Završio 17. PSSST! Festival nijemog filma
Objavljeno: 05.11.2023 u 23:00. Kategorija: Vijesti

Svečanom dodjelom nagrada u subotu, 4. studenog 2023. završio je sedamnaesti po redu PSSST! Festival nijemog filma koji se tijekom tri dana održavao u Centru za kulturu Trešnjevka.

 

Ocjenjivački sud natjecateljskog programa u sastavu Dina Pokrajac, kustosica i filmska kritičarka i Ejla Kovačević kustosica i filmska kritičarka, nagradu Veliki Brcko dodijelio je animiranom filmu 

Biti ili ne biti ptica (To Bird or Not to Bird, r. Martín Romero, 2023., Španjolska, 9’13”), uz sljedeće objašnjenje:


U ovogodišnjem laureatu slavna Shakespearova fraza postaje polazišna točka egzistencijalističke dileme, no ovoga puta iz ptičje perspektive, omogućujući autoru kritičko sagledavanje suvremenog svijeta kojim

dominiraju ljudska bića dok ptice samo zrcale njihove štetne navike, brige i opsesije. Suvereno koristeći animacijske tehnike autor stvara osebujan i groteskan ornitološki mikrokozmos u kojem besmisao

svakodnevnih radnji doseže apsurdne razmjere. No istovremeno, dok tragikomični ptičji hamleti nemušto balansiraju na klackalici između bitka i nebitka, uspijeva sagledati humoristični aspekt bivanja.

Dojmljivo filmsko iskustvo upotpunila je izvedba pijanista Vitomira Ivanjeka koji je suptilnim varijacijama ritma i tempa potencirao elemente strave i suspensa ozvučujući animatorove crne slutnje i demonstrirajući

da stvarnost u sebi krije mnogo više jezivih rabota nego što se na prvi pogled čini. Ovogodišnji Veliki Brcko ide filmu „Biti ili ne biti ptica“ mladog španjolskog ilustratora, autora stripova i redatelja Martína Romera.

Nagradu publike osvojio je igrani film Veliko (Big, r. Olga Dymskaya, 2023., Rusija, 17’35”).

 

U natjecateljskom programu prikazano je 10 animiranih i 8 igranih kratkometražnih filmova. Sve projekcije su uživo pratili vrhunski glazbeni improvizatori – Vitomir Ivanjek na klaviru te Lela i Joe Kaplowitz. 

I ove godine smo imali filmove koji slijede izvornu poetiku nijemog filma, a dominirali su filmovi iz Španjolske i Njemačke, ali prisutni su bili i filmovi iz Rusije, SAD-a, Velike Britanije, Češke, Italije, Belgije, Slovenije i Hrvatske.

Od eksperimentalne estetike do animiranih filmova o super junacima, od kompjutorski generirane distopije do šaljive vožnje kroz povijest klasičnih umjetnosti, PSSST! je ponovno pokazao šarolikost tema i stilova filmskih autora.

Glavna nagrada PSSST!-a posvećena je liku i djelu prvog hrvatskog nijemofilmskog junaka iz filma Brcko u Zagrebu.

 

Oglasno mjesto Direkta

Do iduće godine PSSST! pozdravlja sve posjetitelje i filmofile te najavljuje još pokoju aktivnost u skoroj budućnosti!

U prilogu se nalazi fotografija nagrade Veliki Brcko.

Za sve dodatne informacije slobodno se obratite na niže navedeni kontakt.
 

--

Lovorka Mihanović

Suradnica za promidžbeno-marketinške djelatnosti

Centar za kulturu Trešnjevka

Park Stara Trešnjevka 1, Zagreb

T: 01/3027-411

M: 091/3027-422

E: marketing@cekate.hr

cekate.marketing@gmail.com

www.cekate.hr

Facebook Instagram Twitter YouTube