Poslodavci, nikada ne zapošljavajte osobu koja pokazuje ovih pet simptoma
Objavljeno: 23.08.2016 u 12:31. Kategorija: Vijesti

Životopis se čini solidnim? Osoba koja želi raditi u vašoj kompaniji izgleda uredno? Razgovara o svojim prijašnjim radnim iskustvima na sasvim prikladan način, no ipak, naslućujete kako nešto nije sasvim kako treba? Tražite li zaposlenika, taj glas trebate itekako poslušati. Evo pet stvari na koje poslodavci trebaju obratiti pozornost, kada biraju zaposlenike:

1. Kandidat za posao ne zna baš ništa o vašoj firmi
2. Ne postavlja pitanja o vrsti posla koju bi trebao ili trebala obavljati, već kandidata zanima samo prijava, zdravstveno i socijalno, neto plaća..
3. Daje površne odgovore na pitanja, a kada se od osobe traži detaljno objašnjenje, mijenja temu
4. Nije u stanju objasniti svoje prijašnje poslovne odluke
5. Otvoreno je neugodan ili neugodna, pokazuje znakove nepristojnosti

Sve su to znakovi za uzbunu koji govore kako ova osoba neće biti dobar zaposlenik, piše Forbes. U doba kada je sve na internetu, nema opravdanog razloga da osoba koja želi posao, na razgovor za posao dolazi potpuno nespremna. Osim toga, pozicije onoga koji posao daje i onoga koji ga traži, u smislu provjere su vrlo različite. Životopis valja provjeriti, preporuke bivših poslodavaca pomno proučiti. Stupiti u kontakt s nekima od njih, porazgovarati o kandidatu jer najgore je osobu zaposliti, a tek onda otkriti kako je učestalo mijenjala posao jer je, primjerice, konfliktna ili lijena.

S druge strane, onaj tko želi posao, može se, i vjerojatno hoće, raspitati o firmi u koju želi doći. Poslodavac često nema priliku (a ni vremena, budimo realni) provjeriti detaljno tko je osoba koja mu sjedi nasuprot posla. Pa ipak, kako bi se izbjegle situacije da otkrijete kakvu patološku crtu u zaposleniku kojemu ste dali posao, valja se jednako detaljno raspitati tko je ta osoba, kakav je njezin ili njegov profesionalni put i ,da, kakav privatan život ima – bez obzira koliko se to činilo paranoičnim, većinu nas upravo privatan život motivira da budemo odlični u onome čime se profesionalno bavimo.piše