Droga ili lijek? - NAJBOLJI HAŠIŠ NA SVIJETU PROIZVODI SE NA HIMALAJIMA
Objavljeno: 25.07.2016 u 21:20. Kategorija: Vijesti

U rascjepu između drevne tradicije i zakona koje nameće civilizirano društvo, tisuće seljana u indijskim Himalajima egzistira na temelju proizvodnje i prodajecharasa tj. hašiša koji se proizvodi u tim predjelima.

Uporaba kanabisa u Indiji datira iz vremena drevnih Veda, a njegova je konzumacija povezana s religijskim ritualima koji su stari nekoliko tisuća godina.

Cannabis indica, sorta je koja se uzgaja u divljini surovih Himalaja, što vlastima uvelike otežava kontrolu proizvodnje i distribucije hašiša. Seljaci hašiš sade u sve višim predjelima kako bi izbjegli bilo kakve konflikte s vlastima. Iako je proizvodnja uvelike rasprostranjena, ne postoje službeni podaci o količinama hašiša koji se proizvede na tim područjima.

Do kasnih 80-ih godina, kanabis i opijum bili su legalni u Indiji, prodavali su se u trgovinama koje je posjedovala Vlada, a 'proizvodi' su distribuirani preko British East India kompanije. Kako bi se priključila globalnom ratu protiv droga, Indija je 1985. godine uvela kontroverzni zakon NDPS kojim su ušli u rat s proizvođačima psihoaktivnih tvari. Unatoč tome, proizvodnja je cvjetala, a rezultat toga je rast cijena na međunarodnom tržištu.

Charas se smatra najboljim hašišom na svijetu. Jedan gram košta oko 18 €, no sami seljaci koji ga proizvode dobiju samo mali postotak od toga. Oni žive skromnim životom u ekstremnim uvjetima bez nekog drugog izbora. Na hašiš gledaju kao na dar od Boga,piše