Zbog slobode i kreativnosti dao otkaz u tvrtki i otvorio Swanky Mint Hostel
Objavljeno: 17.08.2016 u 05:32. Kategorija: Vijesti

Korejci, Nijemci, Talijani i Bosanci i Hercegovci. To su gosti koji su ove turističke sezone najčešće noćili u glavnom gradu Hrvatske. U prvih pet mjeseci ove godine, bilježi Turistička zajednica Grada, Zagreb je posjetilo 337.300 gostiju što je porast od šest posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ostvareno je i 12 posto više noćenja – preko 625.000, a pravi rezultati o tome kakva je ova sezona tek će se zbrajati. U Swanky Mint Hostelu, koji se nalazi u samom središtu grada, gotovo na križanju Frankopanske i Ilice, imaju 69 ležaja i sva su popunjena gostima.

– Tržište u Zagrebu je eksplodiralo. Prošle godine smo zabilježili 12 tisuća noćenja, a ove godine bilježimo rast između 5 do 7 posto – kaže vlasnik  Swanky Mint Hostela Andrija Pirnat.

Elizabeth Suzana Kozina, poduzetnica koja torbom osvaja svijet

Ovaj 34-godišnji ekonomist hostelingom se počeo baviti prije samo šest godina i to tek kad je stekao dovoljno samopouzdanja radeći u korporacijama i u SAD-u.

Priča o uspjehu na hrvatski način, pozitivan primjer

– Sve što sam imao, kada sam počinjao, bio je stan u koji je stalo 12 ljudi, a koji sam prilagodio da može biti hostel. Zvali smo ga Swanky Cribb – prisjeća se Andrija.

U to je vrijeme radio u Phillip Morrisu, korporaciji u kojoj je imao relativno siguran posao i dobru plaću. Međutim, još ga je uvijek vukao osjećaj slobode koji je imao, kada je u SAD-u radio kao skiper na brodu te gdje je, prema vlastitom priznanju, prvi puta osjetio kako vlastitom pameću i sposobnošću može postići znatno više od činovničkog posla. Niti slutiti nije mogao kako će ga te njegove odluke učiniti vlasnikom 15. najboljeg hostela u Europi prema ocjeni britanskog Telegrapha.

Anica Čarapić izrađuje torbice koje su oduševile mame

– Nakon što sam tri godine radio u korporaciji, dao sam otkaz. Mnogi su se iznenadili, jer to je dobra tvrtka, ali kada radiš u korporaciji moraš se uklopiti u kalup i tvoj kreativni potencijal ne može doći do izražaja, kaže ovaj mladi poduzetnik.

Kako je njegov mali hostel dobro napredovao, uključio se u organizaciju “Balkan backpacker” i polako skupljao potrebne informacije o hostelingu. Istovremeno, kaže, imao je sreće, pa upoznao 80-godišnjeg umirovljenika, vlasnika zgrade u kojoj je današnji hostel. Racionalan starac i Andrija brzo su postignuli dogovor, pa je Pirnat ušao u prostor i otkrio još jedno prekrasno i prostrano zagrebačko dvorište kojemu je dao novu svrhu. Na terasama koje vode do vrta, sada se nalazi bar, plesni podiji i potpuno novi bazen (Swanky Mint je jedini zagrebački hostel s bazenom).

Pozitivna iskustva sa administracijom urode plodom

– Čim sam vidio taj prostor, znao sam da je to to. Potpisali smo ugovor na 10 godina, a po kredit sam se uputio u HBOR. Međutim, tada sam otkrio natječaj Grada Zagreba koji je nudio povoljnije uvjete. Uzeo sam kredit u banci pa se prijavio na natječaj za mikro poduzetništvo. Ishodio sam milijun i pol kuna, a u naredne dvije godine investirao sam još milijun svojih kuna, kaže Andrija i ističe kako je, zapravo, imao sreće. Naletio je na ljude u gradskoj upravi koji su mu pomogli, jer, tada, priznaje, nije niti bio svjestan u što ulazi.

Zagreb dobio prvu pametnu klupu, uskoro postavljanje po cijelom gradu

– Grad mi sufinancira stopu u iznosu od šest posto. Mjesečno mi je glavnica 12. 000 kuna, a Grad pokrije kamatu, kaže Andrija koji godišnje uprihodi tri milijuna kuna i danas zapošljava 24 osobe, od čega je polovica studenata.

Zagreb “žedan” novih smještajnih kapaciteta

Što se tiče ukupnih smještajnih kapaciteta, Grad Zagreb danas raspolaže s 53 hotela, 45 hostela te 1.707 apartmana, studio apartmana i soba, koji ukupno broje 14.466 kreveta. Porostora za povećanje i dalje ima, pa hosteli, koje je prije bilo moguće otvoriti u stanu, sada niču u novim poslovnim prostorima. Ruše cijene privatnog smještaja i u hotelima, ali Zagreb računa i na kongresni turizam.

– Naime, prema podacima koje organizacija ICCA (International Congress and Convention Association) objavljuje svake godine, Grad Zagreb je na temelju prikupljenih podataka za 2015. pozicioniran na 64. mjestu od ukupno 373 u svjetskom poretku. Ističemo i podatke Kongresnog ureda Turističke zajednice Grada Zagreba prema kojima je u Gradu Zagrebu u 2015. evidentirano 233, a u prvih 5 mjeseci 2016., 115 poslovnih skupova. Navedeno potvrđuje sve veći značaj Grada Zagreba kao međunarodnog kongresnog središta i vodeće poslovne destinacije u Republici Hrvatskoj, iznosi podatke pročelnica Ureda za gospodarstvo Grada, Mirka Jozić.

Godišnja popunjenost smještaja u Zagrebu još uvijek nije na željenoj razini

„Međunarodni festival turizma PLACE2GO“, „Festival kave i čokolade“, „Adria Hotel Forum“, „Markov sajam“, „Zagreb Tourfilm Festival“, „Dvorišta“, „INmusic festival“, „Festival Design District Zagreb“, „Međunarodni festival vatrometa Bundek“, samo su dio od 24 manifestacije koje j Grad, još u veljači ove godine, podržao konkretnim financijskim sredstvima. Prema iskustvima koje ima s gostima, čini se, da čak ni to nije dovoljno. Još uvijek nedostaje izgrađena turistička ponuda koja bi otvorila turistima čitav niz okolnih destinacija, poput organiziranih posjeta Medvednici, dvorcima Zagorja, pa stoga ne čudi da su Pirnat i njegova ekipa odlučili osnovati i turističku agenciju upravo s tim ciljem. Osim na Plitvice, goste vode i na razgledavanje podzemnog aerodroma Željava, što se među gostima pokazalo pravim hitom. Sve u svemu, Zagrebu i njegovim stanovnicima, a posebice vlasnicima hostela i iznajmljivačima privatnog smještaja, cilj je glavni grad učiniti jedim od omiljenih urbanih turističkih odredišta. Dostupnost jeftinog novca, ali i dobra iskustva s administracijom u bankama i Gradu Zagrebu, recept su za uspjeh poduzetnika Pirnata. Ističe kako mu je, dugoročno, cilj diferencirati se od konkurencije, a to, ipak, nije tako jednostavno kako se, na prvi pogled čini.

– Zagreb ima problem što funkcionira na godišnjoj popunjenosti od 40 do 50 posto što za lanac hostela nije dovoljno da si osigura profitabilnost, ističe Pirnat.

Konkurencija je, dakle, žestoka, pogotovo u privatnom smještaju, no posla, a i poticaja ipak ima dovoljno. Swanky Mint ovu će sezonu, osim po rekordnom broju noćenja, pamtiti i po otvorenju novog, 500 tisuća kuna vrijednog bazena koji je, u manjem dijelu, sufinanciran od strane Ministarstva turizma,piše