Svijet Tinktura: Ginko i Ginseng
Objavljeno: 18.02.2020 u 00:00. Kategorija: Vijesti

 

 

 

Ginko i Ginseng tinkture jedne su od najistraživanijih predmeta fitofarmaceutike. Kako nam ove biljke i njihove tinkture mogu pomoći, pročitajte u Fitzona blogu 

Ginko biloba, neki ga zovu još i “viline vlasi”, postoji u različitim oblicima već 300 milijuna godina. Zavidan je to staž za jednu biljku, zapravo se radi o najstarijoj preživjeloj vrsti drveća na planeti. Ledeno doba preživio je u jugoistočnoj Aziji gdje su ga prije 900 godina otkrili budistički svećenici. Ginko je pobijedio dinosaure!

Ginseng je nešto manje “iskusan”, ali i dalje jedna od najstarijih, najviše proučavanih i upotrebljavanih biljki. Postoji 11 vrsta ljekovitih biljaka iz roda Ginseng (lat. Panax), a posebno su popularne: azijski ginseng (lat. Panax ginseng), američki (Panax quinquefolius) i sibirski ginseng (Panax senticocus - eleutero).

Tinktura Ginsenga i Ginko bilobe izvlače koncentrirane sastojke biljke što ih čini učinkovitim i dugotrajnijim lijekom. Jeste li se već susreli s tinkturama? Znate li kako vam Ginseng ili Ginko tinktura može pomoći?

Odgovorit ćemo na ta pitanja, ali prije svega - kako nastaju Ginko i Ginseng tinkture?

 

Kako nastaju Ginko i Ginseng tinkture

Tinkture su tekući ekstrakt iz neke ljekovite biljke. Nastaju tako što se određene količine i dijelovi biljaka otapaju u određenim količinama otapala. Nekada su otapala bila rakija pa čak i vino, a danas se tinkture miješaju uglavnom s etanolom.

U slučaju Ginko tinkture, vodeno alkoholni ekstrakt se dobije iz lista biljke. Za dobivanje 100 g praha lista Ginka potrebno je 3,5 - 6,75 kg suhog lista, što ovisi o vremenu berbe, načinu ekstraktiranja, načinu sušenja lista i još nekim drugim čimbenicima. Tinktura Ginko ima dugi, gotovo neograničeni rok trajanja, dolazi iz 100% organskog uzgoja i izrađena je prema standardima europske farmakopeje.

Panax Ginseng tinktura i tinktura Sibirskog Ginsenga također su vodeno alkoholni ekstrakt, ali korijena biljke u ovom slučaju (za razliku od Ginka - listovi).

Kako djeluju Ginsang i Ginko tinkture

Ginkov ekstrakt, dobiven iz listova Ginko biloba djeluje na poboljšanju iskoristivosti kisika, samim time djeluje i na pamćenje, koncentraciju i druge mentalne sposobnosti.

Posljednjih se godina koristi u farmaceutske svrhe i jedan je od najistraživanijih ekstrakata fitofarmaceutike. Korištenje Ginka u svrhu liječenje je odobrila i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), još 1999. godine. 

Ginko tinkture

Kako smo pisali, 3 su najpopularnije vrste Ginsenga. Američki, sibirski i azijski Ginseng. Azijski Ginseng dokazano djeluje na središnji živčani sustav, povećanje kapaciteta pamćenja te smanjenje stresa. Ovaj sibirski Ginseng pozitivno djeluje na opće stanje organizma, zdravu mentalnu aktivnost i ima jako antistresno djelovanje, a smatra se da američki pripadnik Ginseng roda rashlađuje tijelo.

Ginseng općenito ima stimulirajuće djelovanje, no za razliku od kofeina, ne uzrokuje takozvanu depresivnu fazu.

Ginseng tinkture

 

U kojim situacijama Ginseng i Ginko pomaže

Ginko i Ginseng pomogli su u mnogim situacijama.

Kroz povijest se spominje kako su Kinezi uočili da redovito uzimanje ginsenga poboljšava opće stanje organizma, apetit i mentalnu aktivnost. Zanimljivo je i kako su borci Vietkonga, za vrijeme vijetnamskog rata, koristili Ginseng u liječenju ranjenika koji su stradali u eksplozijama. Japanci su učinkovitost Ginsenga testirali kod biciklista i dokazali da poboljšava rezultate za čak 23 posto.

Ginko je bio predmet jako puno istraživanja. Istraživanja provedena u Njemačkoj i Francuskoj pokazala su značajne rezultate u liječenju Alzheimerove bolesti, cerebralne ateroskleroze, gluhoće, demencije, depresije, Raynaudovog sindroma, bolesti krvožilnog sustava i mnoge druge. Ono u čemu se sva istraživanja slažu je - Ginko je najučinkovitiji u poboljšanju protoka krvi.

Iako pomažu u smanjenju boli, Ginko niti Ginseng nisu čudotvorni sastojci. Svakako se prije korištenja njihovih tinktura posavjetujte s liječnikom, pogotovo ako ih uzimate uz lijekove.

 

Izađite iz stana, otiđite do prirode i ostanite u Fitzoni.

 

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.

 

FitZona BLOG - https://www.fitzona.hr/blog/