ZAGREB OD DANAS GLAVNI GRAD EUROPE
Objavljeno: 09.01.2020 u 00:00. Kategorija: Vijesti

POČETAK PREDSJEDANJA

Stiže cijela Europska komisija, Kolinda organizira večeru za 100 uzvanika, otkrivamo detalje sigurnosnih mjera

Zastor hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije danas se službeno podiže. Svečano otvaranje predsjedanja uveličat će svih 27 povjerenika Europske komisije koji predvođeni predsjednicom Ursulom von der Leyen dolaze u Zagreb. Uz njih, u Zagreb dolazi i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel

Svi oni u Zagreb dolaze redovnim avionskim linijama. Zasad nije poznato hoće li cijela “europska vlada” doći u Zagreb iz Bruxellesa avionom koji u Zagreb slijeće danas u 12 sati 35 minuta. No, nakon što slete, sve njih čeka novoizgrađeni i uređeni VIP salon u zagrebačkoj zračnoj luci. Uz to je na drugom katu zgrade aerodroma uspostavljen i privremeni VIP salon.
Za visoke dužnosnike na aerodromu je predviđen i poseban prolaz radi obavljanja policijskih i carinskih poslova. Jedan je VIP salon uređen i na terminalu generalne avijacije za putnike koji će tijekom predsjedanja u Zagreb dolaziti privatnim avionima. S aerodroma će visoki gosti uz visoke mjere osiguranja biti prevezeni u svoje hotele. Prema dostupnim informacijama, povjerenici će biti raspoređeni u tri zagrebačka hotela Westin, Sheraton i Hilton. Ti hoteli u Zagrebu su predviđeni za odsjedanje visokih dužnosnika sve vrijeme predsjedanja.

Večeras točno u 19 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu započet će svečani koncert u povodu početka predsjedanja Vijećem EU. Koncertom će ravnati ugledni dirigent Ivan Repušić, a nastupit će orkestar, zbor i solisti Opere HNK u Zagrebu. Nacionalni prvaci opere, među kojima su i Dubravka Šeparović Mušović te Tomislav Mužek, uzvanicima će izvesti arije iz najpoznatijih svjetskih i domaćih djela. Koncertu će prisustvovati svi povjerenici zajedno s predsjednicom. Nakon koncerta povjerenici, članovi hrvatske Vlade i predsjednik Sabora, ukupno oko 100 uzvanika, odlaze na svečanu večeru koju u svom Uredu organizira predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Četvrtak i petak ključni su dani za prvu fazu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Riječ je o najvišem diplomatskom susretu koji se u posljednjih nekoliko desetljeća održao u Republici Hrvatskoj.

Financijski okvir
Premijer Andrej Plenković danas će u poslijepodnevnim satima u zgradi Vlade ugostiti predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, s kojim će razgovarati o budućem proračunu EU. Naime, Višegodišnji financijski okvir bit će jedan od najvažnijih dokumenata oko kojeg će Hrvatska na sastancima Vijeća EU morati raditi na kompromisnom rješenju zato što se nazire kraj tekućeg proračunskog razdoblja. S druge strane, Charles Michel bit će jedan od ključnih saveznika zato što je upravo njemu dodijeljen mandat za dogovaranje pregovaračkog okvira.

U petak, također u zgradi Vlade, kratak sastanak održat će predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i premijer Plenković na kojem će se raspravljati o hrvatskim prioritetima predsjedanja i gorućim izazovima EU. Dvojac će se potom uputiti prema zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, u kojoj će se održati prvi sastanak nove Europske komisije izvan Bruxellesa.
Na njemu će, uz 27 povjerenika svih država članica, sudjelovati i svi hrvatski ministri. Na marginama sastanka Komisije održat će se i niz bilateralnih razgovora ministara i povjerenika nadležnih resora. Osim o Brexitu, proširenju na zapadni Balkan, Zelenom sporazumu i proračunu, na sastanku Komisije razgovarat će se i o konferenciji “Budućnost Europe”, za organiziranje koje će biti zadužena hrvatska
povjerenica i potpredsjednica EK Dubravka Šuica.

Posebne pripreme
Dolazak europskih povjerenika i službeni početak predsjedanja Vijećem EU podići će mjere sigurnosti u Zagrebu na najvišu razinu. Prema dostupnim podacima, za sigurnost tijekom predsjedanja brinut će se nekoliko stotina pripadnika policije. Pripadnici Uprave za posebne poslove sigurnosti nekoliko su se mjeseci na poligonu kod Vrbovca pripremali za poslove osiguranja visokih dužnosnika koji će sljedećih šest mjeseci proći kroz Hrvatsku.

Na cestovnim rutama kojima će prolaziti štićene kolone ponovno će se variti šahtovi, na lokacijama sastanaka ponovo će biti policajci sa antidron puškama. Danas i sutra zbog dolazaka europskih povjerenika za običan svijet bit će zatvorena Nacionalna i sveučilišna knjižnica. Zagrebačka policija jučer je upozorila građane Zagreba da se danas i sutra do 16 sati očekuju manje gužve i povremeni zastoji u prometu, i to na prilaznim pravcima i u zoni Međunarodne zračne luke Franjo Tuđman, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te u središtu grada.

Izvor:Jutarnji.hr