim organima. Pohađala je školu za djevojčice iz koje je izbačena sa 14 godina starosti. Kad je postala punoljetna, odlučila je postati “muškarac”.
Kako žena postaje muškarac? Biološki je to trenutno nemoguće jer je spol definiran biologijom, kromosomima i genima. Kromosomi ljudima određuju spol:

“U sisavaca i nekih vrsta kukaca (vinska mušica) postoje dvije vrste spolnih kromosoma: X i Y. Ženke su XX – HOMOGAMETNI SPOL: sve jajne stanice nose jedan X kromosom.
Mužjaci su XY – HETEROGAMETNI SPOL; spermatogenezom nastaju dvije vrste spermija: X (50%) i Y (50%). Kojeg će spola biti potomak ovisi o tome koji će spermij (X ili Y) oploditi jajnu stanicu (X); za svaki spol vjerojatnost je 50%.”

“Spolni kromosomi nose gene koji nisu direktno uključeni u determinaciju spola, ali njihovo nasljeđivanje ovisi o nasljeđivanju spolnih kromosoma dakle vezano je uz spol.”
Navedeni citati su preuzeti iz web udžbenika iz genetike. Biološki, kromosomi su odredili naš spol prilikom začeća. I to se, trenutno, ne može mijenjati. Međutim, kao i kod svega u prirodi, pa i kod čovjekovog organizma, postoje određene anomalije, mutacije. Tako je moguće da se rađaju djeca sa fizičkim karakteristikama i dječaka i djevojčice, ili s nekim drugim problemima koji su vidljivi u kasnijoj dobi.

 

 

 

 

 

Izvor: dubokavoda.com

Kategorija: Vijesti
Kategorija: Vijesti
U jeku siječanjskih sniženja u trgovine najpopularnijih high-street brandova pristižu neki novi komadi, za zimu, ali i za onu prvu, malo svježiju fazu proljeća. Među njima je i jedan prekrasan kaput koji se u tren oka probio na sam vrh liste bestselera na policama popularnog Manga.
Kaput od mješavine vune sa širokim reverima svojom nježnom svijetlosmeđom nijansom najavljuje ljepše lice zime i prvih proljetnih dana.
Djevojke su i u Hrvatskoj naprosto poludjele za kaputom od mješavine vune sa širokim reverima koji je dostupan u dvije boje, ali koji se uvjerljivo najbolje prodaje u svojoj svijetlosmeđoj varijaciji, na samo granici bijele - nijansi koja najavljuje ljepšu i ženstveniju stranu zime.
 
Izvor: CroModa
Kategorija: Vijesti

Astrolozi su se, na iznenađenje svih, ovoga puta složili kako će 2019. godina biti godina rasta, sreće i napretka. To posebno važi za neke od horoskopskih znakova, a da li se i vaš znak našao među njima provjerite u nastavku.

Ovan

Pripadnici ovog znaka po prirodi su vrijedne osobe, a njihova želja za radom i postizanjem poslovnih uspjeha napokon će doći na svoje. Osim što će ih u 2019. godini pratiti sreća, biće poprilično optimistični pa im neće nedostajati inspiracije za realizaciju započetih poslova. Osim toga, neće moći da se požale na zdravlje. Godina za poželjeti.

Bik

Jednostavno rečeno, tvrdoglavi Bikovi će imati sreće u svemu što budu radili. Osim što će i njih zdravlje poslužiti, biće još uporniji nego inače. Iako će ih sreća pratiti tokom cijele godine, kada je u pitanju ljubav, najpovoljniji mjeseci biće im siječanj,veljača i ožujak dok je kraj godine rezerviran za poslovne uspjehe.

Djevica

Pripadnicima ovog znaka 2019. godina biće jedna od stabilnijih u posljednje vrijeme. Čekaju ih odlični poslovni rezultati, dobro zdravlje, ali i stabilno financijsko stanje.

Vaga

Vage će godinu pred nama iskoristiti za maksimalni užitak te će iskoristiti svaku priliku koja im se pruži. Pozitivna energija kojom će zračiti biće gotovo zarazna pa će im pomoći u poslovnom, ali i privatnom životu. Jednostavno će biti neodoljivi ljudima oko sebe. Takođe, mogu očekivati i veće finansijske dobitke, česta putovanja i avanture.

Strijelac

Nakon dugih 12 godina Jupiter je ponovo u njihovom znaku pa ih sada napokon očekuje sreća na poslu, brojna putovanja, nove prilike i izazovi kojima će se rado prepustiti. Sredina godine rezervirana je za nove ljubavne veze.

 

Kategorija: Vijesti

Purger i Purgerica by URIHO: Dizajnerski  suvenir  jedinstvene  izrade

 

Purger i Purgerica dizajnerski je proizvod  zaštićen kod Hrvatskog zavoda za intelektualno vlasništvo.

Kreirajući Purgera i Purgericu vodili smo brigu o tradicionalnim detaljima. Purger je upravo iz tog razloga odjeven u šestinsku nošnju s karakterističnim crnim šeširom s malim obodom i trobojnicom dok je Purgerica u prigorskoj nošnji s rupcem na glavi i pregačom.

Diljem svijeta šestinska nošnja, kišobran i licitari već su odavno prepoznatljivi ne samo kao simbol grada Zagreba, već i Hrvatske.

Suveniri su hrvatski proizvod koji su izradile osobe s invaliditetom s ljubavlju. Originalan su i moderan poklon namijenjen svim generacijama. Od kad su plasirani na tržište krase mnoge domove i ulice diljem svijeta.

Sve suvenirske predmete poput magnetića, vaza, zdjelica, pregača, kišobrana, majica za djecu i odrasle, osim putem URIHO web shopa, prodajemo i u Galerijsko-prodajnom prostoru u Gajevoj ulici 4.

 

 

 

Radno - zaštitna odjeća i obuća za sve grane industrijske i uslužne djelatnosti

 

Odjeća koju proizvodimo vrlo je udobna jer je od odgovarajućih materijala, krojena je prema potrebama struke, a svojim izgledom ističe ugled djelatnika.

Proizvodimo radnu odjeću za medicinsko, turističko i ugostiteljsko osoblje

- radne odore za vojsku i policiju

- sve vrste zastava

- usluge vezenja i šivanja

- posteljno rublje, stolnjaci, nadstolnjaci

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S-chool – školska odjeća i obuća by URIHO

 

Projekt uvođenja školskih uniformi u osnovne škole u suradnji s Gradom Zagrebom dosad se pokazao kao iznimno uspješan. Ustanova je funkcionalnom i dopadljivom odjećom u kratkom roku opremila čak 50-tak zagrebačkih osnovnih škola. 

Usvojen standard školske odjeće rezultat je dogovora s učenicima i profesorima te dizajnerima i stručnim radnicima iz naše proizvodnje.

 

Djeca odjevena u školske uniforme ne moraju brinuti o pritisku vršnjaka, jača se timski duh, a osjećaj zajedništva se može usporediti sa sportskim timovima koji jednaku odjeću nose za neposrednu identifikaciju.

 

Za potrebe nabave dodatne odjeće, Ustanova je otvorila vrata za sad jedinog dućana u RH specijaliziranog za školsku odjeću. Trgovina sa školskom odjećom i obućom nalazi  se u  Držićevoj 1 u Zagrebu, a može se naručiti i preko web shopa na adresi www.shop.uriho.hr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stolne svjetiljke URIHO – popust 50 %

 

Unikatni proizvodi, izradile osobe s invaliditetom, mogu se nabaviti u tvorničkom dućanu u Držićevoj 1, Zagreb i na web adresi www.shop.uriho.hr 

 

 

 

Modne torbice dolaze u različitim bojama  i verzijama, za svaki stil i priliku. Sve torbe su od kvalitetnog kožnog materijala, a dodanu vrijednost daje im ručna izrada i unikatan dizajn.

 

 

 

 

 

Kategorija: Vijesti

 

 

Poduzeće Elbi Medikal, osnovano 1995. u Koprivnici, se bavi prodajom proizvoda i usluga koji poboljšavaju kvalitetu života ljudi u trećoj životnoj dobi, onima sa zdravstvenim poteškoćama, a posebno u području inkontinencije. Elbi Medikal je distributer najkvalitetnijih globalnih brandova u programu inkontinencije, dijabetesa, medicinske opreme i pomagala, medicinskog potrošnog materijala, ortopedske obuće, a svoje poslovanje širi i na područje zdrave prehrane, kako bi poduzeće holističkim pristupom odgovorilo na sve potrebe kupaca.

 

 

Elbi Medikal je zastupnik švedskog proizvođača programa za inkontinenciju Attends. Attends pomagala za inkontinenciju su u potpunosti prilagođena korisnicima. Pružaju im sigurnost i suhoću, pomažu u održavanju higijene i tako umanjuju posljedice. Švedska tvrtka Attends nudi široku paletu proizvoda, pelena, uložaka, zaštitnih podmetača za krevet, mrežastih gaćica te dodatni asortiman za njegu i čišćenje kako bi zadovoljili potrebe svih korisnika.  Svi proizvodi su dermatološki testirane te ne sadrže lateks ili PVC.

 

Elbi Medikal proizvodi proizvode za njegu kože Bioskin te zeolit zubni prah Haradent.

Bioskin je kozmetika od potpuno prirodnih sastojaka, bez parabena, sintetskih dodataka, a obogaćena je zeolitom. Linija se sastoji od 3 proizvoda:

-       Bioskin Senstitive balzama za njegu suhe, oštećene kože djece i odraslih,

-       Bioskin Young kreme, namijenjene masnoj problematičnoj koži djece i odraslih,

-       Bioskin Beauty kreme, za njegu suhe, zrele kože sklone hiperpigmentaciji i crvenilu te pruža anti – age efekt.

 

Haradent je 100 % pročišćeni klinoptilolit (zeolit), ne sadrži flour ni sintetske dodatke. Haradent se primjenjuje kod stomatoloških problema kao što su paradentoza i plak te kod bolesti i oštećenja sluznice usne šupljine, no služi i za svakodnevnu higijenu zubi i usne šupljine.

 

Proizvodi Attends, Bioskin, Haradent dostupni su u Elbi Medikal specijaliziranim prodavaonicama, putem Elbi Medikal web shopa te u ljekarnama. Elbi Medikal članovima nacionalnog portala Treća dob, odobrava popust uz predočenje članske iskaznice na sljedećim maloprodajnim mjestima:

Maloprodaja Koprivnica, Trg Eugena Kumičića 11, 48 000 Koprivnica, tel: 048/641 393

Maloprodaja Dugo Selo, Josipa Zorića 22, 10370 Dugo Selo, tel: 01/ 2750 980. 

 

 

 

Kategorija: Vijesti

 

Što više radimo to smo podložniji stresu, a stres na poslu je specifična vrsta koja ima dugoročne posljedice. Do 2020. stres će biti drugi najveći uzročnik poslovne nesposobnosti .

- Stres na radu je specifična vrsta stresa, a izvor mu je u radnom okolišu. To je reakcija kad su ljudi izloženi zahtjevima i pritisku koji nije u skladu s njihovim znanjima i sposobnostima. Može ga se definirati i kao značajna neravnoteža između zahtjeva i sposobnosti da im se udovolji, u situaciji kad neuspjeh zbog tih zahtjeva, ponajprije u prosudbi zaposlenika, ima značajne posljedice - objašnjava nam mr. sc. Danica Romac, spec. psihijatar te voditeljica Odjela za zaštitu mentalnog zdravlja odraslih NZJZ-a “Dr. Andrija Štampar”.

 

foto: Shutterstock

 

Dodaje da kad je čovjek izložen pojačanom stresu, tad se remete i biološke funkcije, kao što su san, apetit, razina energije i seksualni nagon, a to sve utječe na razinu funkcionalnosti i smanjuje radnu učinkovitost, ali i sveukupnu kvalitetu života. 

Stres na poslu bio je i tema ovogodišnjeg Svjetskog dana mentalnog zdravlja obilježenog panel raspravom održanog u Zagrebu, a stručnjaci su pritom upozorili da smo stres previše pustili da uđe u naš život. 

Mentalne bolesti uzročnik radne nesposobnosti

Svjetska zdravstvena organizacija procijenila je da će mentalne bolesti,koje uključuju i poremećaje vezane uz stres, do 2020. godine biti drugi uzročnik radne nesposobnosti, odnosno kroničnog oboljenja (iza kardiovaskularnih bolesti).

Zato je jedna od preporuka za očuvanje mentalnog zdravlja - uzimanje malih stanki što znači da biste se trebali odmoriti i odmaknuti kako biste vidjeli širu sliku ako ne želite da vas posao koji volite “proguta”. Emocionalna pismenost tu igra važnu ulogu - važna je za očuvanje mentalnog zdravlja, koje se definira kao sposobnost da se svlada svakodnevni stres.

 

Fotolia | Autor: Fotoliafoto: Fotolia

 

- Razlikujemo ugodne i neugodne osjećaje, no ni jednu skupinu osjećaja ne treba izbjegavati. Važno je kroz život naučiti se nositi s osjećajima koji proizlaze iz svakodnevnih situacija, pa tako i onih na poslu. Sasvim je u redu da se ljudi ponekad osjećaju ljuto, tužno ili nesigurno. No prvo osjećaje moramo naučiti prepoznati i izreći.

Jedino ako smo u miru sami sa sobom, ako kontroliramo samoga sebe i znamo što neke stvari za nas znače, možemo u životu postići što mislimo da trebamo - kaže doktorica Mirjana Orban, voditeljica Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti NZJZ-a “Dr. Andrija Štampar”. 

- Svaki dan trebali bismo napraviti nešto dobro za sebe i družiti se. Trebamo i razgovarati, pitati druge, slušati, a jednako tako biti spremni reći što mislimo i kako se osjećamo. Tu spada i bavljenje sportom, zdrava prehrana, sve one stvari koje su dio zdravlja - govori dr. Orban. 

 

foto: Dreamstime

 

Marina Vitković iz udruge BoliMe naglašava da ključ dobrog mentalnog zdravlja leži u održavanju dobrih odnosa. 

- Dobri odnosi počelo su izvrsnog mentalnog stanja. Naravno, uz dobre odnose ide i kvalitetna briga o sebi, realizacija sebe, vlastitih potencijala, suradnja s drugima, pomaganje drugima, bavljenje onim što volimo...

U kontekst brige o mentalnom zdravlju ulazi i briga o fizičkom zdravlju, jer su mentalno i fizičko zdravlje neodvojivi - zaključuje Vitković. 

11 aktivnosti koje ća vas osnažiti i povećati otpornost

 1. Prepoznajte izvore lošeg stresa, osvijestite što izaziva svakodnevni stres
 2. Komunicirajte, razmjenjujte iskustva
 3. Izgradite čvrste i podržavajuće odnose, adekvatnu socijalnu mrežu potpore
 4. Uskladite privatni i poslovni život
 5. Zdravo se hranite, izbjegavajte alkohol, duhan i droge

  foto: Thinkstock

 6. Dovoljno spavajte i odmarajte se
 7. Relaksirajte se i rekreirajte (vježbajte ili se bavite nekom fizičkom aktivnošću)
 8. Ispunite slobodno vrijeme kvalitetnim sadržajima te se bavite hobijima
 9. Planirajte i organizirajte vrijeme i obaveze te pravite raspored
 10. Upravljajte mislima i osjećajima
 11. Idite na psihoterapiju ili potražite pomoć stručnjaka

Izvori stresa mogu biti:

 • Neprihvaćanje i neuvažavanje mišljenja od strane nadređenih
 • Nerealna očekivanja o količini posla i vremenu u kojem se on treba obaviti

  foto: Dreamstime

 • Stalno kontroliranje i nadgledavanje svakog koraka
 • Dugotrajni i nepotrebni sastanci
 • Nepoštovanje, podcjenjivanje

U 74 posto slučajeva stres izazivaju šefovi

U istraživanju Europske agencije za zaštitu na radu zaključeno je da polovica europskih radnika smatra da je stres česta i uobičajena pojava na njihovu radnom mjestu. Isto istraživanje pokazalo je da na stres “otpada” otprilike polovica izgubljenih radnih dana.

 

Allmoviephoto.com | Autor: Allmoviephoto.comfoto: Allmoviephoto.com

 

U Hrvatskoj je portal MojPosao 2016. godine proveo istraživanje o stresu na poslu na 286 ispitanika. Njih 86 posto navelo je da su na poslu pod stresom, dok 81 posto smatra bijes u uredu sve ozbiljnijim problemom. Kao najveći izvor stresa, 74 posto ispitanika navelo je nadređene na poslu, a oko 50 posto kolege iz ureda.

Psihosocijalni rizici na poslu koji dovode do stresa:

 • Prekomjerno radno opterećenje
 • Proturječni zahtjevi i nejasna uloga radnika
 • Mijenjanje uputa i pravila
 • Neuključenost u donošenje odluka koje utječu na radnika i nemogućnost utjecanja na način na koji se posao obavlja
 • Loša organizacijska promjena, poslovna nesigurnost
 • Neučinkovita komunikacija, nedostatak potpore uprave ili kolega
 • Psihološko ili seksualno uznemiravanje prenosi 24sata.

 

Kategorija: Vijesti

 

DEMENCIJA- je sindrom globalnog i progresivnog oštećenja stečenih kognitivnih sposobnosti, prouzročen organskom bolešću središnjeg živčanog sustava, pri očuvanoj svijesti, u kojem su posebno oštećene sposobnosti pamćenja, učenja, apstraktnog mišljenja, orijentacije i poimanja vidno-prostornih odnosa.

Važno je razlikovati demenciju od staračke zaboravljivosti. Osobe sa staračkom zaboravljivošću imaju sposobnost pamćenja novih informacija, mogu se sjetiti i onih prije naučenih, ali su pri tome nešto sporiji nego u mladosti, no osoba oboljela od demencije nema sposobnost zapamćivanja novih informacija.

Postoji nekoliko vrsta demencija, a najčešće demencije su demencija Alzheimerovog tipa i vaskularna demencija i one zajedno čine 90% udjela u pojavnosti demencija. 

 

Procjenjuje se da u Hrvatskoj danas ima oko 86.000 oboljelih od demencije i također će se s godinama povećavati broj oboljelih kao i u svijetu.

Nekoliko ključnih simptoma demencije:

 1. Rani stadij:

 • zaboravljivost

 • gubitak osjećaja o vremenu

 • nesnalaženje u poznatom prostoru

Srednji stadij:

 • zaboravljaju se nedavni događaji i imena ljudi

 • izgubljenost u vlastitoj kući

 • pojačane poteškoće u komunikaciji

 • potreba za pomoći druge osobe

 • promjene u ponašanju, lutanje i repetativno postavljanje pitanja

Kasni stadij:

 • potpuno nesnalaženje u vremenu i prostoru

 • poteškoće do neprepoznavanja bliskih ljudi

 • potpuna ovisnost o pomoći druge osobe u zadovoljenju osnovnih životnih potreba

 • poteškoće kod hodanja

 • promjene u ponašanju koje mogu eskalirati do agresije.

Lijekovi koji bi mogli pouzdano prevenirati, usporiti ili izliječiti demenciju još nisu pronađeni. Lijekovi koji se danas daju pacijentima usmjereni su prvenstveno na ublažavanje simptoma.


 


 


 

Skrb o dementnim osobama u Caritasovu domu Ivanec

Caritasov dom Ivanec se s posebnom pažnjom opredjelio za pružanje usluga smještaja korisnicima oboljelim od demencije. U tu svrhu prilagođen je prostor za skrb i njegu dementnih korisnika, kao i educiran kadar (integrativna validacija)

Osobe oboljele od demencije će u Caritasovu domu Ivanec osim predviđene zdravstvene i opće njege, dobiti i usluge koje se odnose na aktivnosti samog korisnika.

Ovisno o fazi bolesti i eventualnim drugim psiho-fizičkim deficitima, korisnik će biti uključen u slijedeće aktivnosti i interesne grupe:

Snoezelen terapija namijenjena je smirivanju, ali i stimuliranju osjetila korisnika, a kako bi se to postiglo, koriste se audio, video, taktilni i aroma efekti. Korisnik se može opustiti u masažnoj fotelji, dodirivati rasvjetna tijela raznih efekata, aktivirati receptore mirisa zahvaljujući aromaterapiji i sl.

 

Mozgalice su mentalni trening koji je u potpunosti individualan, a vježbe ovise o očuvanosti moždanih funkcija svakog pojedinog korisnika, pa se tako koriste razne didaktičke igre, zagonetke, pitalice, slagalice, igre prepoznavanja i dr.

 

Muzikoterapiju smatramo sredstvom razvijanja socio-emocionalnog odnosa s korisnikom s ciljem njegovog osnaživanja, uspostave ravnoteže i kvalitetnijeg odnosa s vanjskim svijetom.

Dosjećanje je tehnika jednako vrijedna i korisna kako mentalno zdravim tako i dezorijentiranim osobama. Bez obzira na dezorijentaciju u prostoru i vremenu ili gubitku pamćenja , korisnici se nastoje prisjetiti svoje prošlosti.

 

Također, kako bi pružili što dostojanstveniju starost i što veću kvalitetu života, korisnike svakodnevno izvodimo u šetnje. Za vrijeme toplijih dana, provedemo do 2 sata dnevno u dvorištu ustanove okruženi prirodom, dok preko zime ostajemo unutar Doma, ali vrijeme provodimo u holu Doma, u centru svih zbivanja.

 

Uz navedene grupe radno – okupacione terapije namijenjene isključivo dementnim korisnicima, ovisno o njihovu stanju i željama, uključujemo ih i u svetu misu, proslave rođendana, mlečecijade, jagodijade, kestenijade, gostovanja KUD-ova, osnovnih škola, vrtića, susrete s rodbinom, proslave Dana doma i druge aktivnosti koje se provode u Domu.

 

Caritasov dom Ivanec ujedno želi i senzibilizirati javnost o demenciji, stoga organizira svake godine povodom Svjetskog dana o Alzheimerovoj bolesti predavanja i tribine, a jedno takvo predavanje je upriličeno i 06.listopada o.g. pod nazivom Dani otvorenih vrata Caritasova doma Ivanec gdje su stručni predavači: Renata Marđetko mr.sc.palijativne skrbi, Dražen Dretar dipl.soc., Nataša Dumbović bacc.med.tehn., Marija Kolačko, dr.med. progovorili o toj bolesti.

www.caritasov-dom-ivanec.hr

KONTAKT: 042/770-670

info@caritasov-dom-ivanec.hr


 

Piše: Jasminka Latin, dipl.soc.radnik

Jelena Mihalić, dipl.soc.radnik

Kategorija: Vijesti

RUKOTVORINE TORBICA nikada ne izlaze iz mode.

Ručni rad je nešto što nikada ne izlazi iz mode pogotovo kada u sve to dodatno svoju kreaciju i maštu.Stalno se  pripremaju i novi modeli  torbica, koji će uskoro ugledati svjetlo dana. VIŠE MODELA POGLEDAJTE NAFACEBOOK L.L. store

Cijene se kreću od 50,00 kn pa nadalje...

Na narudžbu se čeka cc.7dana

 

 

 

 

 

 

Kategorija: Vijesti

V

ratio se džoging, u modi su škole trčanja, trkači kupuju sve bolju opremu i nakon treniranja na nasipima, obalama, u brdima i šumama mnogi se odlučuju na testiranje svoje trkačke spremnosti. Uključuju štoperice, pomiču granice, pri čemu natjecateljske želje i ambicije narastaju sve do maratona. Na sve većem tržištu amaterskog trčanja u Europi danas je oko 75 milijuna ljudi.

Hrvatska kaska za trendovima, no lani je i kod nas bilo osamstotinjak utrka s ukupno tristo tisuća natjecatelja. Mnoge utrke istrčao je posljednjih godina Zoran Besak i usput s drugim trkačima komentirao i uspoređivao organizaciju domaćih i velikih svjetskih natjecanja pa zaključio da je mjerenje vremena, i točnost i pravodobna objava rezultata, kod nas često problem. Nezadovoljstvo kvalitetom mjerenja vremena na natjecanjima rekreativnih trkača taj je poduzetnik pretvorio u posao. Odustao je od karijere u banci i prije tri godine osnovao tvrtku Stotinka.

>>> Vladimir Tomaić: Problemi za Runolist počeli su s plasiranjem sira na police trgovačkih lanaca

– Iritiralo me što sam morao čekati i nekoliko dana da bih dobio rezultate. Vrijeme se mjerilo ručno, štopericama, pa se upisivalo na papir i prepisivalo na drugi. Prva bi se tri mjesta zapisala, proglasio bi se pobjednik, a mi ostali koji nismo bili u vrhu trebali smo čekati da se sa svih tih papira rezultati prepišu u tablicu u Excelu, da to netko prebaci u PDF i objavi na svojoj internetskoj stranici. Katkad bi znalo proći i tjedan dana da bih uopće vidio koji sam bio. To mi je jako smetalo. Sjeli smo i razmislili što bismo mogli učiniti da mjerenje bude točnije, kako što prije obraditi rezultate i omogućiti da budu vidljivi svima – priča trkač koji je tvrtku za elektroničko mjerenje osnovao s još deset prijatelja i znanaca.

Softver i aplikacija

Partneri su uložili dvjesto tisuća kuna i s početnim kapitalom kupili prvi sustav za elektroničko mjerenje vremena. Imali su i aplikaciju koju je trebalo razvijati.

Vrlo je malo poduzeća u svijetu koja mogu biti konkurencija Stotinki, nastaloj kad je deset rekreativnih trkača nezadovoljnih mjerenjem učinka na utrkama odlučilo nešto poduzeti. Uz elektronički sustav osmislili su aplikaciju.

– Sustav za elektroničko mjerenje vremena hardver je načinjen od čipova, čitača, antene i softvera. Omogućava točno mjerenje vremena, no ima i ograničenja; nedostatak mu je što je zatvoreni sustav u kojemu, kad izmjerite vrijeme natjecateljima koji imaju čipove, dok utrka ne završi, ne možete izraditi izvješće. Moj je rođak programer za potrebe najveće ‘trail’- utrke u Hrvatskoj programirao rješenje koje je osiguralo točnije ručno mjerenje vremena i kontrolu nad upravljanjem utrkom. Aplikacija je prikupljala i obrađivala prijave natjecatelja, popis prijavljenih povezivala s dijelom programa koji mjeri vrijeme i rezultati bi bili vidljivi kako bi koji natjecatelj ulazio u cilj. Odlučili smo aplikaciju nadograđivati jer smo htjeli organizatorima malih utrka ponuditi jeftiniju a djelotvornu varijantu ručnog mjerenja s pomoću mrežne aplikacije, a za velike utrke imali smo elektronički sustav. Uspjeli smo spojiti aplikaciju tako da sustav tijekom utrke može objavljivati i podatke dobivene od vanjskih elektroničkih sustava – uvodi nas Besak u svijet elektroničkog i ručnog mjerenja vremena u rekreativnom trčanju, za kojim je posljednjih godina kod nas i u svijetu zavladala prava manija.

 

Slijedi redizajn

– Prve godine mjerili smo vrijeme na sedamdesetak utrka, druge smo već imali 120 utrka, a ove godine doći ćemo blizu 150 utrka na kojima će se vrijeme mjeriti našim programom. Uspjeli smo dokazati da kod nas ima tržišta. Jedna smo od samo nekoliko tvrtki u Hrvatskoj koje se bave mjerenjem vremena na utrkama rekreativnih trkača. Naša su ciljana skupina u početku bile ‘trail’- utrke i trekinzi, koji se ne trče po cesti i na kojima zbog konfiguracije terena i načina utrke ne treba čip jer natjecatelji jedan po jedan ulaze u cilj. Osiguravamo prikupljanje prijava i upravljanje njima, mjerenje vremena, obradu i objavu rezultata. Sve možemo napraviti sami ili možemo poučiti organizatora da s pomoću aplikacije on osigura upravljanje procesom – približava nam tržišnu nišu taj zagrebački poduzetnik, direktor tvrtke Stotinka, jedan od zasad deset njezinih suvlasnika, u njoj i zaposlen.

Tvrtka zapošljava još samo jednog programera, a ostali suvlasnici, rekreativni trkači u vlasničkoj strukturi, sudjeluju u strateškom promišljanju i operativnim poslovima. Stotinka je lani ostvarila oko 350 tisuća kuna prihoda, do kraja godine planira ući u otprilike toliku investiciju redizajna aplikacije, a nakon regionalnoga tržišta planira proboj na svjetsko.

Amaterske utrke

– Softver i aplikacija funkcionalno zadovoljavaju, no dizajnerski i iz kuta korisničkog iskustva na relativno su niskim granama. To nas sprječava u svjetskom iskoraku. Pripremamo se potkraj godine krenuti u ozbiljniji redizajn, s time da će se raditi i na dodavanju novih funkcionalnosti i promjeni platforme. Naš je dugoročni cilj da se aplikacija upotrebljava u cijelom svijetu. Nema razloga da se jedan vikend na njoj ne vrti više stotina utrka. Procjenjujem da možda dvadeset posto svih amaterskih utrka u svijetu ima mogućnosti i potrebe za elektroničkim mjerenjem vremena. Svima ostalima nudimo mrežnu aplikaciju koja im rješava sve probleme za doista nikakav novac. Usredotočili bismo se na tržište amaterskih utrka jer za sve službene utrke profesionalne atletike morate imati certificiranu opremu, što je vrlo skupo, a i nije lako ući na to vrlo zatvoreno tržište s malo utrka i natjecatelja – otkriva poslovne planove direktor Stotinke s kojim razgovaramo u zoni ‘chill outa’ nedavno otvorenoga Tehnološkog parka u 12. paviljonu zagrebačkog Velesajma u kojemu s drugim startupovima dijele kreativno uređen i infrastrukturno bogato opremljen poslovni prostor.

>>> Orijentacijsko trčanje: Avantura koja jača mišiće i sive stanice

Vrlo je malo tvrtki u svijetu koje su potencijalna konkurencija Stotinki. Ima proizvođača zatvorenih i funkcionalno ograničenih elektroničkih sustava, zasad postoje dva slična softvera, ali Stotinka je jedina platforma na koju se trkač može prijaviti, koja mjeri vrijeme i objavljuje rezultate u stvarnom vremenu.

Mogućnosti dogradnje

– S redizajniranim softverom i aplikacijom pretvorit ćemo se u tvrtku koja će nuditi edukaciju i održavanje sustava te pomoć tijekom utrka. Sad već zamišljam: dolazi vikend, imamo tristo utrka i pet ljudi u korisničkom centru koji čekaju pozive iz cijelog svijeta i daju upute. Planiramo se okrenuti i natjecateljima te im nuditi razne usluge u aplikaciji. Već se sad aplikacija može upotrebljavati i za druge vrste utrka, ne samo za atletske. Do sada smo izmjerili dvije ‘extreme enduro’ utrke motora – otkriva zagrebački poduzetnik globalne želje i planove i kaže da se ne boji konkurencije, jer netko će sigurno pokušati nešto slično, ali oni će biti korak dalje.https://lider.media/aktualno/tvrtke-i-trzista/poduzetnici/zoran-besak-na-trcanju-se-moze-zaraditi-mjerenjem-vremena/

Kategorija: Vijesti

 

Ovo u okviru na susjednoj stranici stvarni je nedavni odgovor na ponudu i detaljni životopis natjecatelja koji potpuno odgovara traženim uvjetima.

 

Anonimni pošiljatelj maila odnosno poslodavčeve odluke koristio se Gmail accountom (zašto ne korporativnim, potpisanim imenom i prezimenom?). Komu je upućen mail: bezimenoj gospođi ili gospodinu? Pokušajte zamisliti emocije i misli kompetentnog i motiviranog natjecatelja za visoku korporativnu poziciju u ozbiljnoj(?) multinacionalnoj kompaniji oglašenu na web-portalu agencije za regrutiranje. Natjecateljica (ili natjecatelj?!) nikad nije kontaktirana ni intervjuirana.

Gmail otvara sumnje

Bilo bi instruktivno dobiti uvid u sve pa i nenavedene ‘formalne kriterije’. Ponuditi ‘feedback’ natjecatelju ne bi bila indiskrecija, nego korist. Tko je odabranik sazna se ubrzo pa zašto odmah ne ponuditi informaciju ostalim kandidatima? Čemu igra skrivača s anonimnim pošiljateljem odluke? Gmailom se otvara sumnja tko je i u čije ime poslao odgovor. Je li poslodavac razmišljao o mogućim (negativnim) posljedicama na percepciju svoje kompanije? U regrutiranju gotovo ne postoji individualni ‘feedback’, koji je u ostalom dijelu poslovanja široko rasprostranjena praksa. Kompanije su ponosne na pružanje povratne informacije svojim klijentima, dobavljačima, čak i zaposlenicima. Pozitivan ‘feedback’ u regrutiranju je važan. Svi profesionalci žele se razvijati, ali moraju znati kako. Zato nije čudno da skoro svatko želi ‘feedback’ (osobito nakon intervjua), ako je odbijen. Prikladan i konstruktivan kriticizam može pomoći. Natjecatelji koji ne dobiju vanjski, pažljivi uvid, možda nikad neće razumjeti što to trebaju poboljšati. Osim toga, nekoliko puta se povećava vjerojatnost da će odbijeni kandidat koji je dobio konstruktivan ‘feedback’ razmotriti sljedeću ponudu istog poslodavca. Nažalost, još nisam sreo formalni proces kojim kompanija daje neposredni ‘feedback’ natjecateljima i kandidatima, objašnjavajući zašto su odbijeni ili što bi trebali učiniti da ubuduće poboljšaju svoje šanse u natjecanju za sljedeću poziciju. Grube globalne statistike kažu da jedva četiri posto kandidata dobije specifičan individualni ‘feedback’ i odgovore na pitanja postavljena HR menadžeru ili konzultantu za regrutiranje.

Prije odluke ponuditi bilo kakvu vrstu povratne informacije odbijenim kandidatima ili ne, dobro je razmisliti o argumentima koji to podupiru i naravno o posljedičnim koristima za kompaniju. Naime, možda su neki od kandidata klijenti i natječu se jer im se kompanija dopada i razmišljaju o radu u njoj. Osim toga, vrlo je vjerojatno da su mnogi od natjecatelja za poziciju prošli, sadašnji ili budući klijenti. Propuštanje povratne informacije može naštetiti prodaji usluga i proizvoda, ali i korporativnom brendu. Na brend neposredno utječu i iskustva kandidata – pozitivna i negativna. Čini se da je većina poslodavaca, kad govore o pozitivnim korporativnim iskustvima i kulturi, ponajprije fokusirana na svoje zaposlenike.

Snaga društvenih mreža

Ali što je s odbijenim natjecateljima i kandidatima? To su ljudi koji direktno ne pridonose kompaniji, ali prema nekim istraživanjima 70 posto natjecatelja negativna će iskustva podijeliti s bliskim prijateljima i obitelji, a 30 posto o tome će javno govoriti (pogledajte ‘chat room’!). Ne treba podcijeniti snagu društvenih mreža. A negativni komentari utječu i na kvantitetu i kvalitetu budućih prijava za slobodne poslove. Osobito to može obeshrabriti milenijce, koji su odrasli u kulturi koja očekuje i zahtijeva kontinuirani ‘feedback’, dvosmjernu komunikaciju i transparentnost. Izostanak takvog odnosa za njih je indikator nepoželjnog poslodavca. Ali to još nije sve! Negativno iskustvo na intervjuu može u profesionalaca promijeniti mišljenje o kompaniji. S druge strane, skoro 90 posto kandidata kaže da pozitivan intervju može promijeniti njihovo mišljenje o kompaniji.

Feedback: Korektan odgovor, makar i negativan, obeshrabrit će loše kandidate, a motivirati dobre da se jave za neku drugu funkciju. Iskustva s unificiranim odgovorom s Gmaila podijelit će pak s bliskim osobama, ali i na društvenim mrežama, pa će tvrtka biti negativno doživljena u javnosti, ali i među budućim kandidatima za nove poslove.

Odbijeni kandidati, za koje bi kompanija željela da se jave na buduće otvorene pozicije, vjerojatno neće nanovo aplicirati jer razumiju da izostanak prikladnog ‘feedbacka’ znači da nemaju šanse. Slabi kandidati u istim će okolnostima nastaviti aplicirati jer nisu dobili povratnu informaciju koja im sugerira da odustanu. Kompanije bi trebale prihvatiti stajalište da svatko tko iskaže interes za njih zaslužuje znati zašto ga ne mogu zaposliti. Umjesto slanja automatskih odbijenica produktivno je utrošiti vrijeme da se svakom natjecatelju objasni zašto nije pozvan na intervju ili mu nije ponuđen posao. Korak više je ponuditi kontakt profesionalca zaduženog za zapošljavanje koji će odgovarati na pozive natjecatelja. Takva mogućnost je i mjera razine CRM-a (upravljanja odnosima s klijentima).

 

Dodatno opterećenje

Ipak, medalja ima i drugu stranu. Koji su argumenti za izbjegavanje korektne povratne informacije? Poslodavci tvrde da takav odnos proizvodi dodatno opterećenje profesionalaca za regrutiranje, koji ionako imaju previše posla. Istina, na rijetke slobodne poslove kod nas se javljaju i stotine natjecatelja, ali to nije dovoljan razlog za površnost i neprofesionalnost. To je usluga koja stvara troškove. Osim toga, može generirati dodatna pitanja i ljutnju kandidata pa čak otvara potencijalni pravni problem. Prevladava mišljenje da je većina natjecatelja potkvalificirana za posao i realan ‘feedback’ bio bi ekstremno negativan.

Negativni komentari u ‘chat roomu’ osobito mogu obeshrabriti milenijce, odrasle u kulturi koja očekuje i zahtijeva stalnu povratnu informaciju, dvosmjernu komunikaciju i transparentnost. Izostanak takva odnosa za njih je pokazatelj nepoželjnog poslodavca.

Napokon, pametno je pričekati tuđa praktična iskustva, kad svi bugovi budu otklonjeni. Iskustva natjecatelja i kandidata trebaju biti jedna od glavnih tema za poslodavce. Kandidatova impresija o kompaniji počinje u fazi ‘privlačenja’, dakle mnogo prije slanja ponude i životopisa. Vodeće kompanije zato razmišljaju o kandidatima kao klijentima. Uvijek ispočetka pitaju: ‘Zašto ljudi žele raditi za nas?’ i ‘Jesmo li se predstavili tako da ih zapanjimo?’ Osobna povratna komunikacija nužan je sastojak efikasne prakse upravljanja ljudskim kapitalom kompanije.

 

Autor: Zlatan Modrić

Kategorija: Vijesti

Paradigma se mijenja – posloprimci sve više biraju svog poslodavca. Najzahtjevniji su kandidati u deficitarnim zanimanjima, ponajprije u IT-u i svim STEM zanimanjima. No generacija milenijaca postavlja nova pravila. Do jučer ludi zahtjevi kandidata za posao već sutra bit će uobičajeni.

Donosimo primjere koje su nam prišapnuli ponekad osupnuti poslodavci:

1. ‘Mogu li razgovor za posao obaviti na kavi ili ipak moram doći u tvrtku?’
2. ‘Je li moguće, izuzevši formalnu pauzu za ručak, više puta na dan ići u blagovaonicu jesti?’
3. Nazovu direktno potencijalnog poslodavca i pitaju kolika je plaća da ne bi gubili vrijeme.
4. Traže šestosatno radno vrijeme jer su tada najefikasniji
5. Odrede minimalnu plaću na koju pristaju te ne žele razgovarati ako taj kriterij nije zadovoljen.
6. Bez relevantnog iskustva i vještina žele plaću koja je daleko iznad njegovih mogućnosti jer se sve može naučiti.
7. Traže učenje jezika ili vještina koje im uopće ne trebaju za obavljanje posla, ali im se sviđaju.
8. Traže slobodne dane u vrijeme berbe ili turističke sezone.
9. ‘Posao koji smo prije normalno odrađivali u 30 dana, danas se radi u 15 – 20 dana. To nije normalno!’
10. ‘Zaposlen sam u drugoj državi, gdje radim petak subotu i nedjelju, ali kod vas bih mogao raditi od ponedjeljka do četvrtka, isključivo prijepodnevnu smjenu.’
11. ‘Radio bih rado kod vas, ali ako može – samo do 14 sati, naime upravo pokrećem privatni biznis, pa imam jako mnogo posla kod kuće.’
12. Kandidat za odjel financija rekao je da se ne voli zamarati detaljima i provjeravati kako je odradio posao.
13. Turistički radnici koji imaju osiguran smještaj pitaju je li moguće da im se prijatelji i rodbina ‘zalete’ do njih preko vikenda na more i borave tamo.
14. ‘Koje povlastice i kakve bonuse nudite. I mogu li na godišnji odmor zadnji tjedan u srpnju i prva dva tjedna u kolovozu?’
15. Kandidat je pitao: ‘Oprostite, kako se točno zove tvrtka?’
16. Kandidatkinja je ispitivača stavila ‘na čekanje’ tijekom telefonskog intervjua. Kad se ponovno javila, objasnila je ispitivaču da je dogovorila spoj.
17. Kandidat je tražio gutljaj kave koju je ispitivač pio.
18. Kandidatkinja je ispitivaču rekla kako nije sigurna je li ta ponuda bila vrijedna ‘paljenja automobila’.
19. ‘Radio bih ovdje samo dok ne nađem nešto bolje.’
20. ‘Ako treba, mogu raditi i besplatno.’
21. ‘Tražim manje stresan posao gdje mogu raditi manje, ali za veću plaću.’
22. ‘Radno vrijeme od devet do pet? Hm. To zbilja oduzima najljepši dio dana, zar ne?’
23. Kandidat traži stalni radni odnos za ponuđeni honorarni posao.
24. ‘Nisam spreman raditi prekovremeno.’
25. ‘Gdje se vidim za pet godina? U ogledalu!’

Kako se poslodavci nose s ovakvim kandidatima i još mnogo više pročitajte lideru.

Autori: Matilda Bačelić i Aleksandar Tešić

Kategorija: Vijesti

 

 

Bio je dovoljan samo jedan gaf ljute konkurencije da jedan američki brend postane globalno poznat. Riječ je o kompaniji Lyft, oponentu svjetski poznatog Ubera koji se zamjerio korisnicima jer je nepopularnu Trumpovu politiku odlučio okrenuti u svoju korist. Početkom siječnja ove godine, taksisti koji prevoze s čuvenog aerodroma JFK odlučili su na jedan sat ugasiti svoje motore kako bi pokazali da se ne slažu sa zabranom ulaska stanovnika iz, Trumpu mrskih, mahom bliskoistočnih zemalja. Umjesto da se pridruže štrajku, uberovci su ga odlučili iskoristiti za privlačenje klijenata. Korisnici su jako brzo odlučili kazniti Uber te preko društvenih mreža, uz hashtag #deleteUber pozivali na brisanje aplikacije. I dok je Uber pokušao prebroditi najveću krizu u svom mladom životu, Lyft je obećao američkoj javnosti da će u četiri godine zakladi koja se bavi zaštitom osobnih sloboda i štiti američke vrijednosti ACLU (Američka unija za građanske slobode) donirati milijun dolara.

 

 

Prilično mladu i u svijetu ne toliko poznatu startup-kompaniju koja se, poput Ubera, bavi autoprijevozom, taj je potez lansirao u zvijezde. Osim što su o tome pisali svi relevantni svjetski mediji (Lyft je prikazan kao anđeoska, a Uber gotovo kao vražja, pohlepna kompanija), magazin Fast Company uvrstio ju je na popis pet brendova važnih za moderan svijet. Naime, spomenuti magazin tradicionalno bira 25 brendova koji će obilježiti ovo moderno vrijeme, a među njima su razvikana imena poput Googlea, Amazona, Applea ili Tesle. Ove je godine odlučio sastaviti još jednu, kraću listu, i to s pet brendova koji bi u idućim godinama mogli postati važni, pridružiti se elitnoj listi uz bok Googleu ili Appleu.

Jednostavnost i ekologija

Na prvom mjestu spomenuti je, u američkom narodu popularni Lyft, koji bi uskoro mogao postati i Uberova globalna konkurencija. Osim što zasad ima dobru marketinšku komunikaciju, prilično je inovativan u svojim uslugama, a ostvaruje i ozbiljan, dvoznamenkasti rast. Potrošači ga doživljavaju kao topli, prijateljski brend, a taj je dojam pojačala situacija s Uberom i Trumpom, zbog koje je broj Lyftovih korisnika narastao za 60 posto. Sljedeći brend koji prema žiriju Fast Companyja ima velike šanse postati velik i važan je – Slack.

 

 

Riječ je o platformi (aplikaciji) staroj četiri godine koja je namijenjena ponajviše poslovnoj komunikaciji. Ideja koja stoji iza Slacka jest da optimizira poslovanje, odnosno poveća poslovnu učinkovitost olakšavajući komunikaciju među zaposlenima. Ukratko, Slack ujedinjuje sve kanale interne poslovne komunikacije u jedan (od maila pa do messengera), a budući da je jednostavan za korištenje i podsjeća na neku od društvenih mreža, zaposlenici su taj alat prigrlili s veseljem. Bez obzira na to je li riječ o još jednoj ovisnosti (poput, recimo, Facebooka) ili aplikaciji koja zaista poboljšava komunikaciju, analitičari mu predviđaju sjajnu budućnost. Na listi važnih brendova našla se i ekološki osviještena modna kompanija Everlane. Budući da kupci jako dobro reagiraju na njegovu poslovnu strategiju poput ekološke proizvodnje s minimalnom upotrebom vode i energije, predviđa se da će Everlane biti jedan od predvodnika ekomode i ekotrgovine te tako promijeniti modnu industriju, a i način na koji se trguje. Naravno, kompanija uspijeva kupcima ponuditi i kvalitetne, ‘stylish’ komade, što svakako pridonosi njezinoj popularnosti među milenijcima koji se brinu o boljem sutra.

 

 

Milenijci fanovi

Magazin Fast Company sastavio je popis pet brendova koji će u idućim godinama postati globalno poznati. Posluju u potpuno različitim industrijama, a zajednički su im vrlo blizak odnos s kupcima, inovativnost i ekološka osviještenost.

Ti su potrošači zaslužni i za procvat još jednog američkog brenda koji bi u idućim godinama mogao prijeći Atlantik te otvoriti svoje poslovnice u Starom svijetu ili pak dalekoj Aziji. Riječ je o lancu zdravih restorana Sweetgreen, koji oduševljava kupce svojom ponudom sezonskih salata, odnosno povrća, voća i drugih namirnica od kojih može sastaviti ukusne obroke. Iako je osnovana 2007. u Washingtonu, kompanija tek posljednjih godina dobiva pozornost američkih medija, potrošača, pa tako i uspijeva ostvarivati dvoznamenkasti rast prihoda. Sweetgreen se od svog osnivanja držao zelene filozofije i ograničene ponude (salate), a ta upornost i dosljednost naposljetku mu se i isplatila. Trenutačno je jedan od omiljenih brendova milenijaca. Osim što su zadovoljni njegovom ponudom (riječ je o sezonskom, organskom i lokalno uzgojenom voću i povrću), potrošačima se dopada njegova nenametljiva marketinška komunikacija, a i činjenica da se sa svojom ciljnom skupinom povezuje na ne tako konvencionalne načine. Recimo, jednom na godinu kompanija organizira glazbeni festival Sweetlife, koji bilježi sve veći broj posjeta. Gdje su potrošači, tu su i investitori, koji su odlučili uložiti milijune u poslovanje prodavaonica salate, čiji se promet vrti oko 40 milijuna dolara na godinu. Deseci, ako ne i stotine milijuna dolara slit će se na račun kompanije DJI, koju je Fast Company smjestio na peto mjesto. Taj je pokretač revolucije bespilotnih letjelica, dronova, kako se čini, odlučan učiniti ih ‘mainstream’ proizvodom. Nedavno je predstavio manji model drona kojim se može koristiti i u zatvorenom prostoru, ali i DJI Goggles, veliki ‘headset’ koji omogućava kupcu da gleda ‘očima drona’, što je sigurno posebno iskustvo.

 

 

Premda spomenuti brendovi s liste posluju u potpuno različitim industrijama, zajedničko im je što imaju vrlo blizak odnos sa svojim kupcima (fanovima), koji ih prepoznaju kao prijateljski nastrojene i inovativne (Lyft i DJI), jednostavne (Slack) te ekološki osviještene (Sweetgreen i Everlane). Možda je upravo u tim karakteristikama i tajna njihova uspjeha i buduće velike važnosti za tržišta u kojima posluju.

Kategorija: Vijesti

 

Po podacima slovenske statistike, najviša je prosječna neto plaća bila isplaćena u opskrbi električnom energijom u plinom, u visini od 1.498 eura.

Prosječna neto plaća u Sloveniji za ovogodišnji lipanj je iznosila 1.045 eura, što je u odnosu na svibanj realni pad za 0,5 posto, objavio je slovenski statistički ured. 

U odnosu na prošlogodišnji lipanj, pak, prosječna je neto plaća bila veća za 2,6 posto. 

Po podacima slovenske statistike, najviša je prosječna neto plaća bila isplaćena u opskrbi električnom energijom u plinom, u visini od 1.498 eura.

Prosječna bruto plaća u Sloveniji za lipanj iznosila je 1.602 eura, što je na mjesečnoj razini niže za 0,7 posto, a na godišnjoj porast za 2,4 posto. 

Plaće brže rastu u javnom nego u privatnom sektoru, no među najbolje plaćenima nisu političari nego liječnici, osobito specijalisti i ravnatelji glavnih zdravstvenih ustanova, piše ljubljanski "Dnevnik".

Navodi kako je među pedeset najviših bruto plaća, isplaćenih u lipnju za mjesec svibanj, čak 49 liječničkih, od kojih je prvi dobio 14.040 eura bruto plaće. Za usporedbu, predsjednik države Borut Pahor i premijer Miro Cerar, s bruto plaćom nešto nižom od 6.000 eura nalaze se na 767. odnosno 768. mjestu na popisu najvećih isplaćenih bruto plaća u javnom sektoru.http://www.poslovni.hr/svijet-i-regija/prosjecna-placa-u-sloveniji-iznosi-1045-eura-lijecnici-meu-najplacenijima-u-drzavi-331158

Kategorija: Vijesti

Želite poseban poklon za vatrogasno društvo prilikom odlaska na njihovu godišnju skupštinu ili proslavu? Želite zahvaliti ljudima koji Vas podržavaju? Nudimo niz prigodnih poklona, a na svakog od njih možemo otisnuti poruku i/ili logotip Vašeg društva...

GIT nudi prigodne vatrogasne poklone - mala i velika vatrogasna kola, navalno vozilo sa vinima Iločkih podruma, vatrogasni sat i još mnogo toga!

TISAK NA TEKSTIL, PROMOTIVNI MATERIJALI, OSLIKAVANJE VOZILA...

Budite prepoznatljivi na vatrogasnim natjecanjima uz majice i/ili kape sa otisnutim znakom Vašeg vatrogasnog društva. Bez obzira da li imate pripremljene materijale za tisak ili samo ideju kakav proizvod želite, naš kreativan tim dizajnera osigurava u skladu sa svim Vašim željama.

Nudimo: 

oslikavanje vozila
tisak na majice i kape
tisak na kemijske
izrada roll up bannera
tisak na cerade
vatrogasne 3D čestitke - dizajn po želji

Što sve nudimo možete vidjeti u novom VATROGASNOM KATALOGU, a iz široke ponude proizvoda izdvajamo i usluge izrade pečata za Vaše društvo te dizajn i izradu pozivnica, zahvalnica, priznanja, diploma i plaketa za godišnje skupštine i proslave.

 

Javite nam se na grafika@git.hr, 042/211-877 ili 091/1111-800

Kategorija: Vijesti

Turistička agencija Media Turist d.o.o. svoj rad započela je 1997. godine s poslovnim sjedištem u samom srcu Zagreba, na adresi Trg N. Zrinskog 17. Od osnutka poslovanje agencije temelji se na širokoj ponudi organiziranih i individualnih putovanja po Hrvatskoj i inozemstvu, s naglaskom na organizaciju odmora za umirovljenike te učeničkih putovanja: jednodnevnih izleta, višednevnih terenskih nastava, maturalnih putovanja i škola u prirodi.

Agencija se specijalizirala za organizaciju putovanja i odmora za umirovljenike te su najviše aranžmana realizirali upravo za njih. Godinama surađuju i organiziraju izlete za mnoge udruge iz cijele Hrvatske. Velik broj njih im se vraća jer su izrazito zadovoljni pruženim uslugama i brigom o svakom putniku. Jednako tako odnose se prema pojedincima koji dođu u agenciju.

Pristupaju im personaliziranim odnosom i brinu o svakom pojedinom putniku.Cijeli tim, sastavljen od mladih turističkih djelatnika, potkovanih znanjem, iskustvom i kreativnošću uvijek je spreman udovoljiti svim željama svojih klijenata, pronaći i organizirati za njih upravo ono što traže.

Direktor agencije Media Turist, Ivo Fatović, bavi se turizmom već impresivnih 40 godina. Samim time vrlo dobro poznaje sve destinacije Hrvatske te želje i potrebe umirovljenika. Glavni proizvod ovog perspektivnog tima je Katalog za umirovljenike. Katalog se sastoji od palete aranžmana smještenih u niz atraktivnih destinacija duž Hrvatske obale. Umirovljenici izabiru njihove aranžmane jer imaju najnižu cijenu na tržištu prihvatljivu upravo ovom segmentu potrošača te uključuju prijevoz.

Za kraj poruka agencije Media Turista – „Želja da svakom od Vas, prezentiramo i približimo svaki kutak Lijepe Naše, vodilja je našeg poslovanja. Posjetite nas na web stranici (http://trecadob.com/?p=4558&preview=true ), a rado ćemo Vas primiti i u našoj poslovnici u neposrednoj blizini živopisnog parka Zrinjevac – Očekujemo Vas!“

Kategorija: Vijesti

Koji su najbolji proizvodi za starije ?

Kako raste broj naših godina, rastu i potrebe i izazovi povezani sa starenjem. Uz današnji ubrzan način života mnogi imaju sve manje vemena za brigu o svojim starijim ukućanima ili prijateljima. Ipak, postoji čitav niz proizvoda koji starenje mogu učiniti daleko lakšim, te osigurati neovisnost kod starijih ljudi.

Već samo ustajanje iz kreveta jednostavno se može olakšati kupnjom ograde za krevet ili neke druge vrste dizala ili oslonca koje će pomoći starijoj osobi da što lakše započne dan. Za teško pokretne osobe, postoji čitav niz modela sttolica koje u sebi sadržavaju toalet. Također, od velike pomoći može biti i bazen za pranje kose u krevetu. Istog je principa, na napuhavanje, i prijenosna kada.

Za one koji su pokretni, te mogu doći do kupaonice, postoji čitav noz proizvoda koji će im olakšati svakodnevno vođenje higijene. Primjerice, povišeno sjedalo za toalet, koje je moguće kupiti i sa držačima sa strane. Starija osoba tako se nećee trebati prenisko spuštati i opterećivati koljena, a imat će i oslonac koji osigurava od pada. Za sigurnost su nužne i sjedalice za kupanje kojih ima raznih modela. Također, pametno je na nekoliko mjesta u kupaonici postaviti držače, koji će služiti kao oslonac starijoj osobi dok se kreće po prostoriji.

Postoje različiti modeli telefona za starije. Ono što ih sve karakterizira je vrlo jednostavna opcija hitnog poziva. Mnogi modeli imaju veće tipke, kao i zvučne upute koje olakšavaju korištenje telefona.

Odličan proizvod za sve, ne samo za starije, je i štap s kojim ćete s lakoćom dohvatiti stvari s najviše police. Dugačak je po metar, metar i pol, a na vrhu ima hvataljke. Na internetu ga je moguće pronaći po cijeni od 200-tinjak kuna.

I hodalice za starije, nažalost, kod mnogih s godinama postaju neizostavne. I njih je jednostavno i lako moguće naručiti preko interneta, kao i kupiti u specijaliziranim trgovinama s medicinskim pomagalima. Cijena im je od nekoliko stotina do nekoliko ticuća kuna.

No, bez obzira koliko fizički bili onemoćali, iako možda trebate hodalice i ograde uz krevet, nikad se ne biste trebali prestati igrati. Stoga, ako je vaš ili vid vaih prijatelja oslabio, naručite igraće karte s velikim ispisom. Ako vas vid još služi, nabavite si puzzle i uživajte.

Kategorija: Vijesti

VAŽNOST SAMOPOUZDANJA NA POSLU

Iako je samopouzdanje važno u svakom segmentu života, mnogi za njim predugo tragaju. Istodobno stavljaju visok zid na svoj put prema uspjehu.

No, valja naglasiti da je mnogim sposobnim liderima u nekom trenutku njihova života nedostajalo samopouzdanja. Stoga, ne treba misliti da jačanje samopouzdanja podrazumjeva mijenjanje čovjeka iz temelja. Nikako. mali koraci mogu vas jako ojačati.

Za početak, napustite preudobno raspoloženje. Pokrenite se. Možete, primjerice, volontirati kako biste usavršili neke nove vještine. Izaberite, za početak, posao koji se doima laganim, jer upravo ćete se tako opustiti, a zatim i osnažiti za zahtjevnije dužnosti.

Vizualizirajte ono čemu težite. Zamislite se u situaciji koju biste mogli doživjeti. Zamislite kakav stav o vama pritom grade pristuni. Igrajte igru uloga. U svom se domu odjenite, govorite i ponašajte poput direktora.

Procijenite svoje sposobnosti. Stavite ih na papir. Razmislite o tome koje vještine želite razvijati, sada i u budućnosti.

Ne dozvolite da vas nezadovoljavajuća radna okolina baci na koljena. Budite vi ta osoba koja će pokrenuti promjenu. Iskoristite svoje sposobnosti i kroz konkretne projekte ih prezentirajte svom nadređenom. Isprva to možda neće dati rezultata, ali budite ustrajni.

Nemojte bježati od ljudi koji su prepuni samopouzdanja. Dozvolite im da isto usade u vas. Osobu koja je sposobna brzo i lako donositi kvalitetne odluke vjerojatno je vrlo samopouzdana osoba. Zamolite je da surađujete na nekom projektu. To bi vas moglo ojačati.

Kako kaže Winnie the Pooh - hrabriji ste nego vjerujete, jači ste nego se činite, pametniji ste nego mislite. Drugim riječima, zadržite stav koji ostavlja dojam da znate više nego doista znate, a zatim s bliskim suradnicima upotpunite znanje o spornoj temi.

 

Kategorija: Vijesti

 

 

Zaradite na svome hobiju i popravite svoj kućni budžet Vjerujete kako biste na svome hobiju mogli dodatno zaraditi i popraviti kućni budžet? Kućna  radinost je  pravo rješenje za vas.  A MI VAM OMOGUĆAVAMO PROMOCIJU. Najbolji proizvodi i usluge

U vremenima recesije sve više ljudi ostaje bez posla, primanja padaju, a troškovi života neprestano rastu. Kako bi se zabavili i odagnali misli od problema, a i popunili kućni i osobni budžet, mnogi se odlučuju vlastitu kreativnost i hobije pretvoriti u način zarađivanja. Izrada cvjetnih aranžmana od umjetnog i suhog cvijeća, izrada suvenira, ručno slikanje na staklu samo su neki od hobija koje legalno možete pretvoriti u izvor dodatne zarade te u okviru svoga domaćinstva preko registriranja kućne radinosti poboljšati svoj kućni budžet.

Odakle krenuti? 

Prema Zakonu o obrtu, pod domaćom radinošću podrazumijeva se izrada pojedinih proizvoda koje obavlja fizička osoba (tu spadaju i umirovljenici i studenti) kod kuće osobnim radom. Pokretanje je vrlo jednostavno. Potrebno je ispuniti prijavu za upis u evidenciju i izdavanje odobrenja za obavljanje domaće radinosti i predati je nadležnom uredu državne uprave u županiji na čijem području će se obavljati djelatnost. Za to je potrebno uložiti svega 100 kuna za odobrenje te 70 kuna za biljege. Osim toga, priložiti treba i vlasnički list kuće ili stana koji posjedujete ili vlasnički list uz ovjerenje javnog bilježnika kojim roditelji ili stanodavac odobravaju da u njihovu domu obavljate djelatnost domaće radinosti. Odlična vijest jest da se za otvaranje radinosti ne postavljaju uvjeti stručne spreme.

Što se sve može proizvoditi u domaćinstvu?

 U spomenutoj prijavi moraju se navesti proizvodi koji će se izrađivati u domaćoj radinosti. Podužu listu tih proizvoda možete pogledati u Pravilniku objavljenom na internetskim stranicama Narodnih novina, a mi navodimo neke od njih: 

 • proizvodnja predmeta od pluta, slame i drugih pletarskih materijala,  
 • ručno slikanje na kristalu, bocama, čašama i ostalim proizvodima za kućanstvo, 
 • proizvodnja figura i drugih ukrasnih keramičkih predmeta, 
 • izrada umjetnog cvijeća od tkanine i papira

Osim navedenih uvjeta važno je naglasiti da osoba koja obavlja djelatnost domaće radinosti ne može imati zaposlene radnike, već mora sama obavljati djelatnost. Izuzetak su članovi obitelji koji vam mogu pomoći u obavljanju djelatnosti.

Ograničenja ipak postoje

Najbitnije ograničenje kod obavljanja domaće radinosti odnosi se na prihode od takve djelatnosti ostvarene u kalendarskoj godini u kojoj se obavljaju. Ukupni primici od domaće radinosti u jednoj godini ne smiju premašiti deseterostruki iznos prosječne bruto plaće ostvarene u razdoblju od siječnja do kolovoza prethodne godine. Prosječna mjesečna bruto plaća je u 2011. godini iznosila je 7 796 kuna. To znači da ako u 2012. godini zaradite više od 77 960 kuna, morate prestati s obavljanjem te djelatnosti.

Što je s porezom? 

Prema odredbama Zakona o porezu na dohodak, način utvrđivanja i oporezivanja dohotka birate sami ovisno o planiranoj količini proizvodnje. To znači da možete odabrati paušalno oporezivanje te plaćati tromjesečno po 450 kuna. Druga opcija je oporezivanje na temelju podataka iz poslovnih knjiga. U tom slučaju potrebno je voditi evidencije knjiga primitaka i izdataka, popisa dugotrajne imovine te knjige prometa. 

Pogodnosti za umirovljenike, ali ne i za nezaposlene

Ako vam je kućna radinost  jedini izvor prihoda, dužni ste plaćati mirovinsko i zdravstveno osiguranje te zaštitu zdravlja na radu u ukupnom iznosu od 1087,29 kuna. Ako ste već zaposleni i osigurani po toj osnovi, morate platiti 4462,50 kuna godišnje za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, dok se zaštita zdravlja na radu ne plaća. Najviše pogodnosti u kućnoj radinosti ipak imaju umirovljenici koji nisu obvezni plaćati doprinose za obvezna osiguranja te im se ne obustavlja mirovina. Više informacija možete dobiti ovdje.

Odluka je na vama

Prije nego krenete u registraciju vlastitog hobija, dobro razmislite što želite raditi i kako plasirati proizvode. Kućna radinost zasigurno je odličan način da se i profesionalno počnete baviti svojim hobijem te da ga i samim time unaprijedite. Višak novaca u džepu definitivno nikada nije na odmet. Ako odlučite da ga i vi želite, za sva preostala pitanja glede poslovanja možete se osobno ili telefonski obratiti nadležnoj Službi za gospodarstvo Ureda državne uprave u županiji u kojoj želite pokrenuti kućnu radinost.

Kategorija: Vijesti

 

Dolazi nam vrijeme darivanja. Ovog Božića svojoj obitelji, prijateljima, poslovnim partnerima i vjernim klijentima možete darovati mali znak pažnje u obliku proizvoda i usluga poznate firme Git d.o.o.

Komunicirate samo preko maila, ali kao da se poznajete godinama? Odradili ste samo nekoliko ručkova, ali već sada osjećate da ste na “istoj strani“? Godinama radite na odnosu koji redovito donosi obostrano zadovoljstvo i za koji osjećate da je onaj pravi?

A sada, nakon još jedne godine, vrijeme je da pokažete koliko vam je stalo i koliko cijenite vaš odnos koji polako ali sigurno prerasta u nešto više?

Izrecite to poslovnim poklonom!

Kreativnim i zanimljivim odabirom poručite svom novom ili dugogodišnjem poslovnom partneru da ga cijenite, da ste zahvalni na dobroj suradnji i još jednoj uspješnoj poslovnoj godini. Pomno odabranim poklonom poželite mu sretne blagdane te učvrstite poslovni odnos.

Poslovni pokloni mogu, uz dar, predstavljati i vašu tvrtku, te kroz logo, slogan ili vizual dodatno graditi dobar imidž tvrtke.

Što pokloniti?

U GIT-u smo i ove godine pripremili cijeli niz poslovnih poklona, a na vama je samo da odaberete. Uz poklone, nudimo i usluge grafičkog dizajna, tiska i gravure pa odabrani poklon možete dodatni obogatiti personaliziranom porukom, logotipom tvrtke ili vizualom.

Naše ideje:

• Rokovnici (sa vašim logotipom)
• Kalendari (standardni motivi ili vaš vizual/logotip)
• Upaljači sa tiskom (standardni motivi ili vaš vizual/logotip)
• Privjesci sa laserskom gravurom (standardni motivi ili vaš vizual/logotip)
• Kemijske
• Razni poklon setovi
• Kape i vrećice
• Satovi
• Kišobrani
• Kao posebno kreativan poslovni poklon preporučamo i POP UP čestitke za vašim vizualom, logotipom i personaliziranom porukom

Više o našoj ponudi i cijenama možete vidjeti u katalogu Poslovni pokloni 2016.

Kategorija: Vijesti

 

U vrijeme kada direktori tvrtki svakim danom očekuju sve više od svojih zaposlenika, kad je svijet ubrzaniji nego li je ikad bio i kad je posao lociran daleko od mjesta stanovanja, ljudi sve manje vremena imaju za svoje obitelji. Čak i kad si osiguraju druženje s ukućanima ono ne bude dovoljno kvalitetno. Ponekad tu kvalitetu snižava činjenica da osoba razmišlja o nedovršenim zadacima na poslu ili projektima koji tek slijede, a nerijetke su i situacije u kojima šefovi svoje podređene zovu u njihovo slobodno vrijeme.

Pronaći ravnotežu između poslovnih i privatnih obveza nije lako, ali valja se potruditi i pritom voditi nekim ključnim smjernicama.

Prva je KOMUNIKACIJA. Unaprijed obavijestite svoje nadređene kako tijekom vikenda nećete biti dostupni zbog privatnih obveza. Pritom, nema potrebe da im dajete na znanje konkretne razloge o kojima se radi.

Mnogi su danas ogorčeni jer je TEHNOLOGIJA omogućila lakšu komunikaciju nadređenih s podređenih. No, pokušajte tehnologiju shvatiti kao vašu prednost. Pametni uređaji zaista vam mogu učiniti život lakšim i osigurati vam kontrolu nad obvezama. Tako ćete se lakše posvetiti svojoj obitelji i prijateljima.

Vrijeme možete uštedjeti i tako da dio poslova obavljate TELEFONSKI, naravno - ukoliko vaša struka i tvrtka to dozvoljavaju. Ukoliko dogvorite da nekoliko puta na ovaj način odrađujete poslove, dobit ćete dodatno vrijeme za druženje s najmilijima.

Naučite reći NE. Ne morate baš uvijek biti 'Katica za sve'. Ništa se neće dogoditi ako povremeno odbijete posao. Pritom se morate riješiti osjećaja krivnje.

Uništite OSJEĆAJ KRIVNJE u sebi. Niste superjunak. Nitko nije. Oni su izmišljeni likovi. Stvarnost je da ne postoje ljudi koji mogu biti sto posto predani svemu što rade. Nakon što se riješite osjećaja krivnje, više ćete uživati u svom slobodnom vremenu.

Ne budite prevelik čistunac, odnosno OPUSTITE SE. Mnogi svoje slobodno vrijeme provode čisteći stan ili kuću. Naravno, nemojte živjeti u neredu, ali nemojte ni biti opsjednuti čistoćom. Platite čišćenje doma, a vi uživajte u slobodnom vremenu.

RAZMIŠLJAJTE o sebi, o svojoj privatnosti... Pješačite na posao i iskoristite to vrijeme za reviziju samoga sebe, pa i maštanje.

 

Kategorija: Vijesti

Ponuda za posao

 

 

Traži se osoba za rad u call centru za Agenciju "Najbolji proizvodi i usluge". (marketing prodaja, telefonski, rad od doma)

Upiti na: e mail: urednistvonaj@gmail.com

Kategorija: Vijesti

 

Kako najbolje lakirati nokte?

Kako bi vaši nalakirani nokti i na nogama i na rukama izgledali besprijekorno i lak trajao što duže, izbjegavajte ovih šest najčešćih grešaka koje radimo kod korištenja laka za nokte.

1. Lakiranje neočišćene i nepripremljene površine noktiju

Kao i svaka druga vrsta farbe, lak za nokte će biti idealno nanesen samo ako se nanosi na dobro pripremljenu površinu. To znači da na noktima ne smiju biti prisutni, vlaga, prašina, ostaci drugog laka i bilo kakva druga prljavština. Prije lakiranja nokte bi trebalo temeljno oprati, a zatim kada se osuše prebrisati pamučnom krpom namočenom u aceton. 

2. Nekoristite bazni lak

Bezbojni bazni lak ili podlak služi kao podloga laku u boji i kada je nanesen preko baze, lak u boji bolje će se držati što znači da će i dulje trajati. Podlak je mekane i ljepljive strukture tako da se može širiti i skupljati te tako prilagođavati noktu. 

3. Preskakanje nadlaka

Završni sloj laka za nokte trebao bi biti onaj koji se suši sporije, a koji istovremeno ima sposobnost da kao zaštitni sloj bude čvršći i omogući tako duže trajanje laka.

4. Na pogrešan način mažete nokte

Greška koja u startu pravi problem je sam način lakiranja. Lak bi trebalo nanositi u tri pruge, od kojih je ona središnja prva, a zatim jedna pa druga bočna. Potrebno je pričekati oko dvije minute, a zatim nanijeti drugi sloj. Lak treba nanijeti u srednje debelom sloju, jer pretanak ne izgleda lijepo, a predebeo se mnogo lakše guli.

5. Na pazite na njihovo održavanje
Kada perete suđe, podove i slično nosite zaštitne gumene rukavice, kao i pri bilo kojoj drugoj aktivnosti koja bi mogla oštetiti lak. Svaka dva dana nanesite jedan sloj nadlaka koji se brzo suši što će produljiti trajanje laka kao i dodati sjaj. Također, svaki drugi dan namažite nokte i kožicu oko noktiju uljem kako bi nokti bili hidratizirani.

 

Najbolji lakovi za nokte: crveni lakovi za jesenske dane

Nakon upečatljivih ružičastih nijansi, vrijeme je za klasične tonove lakova za nokte. Jesenski modnih trendovi donose nam pregršt zemljanih tonova koje možemo ukomponirati u svakodnevni izgled. Uz njih će odlično pristajati i crveni lakovi za nokte, tamnijih ili svjetlijih nijasni koje možete nositi tijekom cijele godine, a upravo sada izgledaju profinjeno.

 

 

I dok su grafike i dalje zanimljive i rado viđene na noktima, a ‘nude’ nijanse također poželjne tijekom cijele godine, crveni lak je uvijek dobitna kombinacija. Tamnije nijanse imaju isti efekt kao i modni dodatak, pa vam uz ovakve nijanse ne treba dodatno naglašavanje make up-a. Neka vaše njegovane i lijepe ruke ostavljaju snažan dojam. Donosimo neke od nijansi koje morate uvrstiti u svoju kozmetičku torbicu.

 

 

 

Kategorija: Vijesti

U Francuskoj se u novom zakonu nalaže da se u firmama sa 50 i više zaposlenih radnike ne bi smijelo  zvati nakon radnog vremena. Dakle, nema više hitnih e mailova sa posla tokom vikenda za većinu Francuza, s obzirom da se takav kontakt sada smatra ilegalnim.

Dok se odmaraju poslije posla, oslobađa se onaj neugodni grč u trbuhu kad ono stigne e mail da se nešto hitno treba napraviti za posao! Svi znamo da konstantna dostupnost na poslu može imati i fizičke i psihičke posljedice po zdravlje, stoga Francuzi žele proglasiti  ovo ilegalnim. Kad se radi, radi se, kad se odmara, odmara se!

Zaposleni u Francuskoj imaju već 30 slobodnih dana u toku godine i 16 nedjelja potpuno plaćenog porodiljnog dopusta. A inicijativa da firme sa 50 i više zaposlenih neće smijeti zvati poslije radnog vremena se uvodi jer je ljudima sve teže distancirati se od posla.

Da li će konačno građani Francuske moći slobodno uživati u vremenu nakon posla? Zamislite, cijeli vikend a nitko vam ne šalje ništa sa posla! Mnoga istraživanja pokazuju da je danas  na radnom mjestu više stresa nego što ga je ikada bilo.

Česti su slučajevi da zaposleni  svoj posao ne ostavlja i kada fizički napusti ured. Dostupni su putem e mailova,  viber grupa, i sve to život pojedinca čini vezanim samo za posao. Novi zakon bi trebalo spriječiti firme  da posao miješaju u privatni život zaposlenih.

Kategorija: Vijesti

Postoji mali niz psiholoških trikova kojim možete utjecati na ponašanje kupaca, a mi smo ih odlučili spomenuti čak njih 10!

Oni su:

 1. Prvi proizvod neka bude uvijek skuplji
 2. Brojka 9
 3.  Efekt ružnog pačeta
 4. Srednja opcija je uvijek nekako najbolja
 5. Ponudite nešto besplatno
 6. Otkrijte cijenu u pravo vrijeme
 7. Povećajte cijenu starijeg modela
 8. Poredajte cijene prema silaznom nizu
 9. Stavite naglasak na vrijeme, a ne novac
 10. Smanjite bolne točke tijekom kupovine

Pa da više ne odugovlačimo, idemo vidjeti što se skriva iza svake od njih.

1. Prvi proizvod neka bude uvijek skuplji

Generalno pravilo ide ovako: Ako želiš prodati proizvod za veliku svotu novca, stavi ga pokraj abnormalno skupog proizvoda.

Prvi proizvod neka bude skuplji

A zašto? Sve se svodi na našu sposobnost procesiranja informacija.

Sama tehnika je vrlo jednostavna. Naime, ako na prvo mjesto stavite skup proizvod, a pokraj njega jeftiniji, radite dvije pametne stvari:

 • povećavate izgled da će se drugi proizvod prodati
 • kupac će prvo vidjeti visoku cijenu koja će mu se zacementirati u pamćenje, pa će se svi ostali proizvodi u usporedbi s prvim činiti mnogo povoljniji.

Ova taktika nije ništa novo. Štoviše, upotrebljavaju je u gotovo svim restoranima.

Ako ste ikada bili u malo boljem, fancy restoranu, vjerojatno ste na početku menija mogli uočiti veoma skupa jela. A kako bi vam pogled bježao prema dolje, očekivali ste da će tako visoke cijene krasiti cijeli menu. Nocijene su postajale sve niže i niže, a vi ste napokon mogli odahnuti.

Skuplja jela su često na početku menija kako bi ostala jela izgledala jeftinije

Pa zašto bi platili tjesteninu s tartufima 120 kuna, kad možete pojesti sočan komad janjca za 70 kuna? Najbolji omjer cijene i količine je stvarno očigledan.

U stvari, ovaj gornji menu (mogli bi reći ekskluzivan) uopće nije usmjeren na pridobivanje gostiju. On u većini slučajeva postoji samo zato da se ostala jela po uobičajenoj cijeni čine povoljnima.

Ovu taktiku možete iskoristiti i kod akcija.

Umjesto:

 • SADA SAMO 159,99 kuna 

Napišite

 • PRIJE: 239,99 kuna (veća cijena)
  SADA: 159,99 kuna (manja cijena)

 

2. Brojku 9 obožavamo svi

Cijene s brojkom devet su privlačnije

Ova strategija je toliko stara da nam već svima izlazi na uši. Ma vjerojatno postoji od kad i sama trgovina.

9,99 kuna.

59,99 kuna.

Iako nas ta jedna lipa živcira (jer je više nitko ni ne vraća), nekako su cijene s brojkom 9 ljepše i privlačnije.

Ova strategija je zapravo povezana s gornjom strategijom i opet se sve događa zbog naše percepcije. Cijena od 5,99 kuna čini se bližoj 5 kuna nego 6 kuna što znači da ćemo manje potrošiti.

No uspješnost ove taktike ne leži samo u tome što se cijene čine nižima. Jedno istraživanje pokazalo je da ihstvarno volimo!

U jednom butiku, potrošačima su nudili haljinu od 35 dolara i sličnu haljinu druge boje za 39 dolara. Vjerovali ili ne, ona za 39 dolara nadmašila je prodaju za 24% u odnosu na onu jeftiniju haljinu.

Isto vrijedi i za popuste.

Popust napisan: PRIJE $60, SADA SAMO $35 nadmašio je brojku 9. No kada je brojka 9 bila uključena u akcijsku cijenu, ona je opet nadmašila nižu cijenu proizvoda.

Potrošači su dobili sljedeće opcije:

 • PRIJE $60 SADA SAMO $35
 • PRIJE $60 SADA SAMO $39

Iako je skuplja, akcijska cijena koja završava s brojkom 9 nadmašila je onu koja završava brojkom 5.

 

3. Efekt ružnog pačeta

Ovo je stvarno jednostavna, ali učinkovita taktika. Ideja je u tome da ponudite tri verzije sličnog ili istog proizvoda.

 • jedna opcija je ružno pače - opcija koja se nikako ne isplati, koju zapravo nitko ne želi.
 • druga opcija je jeftinija, ali ne toliko isplativa,
 • zadnja opcija je ona koju stvarno želite prodati. Zapravo racionalan i najpametniji izbor.

Kako ta tri izbora djeluju na nas? Samo zamislite ovu situaciju.

Idete u kino i možete birati između dvije veličine porcija kokica. Male dođu 7 kn, a velike 23 kn.  Najvjerojatnije ćete izabrati one male, jer su velike ipak preskupe.

Izbor između malih i velikih kokica

No što ako se u ponudu doda srednja porcija za 22 kune? Većina će izabrati onu najveću porciju jer ipak dođe samo kunu više od srednjih.

Izbor između malih, srednjih i velikih kokica

Upravo ste pali u zamku ružnog pačeta, tj. uspješno ste zagrizli mamac. Mamac je u ovom slučaju bila srednja opcija koja je najskuplju verziju proizvoda učinila najviše ekonomičnom (najboljim izborom).

Pogledajte ovaj eksperiment:

Još jedan primjer koliko smo predvidljivo iracionalni dokazuje primjer iz jednog časopisa Economist. U jednom broju ponudili su tri opcije pretplate:

Časopis je ponudio 3 vrste pretplate

Na prvi se pogled čini kao da je došlo do tiskarske greške. Pa kako bi pretplata na tiskano izdanje i pretplata na tiskano i online izdanje mogle isto vrijediti?

Naravno, ne radi se o nikakvoj tiskanoj pogrešci, već se radi o bacanju mamca koji je u ovom slučaju bila cijena pretplate na tiskano izdanje.

Bez opcije tiskanog izdanja, potencijalni pretplatnici nisu mogli precizno usporediti sve mogućnosti, tj. koliko zapravo vrijedi pretplata na tiskano i online izdanje časopisa.

Bez srednje opcije, većina bi ih se odlučila za pretplatu online izdanja jer je to najjeftinija opcija.

Primjer kada imamo na odabir samo dvije opcije

No opcija tiskanog izdanja pomogla je ljudima usporediti te dvije opcije. Budući da je tiskana opcija cjenovno bila slična najskupljoj opciji, ali mnogo gora, najskuplja opcija je nekako postala racionalna odluka.

Primjer kada imamo na odabir 3 opcije

 

4. Srednja opcija je uvijek nekako najbolja

Ova taktika slična je taktici Ružnog pačeta, no princip je ipak malo drugačiji. Naime, što god nudili, intuicija nam nalaže da je najbolji izbor uvijek nekako srednji. Nije ni preskup, ni prejeftin.

Godine 2011., dr. Paul Rodway proveo je jedan, na prvi pogled čudan, eksperiment. Posložio je 17 umjetničkih slika između kojih su ispitanici prema svojem ukusu trebali odabrati 5 najboljih. Ispitanici su, bez obzira na umjetnički ukus, od reda birali one slike u sredini.

Srednje opcije uvijek se nekak čine najboljima

To nije bilo jasno ni dr. Rodwayu, pa je ponovio eksperiment. Ovog puta je u niz posložio pet čarapa između kojih su ispitanici trebali odabrati onu koja im se najviše sviđa. I ovog puta su izabrali onu u sredini.

Što se ovdje dogodilo? Rodway je otkrio da ljudi, bez obzira na njihovu osobnost i ukus, jednostavno vole srednju opciju.

U svijetu online prodaje to je poprilično lako za objasniti. Srednja opcija je obično ona koja je cjenovno između one najjeftinije i najskuplje opcije.

Kupac zna da ne želi najjjeftiniju verziju, a niti ne želi trošiti novac na luksuz, pa se odlučuje za srednju verziju. Ovu taktiku vrlo lako možete iskoristiti i kod povezivanja proizvoda. Onaj proizvod koji želite prodati, stavite u sredinu. Pogledajte primjer web shopa Matram kojeg smo izradili upravo mi  smiley

Primjer web shopa Matram za povezivanje proizvoda

Vrati me na vrh

5. Ponudite nešto besplatno

Zdrav razum nam nalaže da će se stvari na popustu lakše prodati.

Pa sami po sebi znate kako na vas djeluju popusti i sniženja. Ah… to blaženstvo crvene boje. Ma od same pomisli vam žmarci prolaze tijelom.

Kad to rade obični popusti, zamislite što možete postići s riječima besplatno ili gratis!

 • 1+1 gratis,
 • kupi 3 za cijenu 2,
 • besplatna dostava

Naime, psiholozi tvrde da ljudi ne mogu odoljeti riječi besplatno! Umjesto da nam ostane malo više novca u novčaniku, želimo dobivati poklone. Makar u stvari to nisu pokloni jer gotovo uvijek postoji neki skriveni razlog zašto je nešto besplatno.

Mi kupci volimo dobivati nešto besplatno

A uz želju za poklonima postoji još jedan dobar razlog zašto više volimo riječ GRATIS. Naime, nismo baš dobri s matematikom… Izračunavanje popusta od 25% zvuči kompliciranije nego da za isti novčani iznos dobijemo jedan proizvod višesmiley

 

6. Otkrijte cijenu u pravo vrijeme

Trebate li prvo prikazati cijenu?

Ili bi prije trebali opisati proizvod, pa zatim prikazati cijenu?

To je interesiralo i znanstvenike koji su 2015. godine napravili jedan eksperiment u kojem su mjerili moždane reakcije ispitanika tijekom kupovine.

Sudionici su za online kupovinu dobili 40 dolara i jedini zadatak im je bio nešto kupiti. Ispostavilo se da redoslijed cijena i proizvoda ima veliki utjecaj na odluku hoćemo li nešto kupiti ili ne.

Kada su slike proizvoda prikazane prve, sudionici su temeljili svoju odluku prema kvaliteti proizvoda i njihovom ukusu.

Kada prvo prikažemo proizvod, kupci temelje svoju odluku prema kvaliteti proizvoda

Kada su cijene prikazane prve, sudionici su temeljili svoju odluku na temelju ekonomske isplativosti.

Kada prvo prikažemo cijenu, kupci temelje svoju odluku na temelju ekonomske isplativosti

Ako prodajete luksuzne proizvode onda želite da kupci temelje svoju odluku prema kvaliteti proizvoda, pa prvo prikažite proizvod, a zatim cijenu.

 

7. Povećajte cijenu starijeg modela

Ako u svoju ponudu dodajete novu i skuplju verziju prijašnjeg proizvoda, kakva bi cijena prijašnjeg proizvoda trebala biti?

Neke tvrtke spuštaju cijenu starog proizvoda kako bi ga postupno izbacili iz svoje ponude. No, iznenađujuće je da je ovo stvarno pogrešan pristup.

Mnogo je bolje podići cijenu starog proizvoda jer ćete tako podići referentnu vrijednost, tj. osnovnu vrijednost prema kojoj će potencijalni kupci procijeniti vrijednost novog modela.

Snizite cijenu starog modela i vizualno povećajte vrijednost novom modelu

Pa ako spustite vrijednost starog proizvoda, zacrtali ste si put do neuspjeha jer snižavanjem osnovne cijene, vaš novi i bolji model starog proizvoda činit će se mnogo skupljim.

 

8. Poredajte cijene prema silaznom nizu

Ako poredate cijene u web shopu prema silaznom nizu (od veće prema manjoj) veća je vjerojatnost da će se kupci odlučiti za skuplji proizvod. Ovo teorija baš i nema smisla zar ne?

Iz tog su razloga znanstvenici odlučili testirati ovu teoriju. U jednoj pivovari nakon 8 tjedana (i 1.195 kupljenih piva) došli su do zaključka da je cjenik napisan prema silaznom nizu ostvario veći prosječni prihod.

Cijene poredane prema uzlaznom i silaznom nizu

Zahvaljujući jednostavnoj promjeni u redoslijedu, vlasnici bara su za svako prodano pivo u prosjeku zaradili $0,24 više.

No zašto se to dogodilo? Istraživači su predložili dva razloga.

1. Referentna cijena

Kupci donose procjenu o srednjoj vrijednosti na temelju početnih cijena. Ako su početne cijene visoke, kupci će sami sebi postaviti i veću prosječnu vrijednost.

Prosječnu vrijednost stvaramo prema početnim cijenama

2. Mislimo samo na gubitak

Kada izaberemo samo jednu između mnogih opcija, gubimo sve moguće koristi od onih opcija koje nismo izabrali. I to boli.

Ovisno o cjenovnom redoslijedu (tj. niskom prema visokom ili visokom prema niskom), kupci doživljavaju različitu vrstu gubitka.

Kada su cijene poredane prema uzlaznom nizu (od niske prema najviše cijene), kupci svaki novi proizvod gledaju kao gubitak u cijeni. Sa svakom novom i skupljom opcijom postepeno raste i osjećaj novčanog gubitka, pa odabiru nižu cijenu proizvoda.

No s druge strane, ako su cijene poredane prema silaznoj vrijednosti (od najviše prema najnižoj), kupci svaki novi proizvod gledaju kao gubitak u kvaliteti. Dakle, motiviraniji su dobiti bolju kvalitetu i to za višu cijenu.

Cijene poredane po silaznom nizu daju osjećaj gubitka kvalitete

 

9. Stavite naglasak na vrijeme, a ne novac

U marketinške poruke stavite naglasak na vrijeme

Kad opisujete proizvod, izbjegnite rečenice povezane s novčanom vrijednosti. Umjesto novca, cijeli koncept usmjerite na mnogo veću korist - provedeno vrijeme.

Godine 2009. istraživači su proveli eksperiment u kojem su ponudili tri vrste oglasa za isti štand s limunadom. Svaki od njih je isticao određenu kvalitetu:

 1. VRIJEME: Provedite savršeno vrijeme uživajući u C&D limunadi.
 2. NOVAC: Potrošite malo novca i uživajte u C&D limunadi.
 3. NEUTRALAN: Uživajte u C&D limunadi.

Svaki od sudionika se morao odlučiti koliko bi u cjenovnom rangu od 1 do 3 dolara platio limunadu s obzirom na određeni oglas.

Rezultati su bili više nego jasni: vrijeme je pomelo drugo oglase. Oglas 'Provedite savršeno vrijeme' privukao je dvostruko više kupaca koji su bili spremni platiti i dvostruko više novaca.

Pojam vremena zapravo stvara osobnu vezu s proizvodom, a time se jačaju naši pozitivni stavovi i odluke.

Pomisao na provedeno vrijeme s proizvodom nas povezuje s brendom

Pa kada opisujete proizvod naglasite ugodno vrijeme koje će kupci dobiti s vašim proizvodom.

Kao primjer uzmite reklame s pivama. Možete li se sjetiti ijedne reklame koja stavlja naglasak na nisku cijenu? Naravno da ne jer sve reklame upravo naglašavaju užitak, opuštanje i druženje s prijateljima. Ispijanjem pive zapravo najbolje iskorištavate slobodno vrijeme, pa ne mislite koliko koje pivo dođe u kafiću.

No nisu svi proizvodi stvoreni za naglasak vremena. Na primjer, ulaznice za koncert će se bolje prodavati naglasite li vrijeme, no Levisice će se bolje prodavati naglasite li prestiž i društveni status.

 

10. Smanjite bolne točke tijekom kupovine

Ljudski mozak je isprogramiran tako da trošimo sve do kad ne dođemo do granice psihičkog bola. A svatko ima svoju granicu, ovisno o tome kojem tipu kupaca pripadamorasipnicima, škrticama ili prosječnim potrošačima.

Granica je postignuta kada je bol veća od koristi koju ćemo dobiti kupovinom.

Pa evo nekoliko načina kako možete smanjiti bolne točke tijekom kupovine:

1. Preispitajte način prikaza cijena

Što je bolje vidjeti?

Bolje je vidjeti iznos mjesečne pretplate umjesto godišnje

Nekako je primamljivije vidjeti ovaj manji broj, zar ne?

Čim pomislimo da bi iz novčanika trebali dati 1100 kuna baš i ne zvuči primamljivo. Što više zvuči veoma skupo. No, 90 kuna mjesečno već je druga priča. Dvoznamenkasti broj naspram četveroznamenkastom svakako izgleda bolje.

2. Naglasite korist i zadovoljstvo

Za one koji se teže odvajaju od svojeg novca pošaljite poruku s naglaskom na korist: 'Kupite sada i uštedite 29,99 kuna'.

A za one koji vole potrošiti pošaljite poruku s naglaskom na zadovoljstvo: 'Opustite se i uživajte u ovom eksluzivnom tretmanu.'

3. Spojite povezane proizvode u paket

Naše bolne točke trošenja rastu, ako proizvode koji ovako i onako idu zajedno kupujemo odvojeno.

Na primjer, šampon za kosu, regenerator, biljna ulja za njegu kose, pa i lak za kosu. To je svega četiri bolnih točaka, pa zašto ih ne bi spojili i pretvorili u paket? Lakše ćemo samo jednom pritisnuti gumb 'Kupi', nego četiri puta.

Spojite slične proizvode u jedan paket

No, kad spajate proizvode pripazite da ne spajate skupe i jeftine proizvode jer će jeftin proizvod smanjiti vrijednost cijelog paketa.

Na primjer, u jednom istraživanju sudionici su trebali odabrati između seta za kućnu teretanu ili jednogodišnjeg članstva u teretani. Oko 51 posto sudionika odabralo je kućnu teretanu.

No, kada su istraživači uz početni paket kućne teretane besplatno ponudili fitness DVD, ovaj paket je izabralo samo 35 posto ljudi. Fitness DVD je smanjio percipiranu vrijednost kućne teretane.

Dakle, ako želite nešto ponuditi uz bicikl vrijedan 15.000 kuna, nemojte nuditi kacigu za 200 kn, već onu za 1.200 kn.

 

I koju taktiku na kraju izabrati?

Naš najbolji savjet bi bio da eskperimentirate!

Naravno, uz dobre cijene proizvoda, na kupnju utječu i drugi faktori kao što je logična navigacija kojom će vaši kupci lako doći do proizvoda kojeg traže, kvalitetne fotografije proizvoda, kvalitetni CTA gumbi koji pozivaju kupce na akciju, i još mnogo toga.Preneseno iz Markera.hr.

Kategorija: Vijesti

Veliki zakoni malog biznisa

 

Vjerujete u sebe.Imajte Ideje i snove.Iskoristite vaša uvjerenja da biste napravili dobar posao gde ste samo sebi odgovorni i najbolji. Od agonije do ekstaze u vašem preduzetničkom poduhvatu treba shvatiti neke zakonitosti.Želimo vam pomoći da skratite taj put.

1.Prepoznajte potrebe ljudi oko vas-budite ispred ostalih.

2.Pronađite tržište i naučite sve o njemu.Dobro je znati sve o budućem poslu već u samom startu.

3.Napravite biznis plan… morate to učiniti.Nijedna banka ili investitor vas neće ozbiljno shvatiti bez biznis plana i profita.

4.Nađite dovoljno sredstava za početak i naravno za opstanak.Da bi došli do uspijeha to se neće dogoditi preko noći, zato uvijek vodite računa o novcu.

5.Platite dobro za profesionalne usluge.Računovođe, advokati, savjetnici za osiguranje…nemojte štedjeti na njima.

6.Radite ukoliko ste u mogućnosti od kuće ili sa neke jeftine lokacije.

7.Napravite dobru distributivnu mrežu.Razmislite dobro kako bi prodali vaš proizvod ili uslugu.

8.Budite kreativni-vaše ideje vam daju prednost.Oslanjajte se na vašu strategiju to je mnogo efikasnije nego na skupe reklamne kampanje.

9.Potražite i zaposlite kvalificirane ljude.Uvijek je bolje zaposliti nekoga tko zna više od vas.

10.Saznajte sve o konkurenciji i trudite se da ih pobjedite.Budite uporni, koncentrirani pa čak i malo tvrdoglavi jer ništa nije nemoguće.

11.Učite na uspjesima i greškama drugih

12.Koristite tehnologiju kao vaš glavni alat.Od computera do faksa morate znati koristiti sve blagodati tehnologije.


13.Ne podcjenjujte vašu strast za poslom.Budite spremni preuzeti rizik i kada nitko drugi nije spreman na to.13.Nemojte biti previše osjetljivi i ne uzimajte sve osobno.Budite spremni na velike prepreke ali ne odustajte od vaših snova.

14. Kada započinjete neki posao to zahtjeva disciplinu.Možete iskoristiti ove zakonitosti u malom biznisu da bi kreirali vlastiti sistem pravila. Sretno!!!

 

 

Kategorija: Vijesti

 Prisjetimo se 2016-te***

Razlika u plaćama nije mit, već je realni problem žena diljem svijeta, prikazale su zorno zaposlenice na Islandu koje zarađuju 14 do 18 posto manje od muških kolega. Da bi ukazale na ovu neravnopravnost, organizirale su kolektivnu akciju u sklopu koje su svoja radna mjesta napustile u 14 sati i 38 minuta, odnosno 14 posto ranije, piše Independent.

Tisuće Islanđanki okupilo se na trgu kako bi ukazale da svaku minutu koju iza ovog termina provedu na poslu zapravo rade besplatno.

Iako se ova zemlja danas navodi kao jedna od najboljih u kojima možete živjeti kao žena, pa se tako recimo porodiljini dopust koji uključuje brigu o kući i djetetu raspoređuje ravnopravno među partnerima, razlika u plaćama i danas je problem.

- Nije bitno radi li se o razlici u plaćama između muškaraca i žena ili razlici prema nekim drugim kriterijima. Jednostavno nije prihvatljivo reći da ćemo ispravit ovo za 50 godina, to je gotovo čitav životni vijek – tvrdi Gylfi Arnbjörnsson iz islandske Konfederacije rada.

 

Kategorija: Vijesti

Odjednom se uređenje obrva našlo u prvom planu, a vi ste ostali zbunjeni jer ne znate što koristiti - gel, olovku, sjenilo, filler...?

slimo da to ima neke veze s Carom Delevingne, ali u jednom trenutku obrve, koje bismo do tad samo malo počupali i možda malo isrctali olovkom, našle su se u fokusu beauty industrije. I dok su se jedan za drugim lansirali razni proizvodi za uređenje obrva, malčice smo ostali zbunjeni: hoćemo li koristiti olovku, sjenilo, filler, gel ili ih samo začešljati?  Da bismo razriješili ova pitanja, pronašli smo odgovore. I vi doznajte koji preparat trebate točno za ono što želite postići na svojim obrvama. 

1. Olovka za obrve  Idealna za: Obrve koje imaju praznine - olovkom ćete popuniti gole dijelove tako da izgleda kao prirodno. Kako koristiti: Nježno povlačite liniju, kao da iscrtavate male dlačice duž obrve. 

2. Prozirni gel Idealan za: dobro popunjene obrve lijepog prirodnog oblika. Gelom ćete im samo naglasiti prirodan oblik, dodati malo volumena i učvrstiti ih.   Kako koristiti: četkicom prelazite obrvom u smjeru rasta dlačica, ili, želite li ih više istaknuti, u smjeru prema gore. 

3. Sjenilo za obrve Idealno za: dodavanje više boje i punoće obrve.   Kako koristiti: malom četkicom utapkajte sjenilo u obrvu, a zatim počešljate i riješite se viška. 4. Filler  Idealan za: slabe obrve kojima nedostaje volumena i gustoće. Također će ih i oblikovati, ali i naglasiti boju.  Kako koristiti: češljate kratkim potezima u smjeru rasta dlačica,piše 24 sata.

 

Kategorija: Vijesti

Posebnim pravilima pripreme i pakiranja te pridržavanjem određenih temperaturnih režima postiže se trajnost, a da pri tome ne dolazi do gubitka kvalitete u nutricionističkom pogledu te okusu i mirisu hrane.

Podravka je u petak u Koprivnici predstavila novi segment poslovanja Food Solution, kojim želi iskoračiti u Gastro segmentu, kupcima olakšati posao i pomoći im da kupnjom novih proizvoda postignu trajnu kvalitetu svoje usluge uz uštede u poslovanju, izvijestili su iz Podravke.

Nedavno izgrađena tvornica Food Solution specijalizirana za proizvodnju svježe pripremljenih, gotovih i polugotovih jela, prostire se na oko 1.500 četvornih metara te raspolaže najsuvremenijom i najkvalitetnijom opremom za pripremu i kuhanje hrane.

Trenutno je, kako se navodi u priopćenju, u ponudi 130 različitih proizvoda (jela) namijenjenih institucijama kao što su vojska i policija, bolnice, trgovački lanci te kompanije koje imaju vlastite restorane.

Posebnim pravilima pripreme i pakiranja te pridržavanjem određenih temperaturnih režima postiže se trajnost, a da pri tome ne dolazi do gubitka kvalitete u nutricionističkom pogledu te okusu i mirisu hrane.

"Jedinstvenost ovog projekta je što se ne nudi samo proizvod već i podrška, servis i savjetovanje u radu, koja je kupcima itekako potrebna. S obzirom na vrlo pozitivne reakcije domaćih kupaca te upite iz drugih zemalja, namjera nam je od ovog programa stvoriti novi internacionalni biznis", istaknuo je predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić.

Food solution podrazumijeva potpuno novi gastro segment u kojem, osim samih visokokvalitetnih proizvoda, želimo kupcima prenijeti Know-How kako proizvode koristiti te im pružati usluge u pripremi jelovnika, organizaciji kuhinjskih poslova i osoblja te planiranju u ulaganjima u kuhinjsku opremu, kazao je stariji potpredsjednik za Food Solution Peter Fuchs.

Prezentacija novog poslovnog segmenta održana je u Podravkinom novouređenom restoranu društvene prehrane u koji je uloženo oko 4 milijuna kuna.

Podravkini zaposlenici svakodnevno mogu birati između tri jelovnika, a trošak za radnika se, ovisno o kombinaciji jela, kreće od 5 do 10 kuna., piše poslovni dnevnik

 

Kategorija: Vijesti

 

Želite li biti viđeni! ? Pošaljite nam vaše uratke, fotografije, videa, citate...i to je sve!

Fotografirajte se i pošaljite nam vaše ili vašeg prijatelja lude fotografije ili smiješne video clipova online putem našeg sajta. Pošaljite nam neke od svojih omiljenih uradaka. Možete nam poslati i vaše omiljene citate ili vaša autorska djela.Citate koji prodiru nemilosrdno u vašu svijest, najljepše citate koji nadahnjuju...

 

 Mail: ideja@najboljiproizvodi.com

Kategorija: Vijesti

 

Nemoj raditi nešto, ako u tome ne uživaš

Kako kaže Brenson , za posao je potrebno mnogo krvi, znoja i suza, ali na kraju dana trebalo bi stvoriti nešto na što si ponosan.

Budi vidljiv

 Važno je da se  pojavite na naslovnoj strani, a ne na posljednjim stranama – "Morati ćeš izaći i prodati se. Napravi budalu od sebe, što god treba, ali u drugom slučaju nećeš preživjeti.“

Pažljivo izaberi ime

Brenson je smatrao  da njegovo ime brenda "Virgin“ prezentira vrijednost, poboljšanu uslugu i novi, seksi pristup. On u knjizi navodi da je ime smislio dok je sjedio sa grupom šesnaestogodišnjaka na piću.

 

Ne možeš voditi posao, bez neke vrste rizika

"Hrabri možda ne mogu živjeti vječno, ali oprezni neće živjeti uopće“, kaže Brenson.

 

Sve je u prvom dojmu. Kao i u drugom

Prvim dojmom kupujete klijenta, a drugim ga zadržavate uz sebe.

 

Perfekcionizam je nedostižan

Postoji opasnost da kad neko učini nešto perfektno dobro, sjedne, opusti se i uživa u lovorikama, dok tamo neko drugi bjesni zbog toga i radi na tome da postane bolji. Zbog toga Brenson svojim zaposlenima nikada ne daje stopostotnu ocjenu dok evaluira njihov rad.

 

Klijent je, uglavnom, uvijek u pravu

Brenson kaže da svoj posao nikada ne smijete usmjeriti ka tome da sve što vaš klijent kaže mora biti ispravno. "Klijent je uvijek u pravu" trebalo bi biti geslo svih kompanija, ali ne u svim slučajevima.

 

Definirati svoj brend

On preporučuje fokusiranje na različite industrije, ali kaže da je definicija njegovog brenda zapravo "nalaženje novih načina da se pomogne ljudima da se dobro provedu“. Ako ne definirate svoj brend to će svakako uraditi vaša konkurencija, savjetuje Brenson.

 

 

Istražite neistraženo

On uspoređuje istraživanje novih teritorija u biznisu, kao istraživanja u nauci ili geografiji - "Postoji mnogo toga što i dalje nije otkriveno, pronađeno, učinjeno. Istraživanje tih neistraženih dijelova biznisa može vas dovesti do novih ideja"

 

Čuvajte se okoline gdje postoje "oni i mi“

Radni prostor mora biti mjesto gde će šef i njegovi zaposleni raditi zajedno na zajedničkom cilju – "Ako se zaposleni ne poistovjećuju sa svojom kompanijom, onda je to znak da ljudi 'na vrhu' i oni 'na dnu' uopće ne komuniciraju“

 

Izgradite opuštenu korporativnu zonu

"Potrebna je povezana, motivirana i posvećena radna snaga za proizvode prve klase i uspješnu kompaniju“

 

Nije svajko za direktora

Menadžer treba biti netko tko izvlači najbolje iz zaposlenog, netko tko dobro komunicira sa svima i pomaže zaposlenima da uče iz svojih grešaka.

 

Traži drugo mišljenje. Traži i treće

Brenson kaže da moraš biti dobar slušalac ako želiš uspjeti. A to znači mnogo ideja, od mnogo ljudi , pa tek onda konačna odluka. On je uvjeren da vam to može sačuvati mnogo vremena i novca.

 

Ne spaljujte mostove za sobom

Dobri biznismeni znaju kada se poslovni dogovori završavaju. To što ste odlučili da idete u drugom pravcu od poslovnog partnera ne znači da se mora ružno završiti.

 

Koristite telefon

Brenson smatra da se u posljednje vrijeme sve više koriste mailovi i SMS poruke od uobičajnog telefona i sastanka "oči u oči“. Probleme je teže riješiti putem SMS poruka i nema ništa gore nego dozvoliti da oni eskaliraju, a sve se to može rješiti jednim telefonskim pozivom.

 

Ne treba se plašiti promjena, ali ih treba rješiti

Poduzetnik bi trebalo biti spreman da se adaptira i ne bude nostalgičan prema svojoj kompaniji – "Ponekad zbog prilika na tržištu, morate krenuti u novom pravcu. Nađite način da inspirirate svoje zaposlene da razmišljaju kao poduzetnici... Što im date više odgovornosti, oni će biti bolji.“

 

Kad pravite greške, napravite korak nazad, nemojte pasti

Vaša odluka neće uvijek biti najbolja. Svi griješe, ali kad pogriješite, nađite se sa tom odlukom "lice u lice“ i budite iskreni prema sebi. Otkrijte problem i rješavajte ga.

 

Budite lider, ne šef

Šef naređuje, dok lider organizira. Dobar korporativni lider je netko tko ne izvršava samo svoje ideje, već inspirita ostale da izađu sa svojim – "Najviše me nervira kada mi neko kaže 'OK, ti si šef'. To je isto kao da mi je rekao 'OK, ne slažem se sa tobom, ali uraditi ću samo zato što si ti to rekao. Ali ako to ne uspije, prvi ću te podsjetiti da to nije bila moja ideja.'" (Economy.rs, PrasicaKasica 20. decembar 2012.)

 

Kategorija: Vijesti

RAD OD KUĆE: Evo što možete raditi i zaradite od 200 do nekoliko tisuća eura

 

Svi oni koji znaju  održavajti web stranice i programirati, poznaju strane jezike, ili zanate mogu raditi i od kuće. Uz malo više vremena, rad od kuće mjesečno može donijeti bar 3 000 kuna, a u zavisnosti od vrste posla zarade su često i znatno više.

Poslovi koji se rade iz stana povećavaju i mogućnost zapošljavanja, naročito za osobe koje imaju roditeljske  obveze i koje žive u mjestima udaljenim od velikih gradova, a uredski  troškovi su manji, jer se ne mora osigurati radni prostor.

Poslovi koji mogu da se obavljaju od kuće:

Programiranje

Dizajn

Ažuriranje web stranica

Vođenje poslovnih knjiga

Marketing

Promocije

Istraživanje tržišta

Prevođenje

Novinarski poslovi

Likovne i druge umjetnosti

Etno zanati

 

Programiranje, održavanje web stranica

Radom od kuće najviše mogu zaraditi programeri, sistem administratori, grafički dizajneri i svi oni koji posjeduju veštine iz IT struke. Ukoliko rade za neku inozemnu  kompaniju mja zarada može dostići i  do nekoliko tisuća eura.

 

Administrator društvenih mreža

To je osoba koja dobro poznaje način na koji funkcioniraju društvene mreže, koja vodi fan stanu neke firme, gradi bliyak i pouzdan odnos sa kupcima. Honorari za vođenje kampanje na Facebooku kreću se od 350 do 500 eura po firmi, a ovaj posao se može naučiiti na mjesečnim tečajevima čija je cijena oko 200 eura.

Google administrator

Google administrator radi na svim aspektima google marketinga za neku firmu - kreira reklamne naslove i slogane, upravlja reklamnim budžetom, određuje prave ključne riječi na osnovu kojih će određena firma biti najbolje plasirana na Google-u. Oni koji su uspješni u svom poslu zarađuju oko 450 eura po reklamnoj kampanji.

 

Copywriter

Pisanje tekstova za we stranice posao je koji ne znaju, ili nemaju kad obavljati svi vlasnici web stranica. Osoba koja piše tekstove za web stranicu mora da bude rječita, pismena i spremna da istraži malo temu o kojoj piše. Zarada zavisi od broja tekstova koje napišete u toku mjeseca, kao i od broja web stranica za koje pišete, a za one najvrijednije, zarada ide i do 400 eura.

 

Poslovi bez posebnih vještina

Popunjavanje baza klijenata za razne firme, slanje reklamnih mailova, praćenje konkurentskih firmi na reklamnim web stranicama, popunjavanje upitnika i anketa, poslovi su koji ne zahtjevaju nikakvo stručno predznanje, ali za nekoliko sati rada mogu donjeti oko 250 eura mjesečno.

 

Računovođa/knjigovođa

Onaj ko dobije sertifikat za knjigovođu može da pokrene sopstveni posao i uz dobru mrežu klijenata ostvari prilično veliku zaradu. Prednost ovog posla je to što nisu potrebna velika ulaganja.

 

Poslovi vezani za ljepotu

Frizer, brijač, manikerka, pedikerka, maserka, šminkerica samo su neki poslovi u domeni uljepšavanja koji se mogu raditi i od kuće. Oni koji nemaju iskustva u ovim domenama  mogu  završiti jedan od brojnih tečajeva na kojima za kratko vrijeme mogu naučiti osnovne vještine ovih zanimanja.

 

Kod prijevara tipa “Rad od kuće” uvijek se tvrdi:

Da nije potrebno radno iskustvo

Da su moguće astronomske zarade

Da je moguće zaraditi veliki novac za samo nekoliko sati rada dnevno

Da je u pitanju siguran i dobro plaćen posao

Da je potrebno uplatiti nešto novca unaprijed

Kategorija: Vijesti

Što se tiče planova za budućnost, moramo ojačati i modernizirati strojnu obradu jer je to usko grlo."

Orahovački Phoenix najbolja je mala tvrtka izvoznik u Hrvatskoj, piše Glas Slavonije.

Phoenix danas zapošljava više od 70 osoba, a većinom domaće Orahovčane, čime izravno prehranjuje velik broj orahovačkih obitelji, a treba svakako reći da u tvrtki radi gotovo cijela momčad orahovačkog nogometnog kluba Papuk, čime jedan od vlasnika, Dalibor Fofonjka, koji je predsjednik Papuka, pomaže mladima da uz sport ostanu u svojoj sredini.

Tvrtka Phoenix nedavno je dobila iznimno veliku i cijenjenu nagradu, naime, proglašena je najboljom malom tvrtkom izvoznikom u Hrvatskoj u konkurenciji 20 tisuća tvrtki.

- Što se tiče planova za budućnost, moramo ojačati i modernizirati strojnu obradu jer je to usko grlo. Moramo brzo reagirati jer fiksne narudžbe rastu i trenutno su nam kapaciteti popunjeni šest mjeseci. Kupci duže rokove ne mogu prihvatiti i ako ne želimo da kupuju od konkurencije, moramo povećati kapacitete i skratiti rokove. To povlači investiranje u opremu, a i otvaranje novih radnih mjesta, istaknuo je jedan od vlasnika Dalibor Fofonjka, piše

Kategorija: Vijesti

 

 

 

Sposobnost da dobijete nečiju pažnju i uspješno prenesete ideju u koju vjerujete ima ogroman utjecaj na profesionalne rezultate koje postižete.

Odgovorite na pitanje „Što dobivam?“ i otvoriti će vam se sva vrata utjecaja

 

Na prvom mjestu, sposobnost da prenesete svoje uvjerenje jest sposobnost da drugu osobu uvjerite u dobiti koje će on ili ona vlastito ostvariti kada prihvate Vaš prijedlog.

 

Zato, počnite razmišljati o dobitima koje će drugi ljudi ostvariti kada prihvate Vaš proizvod ili servis, odnosno prijedlog ili ideju. Razmislite koje probleme im pomažete rješavati da oni riješe. Koje uspjehe im pomažete da ostvare. Šta će moći raditi lakše, brže, utjecajnije, jeftinije, zadovoljnije.

 

Postoji jedna vježba koja se radi sa običnom drvenom olovkom. Karakteristika drvene olovke je das se tekst napisan grafitom može obrisati. Dobit je da ako pogriješimo, lako možemo ispraviti ono šta smo napisali. Karakteristika je da se drvena olovka pisanjem smanjuje. Dobit je da uvijek vidimo koliko je olovke ostalo za pisanje. Karakteristika je da je jeftina. Dobit je da nije strašno ako je izgubimo.

 

Karakteristika prijedloga za prihvaćanje procedure koji menadžer daje svojim partnerima je da se određena procedura mora raditi na definiran način, određenim brojem koraka. Dobit za partnere je ta  da će kada počnu primijenjivati tu proceduru, sebi uštedjeti 20 sati mjesečno dosadnog administrativnog dijela posla, i da će onda to novo otkriveno vrijeme moći upotrijebiti za poslove koji ih više inspiriraju. Još bolje, vjerovatno će se osjećati produktivnije, ispunjenije, manje zamorno. Još bolje, postoji velika mogućnost da će lakše postizati dobre rezultate i povećati šansu da dobiju veću plaću i bonuse.

 

Drugim riječima, dobit koju ćemo osobno  ostvariti je motiv da prihvatimo ideju, kupimo proizvod ili servis. A kada shvatimo što druga osoba može dobiti, ostvari, koji problem može rješiti našim prijedlogom, prvi način da je uvjerimo u to je da dobimo njenu pažnju. A to radimo tako da joj kažemo što dobiva.

 

Evo jedne činjenice o oglašavanju koja Vam može puno pomoći.  Istraženo je da naslov oglasa ima težinu 80% cijelog oglasa, zato što ako naslov nije dobar, neće privući pažnju čitatelja, a onda ni ostatak oglasa neće biti pročitan. Šta mislite da naslovom najčešće komuniciraju najprofitabilniji oglasi? Evo nekoliko primjera:

 

Kako dobiti besplatno oglašavanje i besplatan publicitet

Kako steći prijatelje i utjecati na ljude

Kako poboljšati pamćenje

Kako povećati životni standard bez promjene posla

Kako uživati u prijatnoj, tihoj spavaćoj sobi – čak i tokom vrelih ljetnih noći

Da li plaćate previše za auto-osiguranje? Otkrijte kako da sačuvate i tisuću kunu.

Lak način da promjenite posao

Prisjetite se ovih divnih trenutaka u operi

7 zdravstvenih simptoma koje nesmijete ignorirati

Pomoć za ne toliko savršenu kosu

Evo malog zadatka za Vas. U okviru posla kojim se bavite, u okviru ideja koje želite prenjeti drugima, razmislite o dobitima koje će oni ostvariti ako pristanu na Vaše prijedloge.

 

I onda im to prvo iskomunicirajte. Na primjer, financijski direktor može reći generalnom direktoru: „Imam jednu ideju koja mi se čini zanimljiva. Mislim da nam može pomoći da smanjimo fiksne troškove za 7%, na osnovu procjene koju sam uradio-la. To će nam donjeti oko dva milijuna i dvjesto tisuća kuna mejsečno većeg profita.“

 

Ili, direktor proizvodnje može reći radnicima: „Razvili smo nov način proizvodnje koji će ubrzati proizvodnju za 10%. Ako uspijemo primjeniti taj nov način i postignemo rezultat u narednih 60 dana, svima će biti isplaćen bonus u vrijednosti jedne cijele plaće.“

Kategorija: Vijesti

Analitičari Bank of America Merrill Lynch (BAML) u neobičnoj, reklo bi se metafizičkoj bilješci za klijente objavljenoj početkom rujna sugeriraju da možda već živimo u virtualnoj stvarnosti ili računalnoj simulaciji nalik onoj iz filmske trilogije Matrix uz procjenu da su šanse za takav scenarij između 20 i 50 posto.

– Brojni znanstvenici, filozofi i poslovni lideri vjeruju kako postoji 20 do 50 postotna vjerojatnost da ljudi već žive u računalom simuliranom virtualnom svijetu. U travnju 2016. godine, istraživači su se okupili u Američkom muzeju prirodne povijesti da bi raspravljali o ovom gledištu. Argument je da se mi već približavamo foto-realističnim 3D simulacijama u kojima istovremeno mogu sudjelovati milijuni ljudi. Zamislivo je da su s napretkom umjetne inteligencije, virtualne stvarnosti i računalne snage, članovi neke buduće civilizacije mogli odlučiti da pokrenu simulaciju svojih predaka – navodi bilješka čiji je sadržajprenio Business Insider.

Izvješće se, među ostalim, poziva na promišljanja i radove profesora filozofije Nicka Bostroma sa Sveučilišta Oxford koji je 2003. odvagnuo da postoji značajna mogućnost da ”živimo u simulaciji”, iako bez modaliteta kroz koji bi to mogli spoznati ili dokazati i astrofizičara Neila DeGrasse Tysona prema kojem bi vjerojatnost da živimo u virtualnom svemiru “mogla biti izrazito visoka”.

BALM citira i gledište vlasnika Tesla Motorsa koji je na Recode Code konferenciji u lipnju ove godine iznio duboko uvjerenje da živimo u nekoj vrsti simulirane stvarnosti – Vjerojatnost da svoje živote živimo u temeljnoj, dakle ‘pravoj’ stvarnosti, je jedan naprema milijardu – rekao je Elon Musk.

Kategorija: Vijesti

Rokovi plaćanja u Hrvatskoj su se skratili – od izdavanja fakture do naplate prosječno prođe 58 dana

Iako je Hrvatska sa svakim petim neplaćenim računom ujednačena s prosjekom zapadnoeuropskih dužnika, što se tiče pravodobnih plaćanja iznad je istočnoeuropskog prosjeka, pokazuju rezultati istraživanja o navikama plaćanja u Hrvatskoj koje je danas na okruglom stolu Naplata potraživanja predstavila Barbara Cerinski, generalna direktorica EOS Matrixa. U istraživanje EOS Grupe „European Payment Practices“ 2016. uključeno je nekoliko zemalja, a među njima bila je i Hrvatska gdje je u proljeće provedena telefonska anketa u trajanju od 15 minuta na uzorku od 200 kompanija iz sektora trgovine, industrije i usluga.

U sektoru usluga, navike plaćanja su nešto lošije, tako da je svaki četvrti račun neplaćan ili se kasni s njegovom uplatom, a takav je prosjek i u istočnoj Europi. Zabilježen je blagi porast (1%) zakašnjelih plaćanja u B2B i B2C sektoru na prostoru cijele Europe u odnosu na 2015. godinu.

Rok dospijeća je ove godine u prosjeku 36 dana, prošle godine bio je 42 dana. Tako je u B2C sektoru rok kraći dva dana u odnosu na prošlu godinu i iznosi 26 dana, a u B2B sektoru taj rok se smanjio za šest dana i iznosi 42 dana. Isti prosjek za B2B sektor vrijedi i u istočnoj Europi, dok je u B2C sektoru taj rok 30 dana (4 dana duže nego u Hrvatskoj). Od izdavanja fakture do naplate u Hrvatskoj prosječno prođe 58 dana.

Poduzeća u prosjeku čekaju do 3 tjedna (22 dana) na uplate nakon isteka roka plaćanja – zakašnjele uplate najbrže stižu u sektoru trgovine (16 dana), a podjednako se čeka u sektorima industrije (27 dana) i usluga (28 dana). Usporede li se ovi rezultati s onima od prethodne godine, period čekanja uplate nakon isteka roka plaćanja osjetno se smanjio. U sektoru trgovine prošle godine na naplatu se čekalo čak 77 dana duže, u sektoru industrije 21 dan, a u sektoru usluga 27 dana duže.

Uz navedeno, i disciplina plaćanja je bolja. 78 posto računa se plati u roku, dok je lani to bilo 71 posto.

Poslovni kupci kao glavne razloge zakašnjelih plaćanja navode privremeni nedostatak likvidnosti i neispunjavanje obveza vlastitih kupaca, dok se privatni kupci uglavnom “pravdaju” nezaposlenosti, prezaduženosti i osobnim bankrotom. Zanimljivo je da se u Hrvatskoj prezaduženost i namjerno neplaćanje u privatnom sektoru češće navode kao loša navika plaćanja nego u istočnoj Europi. Prema istraživanju, najčešći problemi uzrokovani kašnjenjem plaćanja su, kao i u istočnoeuropskim zemljama, izgubljena dobit, nedostatak likvidnosti te viši troškovi kamata. U Europi je angažiranje vanjskih pružatelja usluga za upravljanje potraživanjima u prosjeku poraslo s 40 na 44%. U Hrvatskoj značajniji rast bilježi samo sektor trgovine (13% za B2C i 9% za B2B).

Što se budućih trendova u navikama plaćanja tiče, svako drugo poduzeće u Hrvatskoj smatra kako neće biti promjena u navikama plaćanja u iduće dvije godine. Ipak, nije ni to tako loše s obzirom na to da je gotovo osam od deset računa plaćeno na vrijeme (u tome se osobito ističe sektor trgovine). Također, prošle godine nenaplativim se smatralo 6% računa, a ove godine takvih je računa svega 3%,piše

 

Kategorija: Vijesti

 

 Da li je razlog zbog kojeg se želim zadužiti opravdan?

 

Jedna od posljedica života u potrošačkom društvu je i potreba za kupovinom stvari koje nam nisu uvijek neophodne. Iako je ekonomska kriza uzrokovala manja primanja stanovništva, dobar dio građana i dalje posežu za kreditima namijenjenim za odlazak na ljetovanje, kupovinu mobilnih telefona, kućnih aparata ili skupocjene odjeće i obuće. Ako uzmemo za primjer kredit za ljetovanje, koji se u većini slučajeva otplaćuje nekoliko godina treba znati da ukupna cijena tog kredita uveliko premašuje realne troškove jednog ljetovanja.Razlog za uzimanje kredita treba buti ne samo ekonomski opravdan nego i predstavljati način za rješavanje životno važnih pitanja.

 

Koliko novca mogu izdvojiti za plaćanje rate?

 

Zadužite se onda kada je to neophodno, vodeći pri tom računa da li i u kojem se iznosu možete o odreći djela primanja radi pokrića obveze.

Donesete odgovornu odluku o zaduživanju i uskladite mogućnosti i potrebe kako biste spriječili eventualne probleme koji mogu nastati u otplati kredita. Trebate imati u vidu da dio sredstava koja biste izdvajali u slučaju zaduživanja mogu biti uvećana ili smanjena kod indeksiranih kredita u stranoj valuti  kredita sa promijenljivom kamatnom stopom. Ta promjena zavisi od kretanja valute ili kretanja kamatne stope.

 

Da li znam koja banka nudi najbolje uvjete za kredit?

 

Prije svega trebalo bi znati da je kredit roba. Da biste se odlučili gdje podići kredit, obavezno obiđite bar nekoliko banaka. Zatražite od svake obrazac o obveznim elementima kredita na osnovu kojeg biste mogli uporediti uvjete pod kojima se nude krediti različitih banaka. razlog zbog kog se odlučujete za ugovorni odnos sa jednom od banaka nikako ne treba biti  njena blizina vašem mjestu stanovanja, vlastito poznanstvo ili TV reklama.

 

Da li sam pročitao ugovor koji potpisujem?

 

Prije nego što potpišete ugovor, obavezno ga dobro pročitajte i pitajte bankarskog službenika da vam objasni odredbe koje ne razumijete. Potpisivanjem ugovora preuzimate na sebe sva prava i obveze. Činjenica da niste upoznati sa uvjetima, odnosno pravima i obvezama iz ugovora ne oslobađa vas odgovornosti da te obveze i izmirujete. Banke su dužne da svakom klijentu prije potpisivanja, a na njegov zahtjev,dostave nacrt ugovora, kao i pregled bitnih elemenata ugovora, a plan otplate kredita prilikom potpisivanja ugovora.

 

Da li mi je jasno sve što piše u ugovoru?

 

Imajući u vidu kompleksnost bankarskih proizvoda, događa se da su neke odredbe ugovora nedovoljno razumljive. Ne ustručavajte se pitati bankarskog službenika sve ono što niste razumijeli prije nego što zaključite ugovor sa bankom.Pored toga, nacrt ugovora o kreditu možete ponijeti kući, proučiti ga i konzultirati  se sa nekim tko možda bolje od vas razumije tu materiju.

 

Kolika je visina kamatne stope?

 

Najvažniji element ugovora je cijena koštanja kredita, a ona je izražena kamatom. Cijena kredita izražava se kroz nominalnu kamatnu stopu, a ukupni troškovi kredita izraženi su kroz efektivnu kamatnu stopu koja i služi za slaganje ponuda različitih banaka. Nominalna kamatna stopa može biti fiksna ili promijenljiva. Ako je promijenljiva, potrebno je da znate od čega zavisi njena promijenljivost. Zakonom o zaštiti korisnika financijskih usluga utvrđeno je da kamatna stopa mora biti definirana kao odrediva ili određena. Na promijenljivost elementa koji čine strukturu kamatne stope ne može utjecati volja nijedne ugovorne strane, dakle ni volja korisnika kredita niti banke.

 

Koji su dodatni troškovi kredita?

 

Dodatni troškovi ulaze u obračun efektivne kamatne stope. U zavisnosti od vrste kredita, dodatni troškovi mogu biti naknada za obradu kreditnog zahteva, izdavanje mjenice, izvještaj kreditnog ureda, casco osiguranje, premija osiguranja Nacionalne kompanije za osiguranje stambenih kredita, procijena vrijednosti nepokretnosti, ovjera založne izjave, podnošenje zahtjeva za upis hipoteke, godišnje osiguranje nepokretnosti, ovjera kupoprodajnog ugovora u sudu, životno osiguranje, plaćanje poreza na prijenos apsolutnih prava, plaćanje poreza na dodatu vrijednost, troškovi pribavljanja dokumentacije... O svim dodatnim troškovima raspitajte se prije nego što uopće podnesete zahtjev za dobivanje kredita.

 

Ima li naknade za prijevremenu otplatu?

 

Prevremena otplata znači cijelokupno ili djelimično izmirenje obveza prema banci prije roka dospijeća kredita, odnosno prije isteka predviđenog ugovornog odnosa. Banka može ugovoriti naknadu za prijvremenu otplatu kredita za fizička tijela ako je za period prijevremene otplate ugovorena fiksna nominalna kamatna stopa, ili kod ugovora o kreditu čiji je predmet kupovina nepokretnosti ako je ugovorena fiksna ili promijenljiva nominalna kamatna stopa, i to najviše do jedan od sto iznosa kredita koji se prijevremeno otplaćuje. Također, banka može tražiti naknadu za prijevremenu otplatu ukoliko u periodu od godinu dana želite prijevremeno otplatiti više od milijun kuna. Kod kredita sa promijenljivom kamatnom stopom, čiji predmet nije kupovina nepokretnost, naknada se ne naplaćuje. Ako imate mogućnosti, savjetujemo vam da kredit prijevremeno otplatite, u dijelu ili u cijelosti.

 

Koja su moja prava ako banka ne poštuje odredbe ugovora?

 

Eventualne nesporazume sa bankom najprije pokušajte rješiti sa samom bankom i to tako što ćete joj uputiti prigovor u pisanoj formi. U najvećem broju slučajeva, problem se tada i riješi, brzo i jednostavno. Ako ne dobijete odgovor od banke u roku od 30 dana ili niste zadovoljni ponuđenim rješenjem, možete uputiti pismeni prigovor. Tada ćese razmotriti vaš prigovor, tražiti izjašnjenje banke, a nakon toga uputiti vam konačan odgovor. Također, postoji mogućnost mirnog rješavanja spornog odnosa u postupku posredovanja između klijenata i financijske institucije, a taj postupak se još naziva medijacija koja je besplatna.

 

 

Kategorija: Vijesti

Niske kamatne stope dovele do novog trenda među štedišama.

Preniske kamatne stope na štednju u kombinaciji s porezom na kapitalnu dobit nagnao je Nijemce na novi trend, držanje štednje u kućnim sefovima. Kako piše Wall Street Journal, njemačke štediše posljednjih nekoliko godina uporno su držali novac na bankovnim računima, unatoč padajućem trendu kamatnih stopa zbog ultralabave politike Europske središnje banke.

U prilog držanju novca “na banci” bila je sigurnost te dostupnost novca. Međutim, vrlo niske kamatne stope, često niže od stope inflacije, učinile su racionalnim izborom pohranjivanje novca u kućne sefove. Osim toga, nedavno je mala bavarska banka Raiffeisen Gmund uvela 0,4 posto naknade na depozite iznad 100.000 eura čime će se uskoro možda povesti i druge banke.

“Ne isplati se držati novac u banci, a k tome još morate platiti i porez”, kaže za američki medij Uwe Wiese, 82-godišnji umirovljenik koji je kupio sef dvostruko veći od hotelskog kako bi pohranio 53.000 eura štednje. Sve više Nijemaca razmišlja kao ovaj hamburški umirovljenik. Poduzetnica iz Münchena Dagmar Metzger kaže kako će u trenutku kad joj banka kaže da mora platiti naknadu na svoj depozit sve podići i staviti u kućni sef.

Novi trend primjetan je i kod proizvođača sefova. Burg-Wächter KG, najveći proizvođač sefova u Njemačkoj u prvom polugodištu ove godine bilježi rast prodaje za četvrtinu u odnosu na godinu ranije. Dietmar Schake, direktor prodaje te tvrtke, kaže kako je posebno pojačana potražnja individualnih klijenata, najviše iz Njemačke. Konkurentske tvrtke Format Tresorbau te Hartmann Tresore također bilježe dvoznamekasti rast prodaje.

Međutim, okretanje sefovima ima uporište i u fokusiranosti Nijemaca na gotovinu. Naime, 80 posto transakcija u Njemačkoj plaća se gotovinom, dok je u SAD-u taj udjel 2014. iznosio 46 posto, objavila je Bundesbanka,piše

Kategorija: Vijesti

Nakon HG Spota, Vemila i E plusa, titulu najvećeg trgovca potrošačkom elektronikom u Hrvatskoj lani je preuzela tvrtka Sancta Domenica iz Svete Nedjelje utrživši 603,5 milijuna kuna, piše Poslovni.hr.

 

Rekordan je to prihod, veći i od najboljih rezultata bivšeg HG Spota. Prema podacima Poslovne Hrvatske, Sancta Domenica povećala je promet za 76,3 posto i imala neto dobit od 15,1 milijun kuna.

Plaće dvaput više nego kod konkurencije

Vesna Ramljak, vlasnica i direktorica Sancta Domenice, prostor za rast pronašla je i u primjeni modela nagrađivanja zaposlenika kakav je iskušao lanac trgovina DM. “Lani je cijela branša osjetila povećanje kupovne moći građana, odnosno prvi oporavak od početka krize. No, temelj rasta Sancta Domenice, rekao bih 90-95 posto tog rasta, leži u činjenici da smo zahvaljujući konsolidaciji, novom pristupu i zaposlenicima odgrizli dio kolača konkurenciji”, kaže Goran Janičijević, voditelj maloprodaje.

Prema podacima Poslovne Hrvatske, Sancta Domenica svoje zaposlenike plaća dvaput više od svojih takmaca te više čak i od DM-a, u kojem je prosječna neto plaća lani iznosila 9214 kuna.

Prisutni u trima velikim gradovima

Ove godine Sancta Domenica dosegnula je brojku od 80 zaposlenih, a plan je zapošljavati i dalje. Naime, u posljednje dvije godine tvrtka je broj zaposlenih povećala za trećinu. “Koncentrirali smo se na tri velika grada, Zagreb, Rijeku i Split, gdje imamo 13 trgovina koje iz modela brend storeova, kakve imamo sa Samsungom, Sonyjem, Panasonicom i LG-om, pretvaramo sve više u multi-brend ‘Sancta Domenica Storeove’ koji postaju temelj naše ponude”, kaže Janičijević.

Dodaje da zasad ne planiraju ići u ostale hrvatske gradove, ali u 2017. godini proširit će se na tržište Bosne i Hercegovine, Slovenije i Austrije. Za petama Sancta Domenici jedino je tvrtka E plus iz Donjeg Stupnika, koja je lani povećala prihod za 8,1 posto, na 584,6 milijuna kuna, uz neto dobit od 5,9 milijuna kuna.piše

Kategorija: Vijesti

Modni svijet ima u malome prstu, a uskoro će osvojiti i svijet ljepote. Victoria Beckham priprema se lansirati svoju prvu make up kolekciju za jesen 2016., ostvarenu u suradnji s kozmetičkim divom Estee Lauder, koja za nekoliko tjedana stiže na tržište. Još u travnju nagađali smo koje bi proizvode ova ekskluzivna linija mogla sadržavati, a sada su oni i službeno otkriveni.

Dizajnerica je u capsule kolekciju od 15 komada beskompromisno uvrstila make up komade koje bi i sama nosila, a svi oni zajedno kreiraju beauty lookove inspirirane Londonom, Los Angelesom, New Yorkom i Parizom, svjetskim metropolama u kojima radi i u kojima ju se može često susresti.

Od komada koji privlače pozornost, tu su mobilno ogledalo koje stvara laskavo svjetlo za nanošenje make upa, Morning Aura iluminator u kremi, bronzer, highlighter, paleta sa šest sjenila, individualna metalik sjenila, Eye Link kremasti eyeliner, dva ruža (narančasti i nude), olovka za usne i drugi.

Najekstravagantniji dio kolekcije, namijenjen za pasionirane kolekcionare, svakako je Victoria Beckham Collection Daylight Edition – set laskavog ogledala i još osam make up proizvoda iz kolekcije, čija će cijena biti čak 1,200 dolara. Proizvodi u prodaju stižu 13. rujna, a već 11. rujna na reviji Victorije Beckham u New Yorku nosit će ju njeni modeli. I sama dizajnerica pokazala je kako ih nositi u ekskluzivnom videu za Vogue:

Kategorija: Vijesti

 

IZABIREMO SAMO NAJBOLJE. JESTE LI VI NAJBOLJI?

Oglasite se na našem nacional bestselleru jer smo NAJBOLJI i najjeftiniji. Iskoristite mogućnosti povoljnog oglašavanja odmah danas!

 

Postavljamo gratis piar oglas vašeg proizvoda u trajanju od 5 dana!

 

Kontakt: marketingnaj1@gmail.com

Kategorija: Vijesti

Djevojke i žene uvijek se opterećuju koja su najbolja sredstva i proizvodi za njegu kože, kose i uostalom, cijelog tijela. U tom moru proizvoda raznih proizvođača nije uvijek lako odabrati one najbolje i najkvalitetnije, pa često zato bacimo novce na nekoliko vrsta koje ne valjaju, dok ne nađemo upravo onaj proizvod koji je idealan za nas. Pritom često zaboravljamo na jeftine proizvode koji su nam uvijek pri ruci, a nerijetko su i najučinkovitiji.

Koliko je proizvoda za njegu i uljepšavanje posloženo na policama parfumerija i drogerija, otprilike su tolike i naše dileme kada nam postanu potrebni. Nije se lako odlučiti koji kupiti te odabrati idealanomjer cijene, kvalitete i učinkovitosti. Naravno, i reklame djeluju na nas, pa ćemo zasigurno i zbog njih ponekad podleći kupovini određenog proizvoda. Što se tiče proizvoda za njegu i uljepšavanje, neke od svjetskih zvijezda, unatoč svom bogatstvu, koriste jeftine proizvode koji su nam svima pri ruci, premda mogu kupiti one najskuplje. Izgleda da je ono prirodno ipak najbolje za nas.

Ledena voda

Glumice Kate Hudson i Sienna Miller vole ledene tretmane lica. Sienna smatra da ledeni tretmani pomlađuju njezinu kožu, a Kate Hudson ide do te mjere da svoje lice uranja u posudu napunjenu ledenom vodom te ju drži tako sve dok više ne može izdržati hladnoću. Hladna voda doista čini kožu zdravijom i ljepšom te zatvara pore što otežava prljavštini ulazak u njih, pa time i stvaranje prištića i akni.

 

Tekući puder i losion za tijelo

Idealno rješenje, osobito za ljeto je koktel proizvoda koji za sebe pravi Nicki Minaj. Naime, znamo kako ljeti nisu rijetke ogrebotine po nogama, kao i masnice, prištići ili sitni ožiljci. Nicki miješa tekući puder koji inače koristi kao podlogu s losionom za tijelo te time maže noge. Ova mješavina prekriva sve sitne nesavršenosti, a noge izgledaju lijepo i ujednačene boje.

Ljepota ne mora skupo koštati - najbolji proizvodi za njegu su nam uvijek pri ruci

www.rapbasement.com

Kava

Halle Berry ima prekrasnu kožu, pogotovo ako uzmemo u obzir da nije više tako mlada. Njezina tajna je očito u kavi za koju je poznata glumica istaknula da ju koristi kao piling za tijelo. Kavu prvo samelje, a tvrdi da je to namirnica koja je odlična za kožu.

Ljepota ne mora skupo koštati - najbolji proizvodi za njegu su nam uvijek pri ruci

elev8.com

Majoneza

Možda zvuči premasno za ikakav dodir s našim tijelom, osobito s kosom, no Zoe Saldana koristi majonezu za njegu kose. Upotrebljava je kao regenerator te tvrdi da ju ispere s kose nakon nekoliko minuta te da je kosa nakon ovog tretmana sjajna i svilenkasta. Ne preostaje ništa drugo, nego pokušati.

Ljepota ne mora skupo koštati - najbolji proizvodi za njegu su nam uvijek pri ruci

www.theclosetfeminist.ca

Vazelin

Vazelin posjeduje gotovo svako kućanstvo, a ako i ne, on je zbilja jeftin. Mnoge zvijezde, unatoč njegovoj dostupnosti i tome što je jeftin, imaju čitave zalihe ovog proizvoda. Koriste ga za razne primjene. Tako Rachel Bilson pomoću vazelina skida šminku, a Jennifer Aniston njime maže područje oko očiju kako bi ga hidratizirala, pa tako i spriječila pojavu bora. Zvijezde ga često koriste i za zaglađivanje obrva, ali i ako požele istaknuti jagodice lica.

Ljepota ne mora skupo koštati - najbolji proizvodi za njegu su nam uvijek pri ruci

www.rabitaruta.com

Maslinovo ulje

Ova namirnica mnogo je puta dokazala svoju učinkovitost, ali i mnoge zvijezde vjeruju u ljekovita i njegujuća svojstva maslinovog ulja. Tako Evan Rachel Wood njime skida šminku s lica, dok ga druge zvijezde koriste kao masku za kosu. Kombinirate li ga s morskom solju, maslinovo ulje može vam poslužiti kao odličan piling za lice, kao i za tijelo.

Ljepota ne mora skupo koštati - najbolji proizvodi za njegu su nam uvijek pri ruci

hdwallpapersly.com, piše

Kategorija: Vijesti

Bilo da je riječ o profesionalcima ili samo entuzijastima, SEO (search engine optimization) postao je nužnost za svakoga tko se odlučio baviti online poslovanjem i želi izgraditi snažnu prisutnost u online svijetu. Ako imate ikakvog iskustva sa SEO-om, znate koliko alati mogu biti skupi. Ovo je naša lista 21 najbolja besplatna SEO alata koji će vam pomoći uštedjeti vrijeme i poboljšati pozicioniranje na pretraživačima. Donosimo prvih deset alata, a ostatak možete naći OVDJE.

 1. Yoast SEO plugin za WordPress

Ako imate ikakvog iskustva s digitalnim marketingom, mogli ste pretpostaviti da će biti riječi o ovom pluginu. Iako ne bez svojih mana, postoji jako dobar razlog zašto je Yoastov plugin jedan od najpopularnijih pluginova za WordPress. Premda neće preuzeti obavljanje svih SEO aktivnosti za vas, kao što neki često misle, ovaj plugin će vam pružiti pregršt korisnih funkcija, kako za početnike, tako i za profesionalce, koje će vam pomoći u vašem radu. Iz perspektive početnika, pomoć prilikom rukovanja s robots.txt ili sitemapama bez potrebnog predznanja su velika prednost. Čak i kada se odlučite ručno namjestiti većinu funkcija, ovaj plugin je zaista bogat funkcijama koje će vam uštedjeti vrijeme. Jedini „problem“ s ovim pluginom je taj što ostavlja dojam da je u stanju automatizirati čitav SEO i obavljati posao za korisnika, a to neke ljude može prevariti. On to za vas ne može i neće napraviti. Riječ je o zbilja snažnom alatu, no to nije jedini alat koji će vam ikada trebati.

 1. SEOQuake browser ekstenzija (Chrome Firefox)

SEOQuake ekstenzija je, ruku na srce, moja omiljena ekstenzija za internetske preglednike. Pokazuje relevantne podatke o prometu, poveznice, snagu domena i razne indekse. Možete postaviti dijagnozu web stranice kako bi dobili dublji uvid u njene postavke i načine na koje se može popraviti. Jednako tako, opcije poput računanja gustoće ključnih riječi su uvijek korisne. Sve u svemu, nemam ništa drugo osim riječi hvale za ovu ekstenziju. Imajte na umu da ekstenzija „guta“ memoriju tako da je isključite kada je ne koristite.

 1. Google Analytics

Za svakoga s imalo iskustva u digitalnom marketingu i SEO-u, uključivanje Google Analytics alata je poprilično razumljivo. Riječ je o apsolutno najboljem alatu za web analitike koji ima toliko funkcionalnosti da će vam se zavrtjeti u glavi. Google Analytics je apsolutno neizostavan alat za sve one koji planiraju raditi u online svijetu.

 1. Screaming Frog

Vjerojatno najbolji SEO crawler alat, Screaming Frog vam omogućava da analizirate URL-ove i izvlačite važne informacije iz njih. Alat vam također omogućava pronalazak nevažećih poveznica i serverskih grešaka. Screaming Frog će vam pomoći u izradi XML Sitemapa, otkrivanju dupliciranog sadržaja, analizama robots.txt i još puno toga. Screaming Frog je zaista alat koji vrijedi imati i koristiti.

 1. MozBar

Još jedna snažna i svestrana ekstenzija za internetske pretraživače, MozBar vam omogućava pretraživanje, označavanje ključnih riječi i diferencijaciju poveznica, prikazujući sve relevantne metrike. Koristite je u kombinaciji sa SEOQuake ekstenzijom i bez problema ćete moći odraditi kvalitetnu SEO analizu u samo nekoliko klikova.

 1. BrowSEO

BrowSEO je zgodan alat kojeg pokrećete direktno iz preglednika. Sve što trebate napraviti je unijeti željenu poveznicu i BrowSEO će pokazati web stranicu bez distrakcija u vidu stila, ujedno naglašavajući bitne SEO informacije te pokazujući vam kako pretraživači vide vašu web stranicu. BrowSEO vam također omogućava označivanje različitih poveznica na stranici. Zgodan alat za koristiti ako je stranica koju želite analizirati velika ili dizajnerski kompleksna.

 1. Google Keyword Planner

Bez sumnje, riječ je o najboljem alatu za istraživanje ključnih riječi. Brz i jednostavan za korištenje, Google Keyword Planner će vam dati detaljne podatke o tome koje biste ključne riječi trebali koristiti. Imajte na umu da je GKP najbolje koristiti prilikom provođenja israživanja ključnih riječi za Google Adwords kampanje tako da ga je, za potrebe klasične SEO analize, najbolje koristiti zajedno s drugim alatima.

 1. Ubersuggest

Još jedan odličan alat koji služi brzom generiranju ideja za ključne riječi. Brz i jednostavan za korištenje.

 1. Soovle

Iako nije riječ o najboljem alatu za pronalazak ključnih riječi, Soovle ima svojih prednosti. Riječ je alatu koji vam simultano daje prijedloge ključnih riječi na različitim pretraživačima.

 1. Google Trends

Google Trends je nezaobilazan alat za sve one koji su SEO shvatili ozbiljno. U samo nekoliko klikova, Google Trends vam omogućava provjeravanje trendova vezanih uz pojedine ključne riječi, a čak vam može i dati predviđanja za budućnost ako je riječ o popularnim ključnim riječima koje nisu pretjerano volatilne. Google Trends je odličan alat ako želte otkriti trendove na online tržištima i daje vam odgovore na pitanje isplati li se ulagati trud u promoviranje ključnih riječi. Iako je riječ o poznatom alatu, ne mogu se oteti dojmu da je Google Trends i dalje alat koji ne uživa široku primjenu koju itekako zaslužuje.

Preostale alate možete pronaći OVDJE, piše