I vi to možete! Kako prodajna vještina može pomoći svakom profesionalcu, bez obzira da li se bavi financijama, razvojem proizvoda, organizacijom, tehnologijom ili marketingom?
Objavljeno: 01.08.2016 u 10:52. Kategorija: Vijesti

 

Bez obzira kojim poslom se bavite, prodajna vještina je zlata vrijedna.

Financijski stručnjak treba uvjeriti svoje partnere u vrijednost određenih investicija ili razloga za kontrolu troškova. Zato što će na taj način bez kočenja moći sigurno sprovesti svoj financijski plan.

Inženjer ili programer treba motivirati direktora da počne sa proizvodnjom novog modela uređaja, odnosno programa, na osnovu predložene sheme. Zato što će se na taj način značajno isplatiti njegov uloženi rad, i u novcu i u zadovoljstvu.

Menadžer treba dobiti podršku partnera u vezi sa primjenom novog načina organizacije. Zato što će na taj način firma postati efektnija, a on će dobiti zasluge za povećanu profitabilnost timova koje vodi.

Marketing stručnjak treba uvjeriti svoje partnere zašto se kampanja treba voditi oglasom koji možda nije lijep na oko ali je profitabilan. Zato što će na taj način dobiva budžet za početak kampanje. A naravno, prodavač treba motivirati potencijalnog kupca da isporuči proizvod ili uslugu koji će njemu ili njoj realno biti korisni, ali imaju želju za odlaganjem konačne odluke.

Bez obzira na poziciju, sposobnost prodaje Vam omogućava veću zaradu, veći autoritet, višu radnu poziciju, veću ispunjenost i zadovoljstvo poslom kojim se bavite.

Evo zašto!
Nije dovoljno imati odličnu ideju, odnosno prijedlog. Profitabilan i praktičan savjet. Nije dovoljno imati najkvalitetniji i najbolji  proizvod. Ili, promatrano sa druge strane, koliko puta ste vidjeli da netko tko je glasniji brže napreduje od vrijednijih, pametnijih, boljih? Koliko puta ste vidjeli da se lošiji proizvod više kupuje samo zato što ima agresivniju reklamu?

Posebno danas. Prije više od 25 godina je bilo samo četiri različitih modela tenisica za trčanje. Danas je moguće birati među više od 300 modela. Prije više od 25 godina je bilo samo nekoliko vrsta mlijeka. Danas se proizvodi više od 30. Isto tako, prosiječan menadžer danas upozna pet puta više osoba nego prije dva desetljeća. Prosječna osoba u urbanom okruženju dnevno primi više od 3000 reklamnih poruka i za godinu dana vidi više oglasa nego koliko je za cijeli život vidjela prosječna osoba prije 50 godina.

A na sve to..
Potreba za timskim radom je vrijednija nego ikada. Prije dvadeset godina, uspješni menadžeri su provodili 5% svog vremena odnosima među ljudima. Danas provode skoro desetostruko više.

 

Rezultat svih ovih trendova? 
Sposobnost da dobijete nečiju pažnju i uspješno prenesete ideju u koju vjerujete ima ogroman utjecajj na profesionalne rezultate koje postižete.