Unikatan dizajn: Top 7 najljepših novčanica u povijesti
Objavljeno: 23.09.2019 u 00:00. Kategorija: Vijesti
Isprva su novčanice služile samo kao sredstvo plaćanja, no kasnije im se počela pridavati sve veća pozornost, naročito kad je riječ o izgledu. Tako danas imamo i žiri koji svake godine jednu novčanicu proglašava najljepšom
 

Prva papirnata valuta uvedena je u Kini za vladavine dinastija Tang i Song na početku 7. stoljeća, a za dinastije Yuan novčanice je usvojilo i Mongolsko Carstvo. No "prave" papirnate novčanice počele su se izdavati u 13. stoljeću za vrijeme dinastije Song. Kad je riječ o Europi, papirnati novac kao novu ideju za zapadnu civilizaciju uveo je Marko Polo u poglavlju svojih putopisa pod naslovom "Kako Veliki Khan koristi koru drveta pretvorenu u nešto poput papira i to koristi kao novac u cijeloj zemlji''. U tom su periodu Polo i drugi svjetski putnici koristili vjerodajnice, a prve novčanice počinju se izdavati u Švedskoj 1661. godine.

Danas ne samo da postoji mnoštvo novčanica koje predstavljaju različite zemlje već društvo International Bank Note Society svake godine izabire najljepše. S obzirom na to da je zadnje dvije godine nagradu osvojila švicarska valuta, odlučili smo napraviti povijesni presjek kako bismo izdvojili najljepše novčanice koje postoje ili su postojale i u drugim zemljama.

Izvor:24h