Hoće li poduzetnici godišnje plaćati milijardu kuna manje?
Objavljeno: 22.08.2016 u 00:00. Kategorija: Vijesti

Poslovanje u Republici Hrvatskoj može biti prava noćna mora i za male i za velike poduzetnike, koji se moraju probijati kroz komplicirane i nepotrebne administrativne procedure i koji plaćaju toliko brojna davanja da im često nije jasno ni zašto u kojem trenutku moraju izdvojiti novac za državu. Takvo opterećenje stranka Pametno planira otkloniti rezanjem suvišne birokracije za barem 30% izmjerenog administrativnog troška ali, što je još i važnije, rezanjem parafiskalnih opterećenja za barem milijardu kuna godišnje. O tome su na predstavljanju programa i kandidata stranke u 8. izbornoj jedinici govorili predstavnici stranke Pametno.

– Zalažemo se za da Hrvatska postane zemlja liberalne demokracije, u kojoj će se poštivati ekonomske, tržišne i poduzetničke slobode, ali i ljudska prava, socijalna pravda, pravo na rad i slobodu rada, antifašizam i sekularnost države. Hrvatska danas nije takva, a mi smatramo da može postati. Za pokretanje gospodarstva i razvoj poduzetničkog duha planiramo rasteretiti poduzetništvo birokratskih prepreka te dijela poreznih i parafiskalnih obveza. Iskustva poduzetnika govore da nema države u kojoj se plaća toliko puno raznih parafiskalnih nameta i u tolikom iznosu. Pametno želi i planira svake godine umanjiti parafiskalne namete za barem milijardu kuna. Poduzetnici bi na godišnjoj razini plaćali najmanje milijardu kuna manje, što znači milijardu kuna više za ulaganje u razvoj tvrtki i nova zapošljavanja, a građanima za povećanje kvalitete života – kazao je Ivica Puljak, tajnik stranke Pametno.

Prvi kandidat stranke Pametno na listi u 8. izbornoj jedinici Saša Zelenika podsjetio je da Hrvatska ne stoji najbolje na globalnim ljestvicama konkurentnosti. Dodao je da je napredovanje na tim ljestvicama dostižno, ako se država koncentrira na povećanje slobode poslovanja – rezanjem nepotrebnih birokratskih procedura i administrativnih troškova za barem 30% izmjerenog troška,  primjenom ‘Standard Cost Model’ metodologije. Stranka Pametno će, kako je najavio, osnivanjem Vladinog ureda za pametnu regulativu i portala Stop birokraciji, ukinuti ili izmijeniti i pojednostaviti procedure koje najviše smetaju poduzetnicima, odnosno ukloniti brojne prepreke.

– Globalne ljestvice konkurentnosti pokazatelj su stranim ulagačima gdje im je korisno ulagati i zato je važno da Hrvatska pokaže napredak na tim ljestvicama. Primjerice, Hrvatska je, u trenutku ulaska u EU, bila najstrože regulirana članica u slobodi poslovanja i regulaciji tržišta. Jaka regulacija s mnogo prepreka tržištu otežava život poduzetnika, pogoduje nekima, a dovela je do viših cijena roba i usluga. Usmjerenjem na potpunu digitalizaciju javnih usluga, funkcionalnu povezanost administrativnih tijela, uklanjanje suvišnih državnih kontrola i uopće smanjenje novčanog troška poslovanja, ali i uređenjem pravosudnog sustava te razvojem gospodarstva na principu pametnih specijalizacija, stvorit će se uvjeti za lakši i jeftiniji ulazak u poduzetništvo, lakši razvoj novih poduzeća i jačanje konkurencije na domaćem, unutarnjem europskom i vanjskom tržištu – rekao je Saša Zelenika.

Smanjenjem parafiskalnih nameta po milijardu kuna godišnje, rezanjem nepotrebnih birokratskih obveza poduzetništvu za barem 30% i uklanjanjem barem 1000 prepreka konkurenciji i slobodi poslovanja, stvorit će se doprinos srednjoročnom rast BDP-a od dva postotna boda godišnje, smatraju u stranci Pametno. Zelenika i Puljak upozorili su da je krajnje vrijeme da državna administracija poduzetništvu postane partner, a ne protivnik, jer su Hrvatsku prestigli ili prestižu njeni glavni konkurenti – zemlje srednje i jugoistočne Europe, odnosno regija od Baltika do Crnog mora.piše