Vlasnik prestižnog brenda nakita otkrio tajnu poslovnog uspjeha
Objavljeno: 15.08.2016 u 12:01. Kategorija: Vijesti

Više od 60 godina svaki se komad nakita izrađuje ručno, a pri izradi se posebna pažnja posvećuje procesu ornamentiranja koji podrazumijeva vrlo precizno oslikavanje zadanih motiva.

Tradicionalan, karakteran i originalan riječi su kojima se najbolje može opisati prestižni austrijski brend Freywille čije se kolekcije sastoje od bajkovitih narukvica, ogrlica, prstenja, privjesaka, naušnica i elegantnih satova inspiriranih umjetnošću Moneta, Klimta, Hundertwassera i Muncha.

Više od 60 godina svaki se komad nakita izrađuje ručno u autentičnom ateljeu smještenom u samom centru Beča, a pri izradi se posebna pažnja posvećuje procesu ornamentiranja koji podrazumijeva vrlo precizno oslikavanje zadanih motiva. Rezultat složenog stvaralačkog procesa Freywilleovih majstora nosive su umjetničke minijature toliko vizualno i stilski atraktivne da mnogi komentiraju kako bi  mogle stajati u nekom od svjetskih muzeja.

Freywille u ponudi ima i elegantne, također ručno bojane šalove i marame, zatim luksuzni pisaći pribor, a zaboravili nisu ni muškarce. Njima su namijenili kravate, kopče, remenje i manžete oslikane u skladu s temom pojedine kolekcije. Osim otmjenog dizajna nakit i dodatke krase i visokokvalitetni materijali, dok je najvažnija karakteristika satova proizvedenih u bečkom ateljeu i nepogrešivi ETA-in kvarcni mehanizam. U čast obilježavanju 150. godišnjice rođenja znamenitog slikara austrijske secesije Gustava Klimta Freywille je tržištu ponudio jednu od najpopularnijih kolekcija, Hommage à Gustav Klimt. Kako nadahnuću nije bilo kraja, a ponukani ljepotom, jednostavnošću i istovremenom raskošnošću jedne od najpoznatijih Klimtovih slika - remek djelom Poljubac nastala je i limitirana kolekcija nakita Kiss, neprolazne estetske i univerzalne simboličke vrijednosti.

Vlasnik i direktor kompanije Freywille, Friedrich Wille, u ekskluzivnom razgovoru za Exclusive otkrio je više detalja o samom brendu i poneku tajnu velikog poslovnog uspjeha.

Ukrašavanje tijela i lica već tisućama godina nosi iznimno kulturološko značenje. Koliko u izradi nakita pratite razvoj tehnologije, a koliko danas uopće ima mjesta za tradicionalno zlatarstvo?

Svi dijelovi svake Freywille kolekcije ručno izrađuju iskusni majstori koji jamče vrhunsku kvalitetu. Srce svakog komada koji izađe iz naše bečke radionice je emajl pomiješan s posebnim  dodacima, a dizajnerski proces započinje nanošenjem prvog, baznog, sloja boje na 24 – karatno žuto ili bijelo zlato. Do određene boje emajla, koja nikada ne blijedi, dolazi se procesom koji uključuje metalne okside obogaćene kvarcnim pijeskom u omjerima koji su naša poslovna tajna. Nakon nanošenja svih slojeva boja, nakit se peče i nakon toga pažljivo polira. Na kraju se svaka pločica emajla postavlja unutar okvira koji mogu biti 24-karatne pozlate, rodij-paladij prevlake ili 18 - karatnog čistog zlata.

Koliko pratite suvremene dizajnerske trendove i koliko su oni za etablirani brend poput vašeg uopće važni?

Za Freywille ljubav prema umjetnosti je sila koja definira sve ostalo. Ne ovisimo o prolaznim trendovima već o inspiraciji i ljubavi prema onome čime se bavimo. Naravno, istovremeno neprekidno radimo na inovacijama i razvoju novog dizajna, ali naše promjene nisu hirovite.

Imate predivne hommagee. Koliko su oni popularni i koja je ciljana skupina potrošača?

Naše hommage kolekcije poput one posvećene Gustavu Klimtu ili Friedensreich Hundertwasseru od početka su među najpopularnijim proizvodima. Naši su klijenti mahom ljudi koji vole finije stvari i koje zanimaju filozofija i umjetnost. Zajednička karakteristika naših kupaca je i izražena individualnost i hrabrost u izražavanju iste.

Odabrali ste Sphinx kao zaštitni znak. Od kud crpite inspiraciju? 

Kao hibridno stvorenje između čovjeka, lava i orla Sfinga utjelovljuje jedan od najvećih ljudskih snova: moći letjeti poput orla, posjedovati veličanstvenost lava, a imati duhovni kapacitet ljudskog bića. Sfingu smo kao globalni korporativni identitet odabrali davne 1999. godine jer podrazumijeva snagu i kreativnost. Naši su dizajneri inspirirani svime što ih okružuje, bilo da je riječ o poznatim slikarima, filozofskim temama, prirodi, dalekim zemljama ili životnom ushićenju. Ujedno, proces inspiracije smatramo i najvažnijim stvaralačkim procesom koji može potrajati i do nekoliko godina.

Koje sve materijale u izradi nakita koristite i koji je od njih najglamurozniji?

Naš najvažniji materijal svakako je emajl proizveden u Beču. S našim dobavljačima surađujemo dugi niz godina, a svakoga od njih odabrali smo osobno nakon pomnih selekcija. Jednako tako i svila od koje izrađujemo ručno oslikane marame dolazi s europskog tla, kao i 18 – karatno bijelo i žuto zlato te platina. Pri tome bismo voljeli istaknuti i našu vrlo ekskluzivnu liniju nakita izrađenu od 18 – karatnog žutog i bijelog zlata koja je dodatno oplemenjena dijamantima.

U Zagrebu ste 2012. godine otvorili butik. Koje biste tržište izdvojili kao najvažnije i kako je Hrvatska pozicionirana u toj hijerarhiji?

Rusija je naše najvažnije izvozno tržište s obzirom da ondje imamo oko 20 butika. Europu gledamo kao jedno zajedničko tržište od velike važnosti jer u gotovo svakoj zemlji imamo barem po trgovinu, a u konačnici iz Europe i potječemo. Hrvatska je zbog povijesne i geopolitičke bliskosti s Austrijom oduvijek imala posebno mjesto u našim srcima, pa tako gledamo i na lokaciju u Preradovićevoj ulici.

Nakitom se tradicionalno obilježavaju najvažniji životni trenutci proslava diploma, rođendana, godišnjica ili vjenčanja što jamči određeni prodajni kontinuitet. Biste li mogli izdvojiti najpopularniji proizvod?

Vrlo je teško nešto izdvojiti samo jedan, jer se ukusi potrošača razlikuju od zemlje do zemlje. No sa sigurnošću mogu ustvrditi da su FREYWILLE narukvice diljem svijeta prepoznate kao sinonim brenda.

Koliko su ukusi diljem svijeta zaista različiti?

Primijetili smo da se u Aziji, recimo, najviše cijene manji komadi nakita i to u crvenoj boji. Slična je situacija i u Francuskoj gdje se najviše preferira minimalistički nakit, ali u globalu bismo za svaku zemlju u kojoj smo prisutni mogli izdvojiti pojedinačnu karakteristiku.

Kako se borite protiv krivotvoritelja, koliko ste često izloženi napadima i čime jamčite autentičnost proizvoda?

Krivotvorine, posebice one s azijskog područja, predstavljale su nam velik problem posljednjih nekoliko godina. No, zajedno s pravnim timom razvili smo vlastitu strategiju kojom navedeni problem držimo pod kontrolom. Nismo u mogućnosti u potpunosti zaustaviti aktivnosti krivotvoritelja, ali smo u mogućnosti redovito obavještavati i upozoravati klijente o potencijalnim opasnostima. Zbog tajnovitosti naših proizvodnih procesa i autentičnosti naših nacrta vrlo je lako razlikovati originalne komade od krivotvorenih, a posebno smo postrožili mjere unutar kompanije kako bismo se dodatno zaštitili.

Na kraju, pitanje se nameće samo: kako se nosite s konkurencijom? 

Jedina smo kompanija koja radi s ovom vrstom emajla pa druge brendove ne doživljavamo kao konkurenciju. Naravno da nas velika imena inspririraju ali iz vlastita iskustva znamo da je naše najvažnije obilježje originalnost što kupci svakako prepoznaju, piše