Može li muškarac roditi dijete?
Objavljeno: 20.01.2019 u 00:00. Kategorija: Vijesti

Naravno da je odgovor na pitanje iz naslova da ne može.

Svaki muškarac koji može roditi zapravo nije muškarac. Kod ljudske vrste stvar je vrlo jednostavna…rađaju samo žene. Ako je tako, o čemu onda javljaju hrvatski i svjetski mediji, pa i 24sata u svojem članku : “Transeksualni muškarac rodio pa poručio: ‘Nemojte to raditi!’”
Transeksualni muškarac je zapravo – žena

U članku na 24sata.hr ne doznajemo sve činjenice o “gospodinu” koji je rodio kćer. Međutim, u britanskim medijima je stvar malo detaljnije objašnjena. “Gospodin” nije muško već je – žensko. Kako to? Stvar je jednostavna.Žena je rođena prije 21 godinu sa svim fizičkim obilježjima djevojčice, pa i sa ženskim spolnim organima. Pohađala je školu za djevojčice iz koje je izbačena sa 14 godina starosti. Kad je postala punoljetna, odlučila je postati “muškarac”.
Kako žena postaje muškarac? Biološki je to trenutno nemoguće jer je spol definiran biologijom, kromosomima i genima. Kromosomi ljudima određuju spol:

“U sisavaca i nekih vrsta kukaca (vinska mušica) postoje dvije vrste spolnih kromosoma: X i Y. Ženke su XX – HOMOGAMETNI SPOL: sve jajne stanice nose jedan X kromosom.
Mužjaci su XY – HETEROGAMETNI SPOL; spermatogenezom nastaju dvije vrste spermija: X (50%) i Y (50%). Kojeg će spola biti potomak ovisi o tome koji će spermij (X ili Y) oploditi jajnu stanicu (X); za svaki spol vjerojatnost je 50%.”

“Spolni kromosomi nose gene koji nisu direktno uključeni u determinaciju spola, ali njihovo nasljeđivanje ovisi o nasljeđivanju spolnih kromosoma dakle vezano je uz spol.”
Navedeni citati su preuzeti iz web udžbenika iz genetike. Biološki, kromosomi su odredili naš spol prilikom začeća. I to se, trenutno, ne može mijenjati. Međutim, kao i kod svega u prirodi, pa i kod čovjekovog organizma, postoje određene anomalije, mutacije. Tako je moguće da se rađaju djeca sa fizičkim karakteristikama i dječaka i djevojčice, ili s nekim drugim problemima koji su vidljivi u kasnijoj dobi.

 

 

 

 

 

Izvor: dubokavoda.com