Sumnjate li na upalu slijepog crijeva, hitno k liječniku!
Objavljeno: 04.03.2020 u 00:00. Kategorija: Vijesti

Crvuljak ili slijepo crijevo smatra se "nepotrebnim" jer, kako liječnici kažu, u današnjoj ljudskoj vrsti on nema nikakvu funkciju u razgradnji i eliminaciji ostatka probavljene hrane. Ipak, crvuljak je u organizmu, i ponekad zna biti jako problematičan...

 

Crvuljak ili slijepo crijevo je mali rudimentarni izdanak u početku debelog crijeva, koji se nalazi na desnoj donjoj strani trbušne šupljine, iznad desne prepone. Često u crvuljak uđe fekalna masa odnosno fekoliti (sadržaj hrane i kaše u crijevu) koji bivaju izbačeni peristaltikom (crijevnim pokretima). No ponekad fekoliti zaostanu u šupljini crvuljka i začepe ga, uzrokujući akutnu upalu", kaže dr. Nives Tarle-Bajić, vlasnica zagrebačke Privatne specijalističke ordinacije obiteljske medicine s dijagnostikom. 

Različiti simptomi

Simptomi akutne upale slijepog crijeva mogu biti bolovi u desnom donjem dijelu trbuha, s desne strane pupka; uz osjećaj mučnine, nagon na povraćanje, učestalo mokrenje, a ponekad i proljev ili opstipaciju (zatvor). Bol je obično trajno prisutna i ne prolazi s promjenom položaja tijela, povraćanjem ili proljevom.

 

dr. Nives Tarle-Bajić, specijalistica obiteljske medicine

 

Bolovi se mogu projicirati i na drugim mjestima u trbuhu, pa neki bolesnici imaju bolove lijevo od pupka, u donjem dijelu leđa ili iznad stidne kosti.
Mogu biti prisutne samo neke od navedenih tegoba, a simptomi se razlikuju kod pojedinih bolesnika.

"Takve razlike vjerojatno su uvjetovane time što kod svakog bolesnika upala počinje drukčijom konzistencijom (čvrstoćom) fekalnih masa te zato što svatko ima drukčiji prag boli. Moguće je da istodobno postoje i drugi organski poremećaji u trbušnoj šupljini. Također je moguće da se razlikuju mjesto i način širenja boli, a simptomi mogu ovisiti i o životnoj dobi u kojoj se upala razvija", objašnjava specijalistica obiteljske medicine.

Ne "maskirajte" bol

Često bolesnici sami "maskiraju" simptome jer samoinicijativno uzmu neko sredstvo protiv bolova. U takvim situacijama nipošto nemojte uzimati sredstva protiv bolova, osobito ako nikad prije niste imali slične bolove i druge simptome, jer tako liječniku otežavate pregled i zaključivanje o čemu se radi.

Kod pojave spomenutih simptoma treba piti čaj (najbolje crni). Ako možete jesti, neka to bude dijetalna hrana - dvopek odnosno preprženi kruh i kuhana riža. Ako se bol za koji sat ne smiri, nego se simptomi održavaju ili pogoršavaju, odmah se javite liječniku!

Akutna upala crvuljka ili slijepog crijeva može se pojaviti u bilo kojoj dobi, a najčešća je u dječjoj dobi ili ranim dvadesetim godinama. Statistički gledano, nešto je češća u muškaraca. 

Opasno po život

Zbrinjavanje bolesnika s akutnom upalom crvuljka ubraja se u grupu akutnih bolesti trbušne šupljine koje se ne liječe lijekovima nego operativno. Ako se bolest pravodobno ne dijagnosticira i ne obavi operativni zahvat, može doći do pucanja stijenke crijeva, izlijevanja upalnog sadržaja u trbušnu šupljinu i razvoja upale potrbušnice (peritonitis). To može uzrokovati sepsu tj. generalizirano širenje upale po cijelom tijelu, što može završiti smrću.

"Nekad se upala crvuljka dijagnosticirala kliničkim pregledom koji uključuje anamnezu (uzimanje podataka o okolnostima koje su prethodile sadašnjem stanju), palpaciju (opipavanje) trbušne šupljine, mjerenje tjelesne temperature pod pazuhom i u crijevu te određivanje broja leukocita (bijelih krvnih zrnaca) u krvi. Nekad je broj leukocita u krvi bio gotovo isključivi dijagnostički pokazatelj koji je određivao da li će se operirati ili čekati.

Kolor dopler ultrazvuk "vidi" upalu

Danas, uza sve navedene dijagnostičke metode, može se napraviti i ultrazvuk trbušne šupljine odnosno ultrazvuk s kolor doplerom. Tako se mogu isključiti svi drugi eventualni uzroci sličnih tegoba u trbušnoj šupljini.

U slučaju akutne upale slijepog crijeva, uz pomoć kolor doplera mogu se sa sigurnošću prikazati upalne promjene, pa se na vrijeme može napraviti operativni zahvat te spriječiti pucanje stijenke crijeva i opasne komplikacije. 
U praksi sam imala slučajeve upale slijepog crijeva s netipičnim simptomima. Primjerice, broj leukocita u krvi nije bio povišen, a ipak se na kolor dopleru vidjela upala slijepog crijeva
", kaže dr. Nives Tarle-Bajić.

Spasonosna operacija

 

Na kolor dopler ultrazvuku vidi se upala slijepog crijeva

 

Nakon dijagnosticiranja upale crvuljka ili slijepog crijeva obavlja se operativni zahvat. No, ima situacija kada se utvrdi upala slijepog crijeva, ali postoje naznake da će se upala spontano smiriti. To se naziva subakutnom ili tinjajućom upalom koju bi također trebalo odmah riješiti operacijom, no mnogi kirurzi nisu tome skloni, a bolesnicima, dakako, bolje odgovara da ne idu na operaciju. 

To nije rješenje jer se bolest samo privremeno primiri. Iskustvo nam pokazuje da gotovo svaka takva, spontano ili antibioticima zaliječena akutna upala crvuljka, završi ponovnom upalom u roku od nekoliko mjeseci. Najčešće je u takvim slučajevima kraće vrijeme (manji broj sati) od ponovne upale do pucanja stijenke crijeva i nastanka komplikacija, pa liječnici imaju manje vremena za nužan operativni zahvat. 

Stoga je operacija najbolje rješenje odmah kod prve upale crvuljka, osobito za osobe koje žive udaljene od bolnica i osobe koje su zbog terenskog posla udaljene od zdravstvenih ustanova.  

I.V.

Foto: Shutterstock 

Izvor; ordinacija.vecernji.hr