ŠUNGIT - Nakit koji obnavlja biopolje čovjeka koje je bilo poremećeno stresom i negativnim emocijama
Objavljeno: 28.10.2022 u 00:00. Kategorija: Vijesti

Šungit (shungite) je prirodni mineral, u osnovi je ugljik specifične strukture. Zovu ga još „kamen života“.

Vjeruje se da je star više od 2 milijarde godina. Porijeklo šungita još uvijek je zagonetno, čak postoji egzotična pretpostavka da je ostatak planeta Faeton koji je nekada postojao u našem Sunčevom sustavu.

Jedino nalazište je u Republici Kareliji, Rusija.

CIJELI ASORTIMAN ŠUNGITA pogledajte na; https://www.fitzona.hr/c/sungit/371/

gustoća: 1,5-2,4 t/m3
tvrdoća: 3,5 - 4 po Mohsovoj ljestvici
boja: crna, sivo-crna
kemijski sastav: Ugljik - 20 - 95%, Silicij - 5 – 60%, Aluminij - do 4%, Željezo - do 3,5%, Magnezij - do 3,5%, Kalij - do 12%, Sumpor - do 1,2%, Kalcij do 0,58%, Fosfor - do 0,34%, i mnogi drugi makro i mikroelementi.

 

Povijest uporabe šungita

Prvi puta se službeno spominje njegova čudotvorna snaga početkom 17 st. u  dokumentima povezanim s imenom Marfe Ivanovne, carice Ksenije Romanove (1596-1631).

U progonstvu u Tolvuyskiy Sovkhoz, u Republici Kareliji bila je na granici smrti, te su joj seljaci pokazali čudotvorni izvor vode “nastale na crnom kamenu”. 

Oni su se liječili tom vodom od starih vremena. “Živa voda” pomogla je i Kseniji Romanovoj da se izliječi i rodi zdravog sina, Mikaila Fjodorovića Romanova, prvog ruskog cara iz kuće Romanov,

koji su vladali Rusijom više od 300 godina. Poslije toga izvor su nazvali „caričin izvor“, ali uskoro se na njega zaboravilo i dalje su ga koristili samo lokalni stanovnici.

Nakon 100 godina, 1714. g. car Petar Veliki je u tom kraju pokrenuo proizvodnju bakra, a legenda kaže da se teško bolesni radnik izliječio za 3 dana nakon što je pio vodu s čudesnog izvora.

Car Petar Veliki je naredio da se izvor istraži, a istraživanje je pokazalo da je voda protjecala kroz nalazište šungita. Pored izvora je sagradio dvorac i lječilište koje je dobilo naziv „Marsijalne vode“.

1717-1719 g osobni liječnici cara Petra  proučavali su sustav “marsijalnih voda”. Oni su izjavili da su ove vode korisne za liječenje niza bolesti. Pošto se pokazalo da šungit preko kojeg je protjecala

voda ima antiseptička svojstva,  car je naredio  da svaki vojnik nosi komad šungita koji su stavljali u posudu s vodom i tako dobijali zdravu vodu bez bakterija.

 

Znanstvena istraživanja

Krajem 20 st. znanost je djelomično objasnila podrijetlo iscjeliteljskog djelovanja šungita. Utvrđeno je da se ovaj mineral najvećim dijelom sastoji od ugljika i to u formi kuglaste strukture, tzv. fuleren (C-60).

Do skora se smatralo da ugljik ima tri oblika postojanja: dijamant, grafit i karbin.

Ove tvari se razlikuju svojom molekularnom građom.

Četvrta alotropska modifikacija ugljika je fuleren koji se sastoji od kuglastih molekula s više od 40 atoma ugljika. Loptastu površinu stvaraju šesterokuti i peterokuti, poput strukturne površine nogometne lopte. 

Priroda je zadala točan redosljed ovog povezivanja: svaki šesterokut graniči s tri šesterokuta i tri peterokuta, a svaki peterokut graniči samo sa šesterokutima. Atomi ugljika koji stvaraju površinu kugle

međusobno su povezani jakom vezom.

Naziv “fulleren” dobio je prema čuvenom američkom arhitektu Fulleru Buckminsteru, otkrivaču geodetske kupole.

Fuleren je najprije otkriven u znanstvenim laboratorijima prilikom modeliranja svemirskih procesa, a tek je kasnije otkriven i u Zemljinoj kori. O važnosti ovog otkrića govori i činjenica da je znanstvnicima 

koji su se bavili ovom temom prof. Robertu F. Curlu, prof. Sir Haroldu W. Krotou i prof. Richardu E.Smalleyu 9. listopada 1996.

Švedska kraljevska akademija znanosti odlučila dodijeliti Nobelovu nagradu za kemiju za njihovo otkriće o fulerenima.

 

Fulereni C-60

Znanstvenici su otkrili velika antioksidativna svojstva fulerena, ugljika C-60. On  je 270 puta snažniji antioksidant od vitamin C, također i jači od vitamina E. Neki ga znanstvenici nazivaju i „supervitaminom E“ 

jer se uspješno otapa u ulju. Zbog svog oblika fulereni se lako vežu za molekule slobodnih radikala. U eksperimentima je dokazano da jedna molekula C-60 na sebe može vezati čak i do 34 molekule slobodnih radikala.

Fulereni se mogu integrirati s velikim brojem oksidativnih molekula, a da to ne dovede do njihove značajne promjene. Velika prednost primjene fulerena rastopljivih u vodi kao medicinskih antioksidanata je u njihovoj

sposobnosti da se ubace u mitohondrije stanice i druge dijelove gdje nastaju slobodni radikali.

Također su provedena  istraživanja o predoziranju i toksičnosti kojima je utvrđeno da je C60 neotrovan i da nema nikakvih opasnosti  pri korištenju. Naprotiv, 2012.otkriveno je da se štakorima kojima su se davale

velike doze C60 produžio životni vijek za govoto 100 % bez ikakvih toksičnih učinaka.

 

Pročišćavanje vode pomoću šungita

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, voda sadrži 13 tisuća potencijalno toksičnih elemenata; 80% oboljenja prenosi voda; od njih svake godine umire 25 milijuna ljudi.

Glavni izvori zagađenja vodenih rezervi donijela je civilizacija.

Šungit čisti vodu praktično od svih štetnih organskih tvari, bakterija, mikroorganizama,  uključujući naftne derivate i pesticide.

Šungit pročišćava vodu od nitrata i nitrita, viška bakra, magnezija, željeza, u potpunosti od jajašaca parazita, uklanja zamućenost, razne okuse i mirise.

Zasićuje vodu solima kalcija, magnezija, te mikroelementima

do koncentracije koja je optimalna za organizam čovjeka, dezinficira vodu bez primjene klora ili ultraljubičastog zračenja.

 

Pročitajte više u FIT ZONI ovdje