Pokretanje posla Želite pokrenuti biznis? Evo osam prijedloga!
Objavljeno: 22.08.2016 u 22:00. Kategorija: Vijesti

Razmišljate o pokretanju vlastitog biznisa?! Rješenje su nove industrije, koje brzo rastu i za kojima postoji ogromna potražnja.

Ovo je osam najboljih platformi za pokretanje biznisa u 2016. godini.

 

Wearable Computing

Uskoro će vaš smartphone biti stvar prošlosti poput walkmena, a zamijeniti će ga computerizirana kontaktna leća koja će moći predvidjeti vremensku prognozu ili dostaviti vašu poruku na Facebooku. Uskoro ćemo biti okruženi Wearable Computingom, a vidjeti ćete ga kao 3D naočale, satove i druge dodatke koji će oblikovati vašu okolinu. Vaša prilika? Razmišljajte u smjeru da će to uskoro biti tržište veliko poput današnjeg tržišta smartphonea

Profinjeni alkohol i pivo  

Zaboravite vino. Posao vještim pivovarama i malim proizvođačima finog alkohola cvijeta jer sve više potrošača kao dio svog imidža njeguje ispijanje kvalitetnih koktela i piva. Najmanji među njima – mikro proizvođači alkohola odlično posluju prodajući svoje proizvode po najvišim cijenama u luksuznim prodavaonicama. Mikropivovare su u 2012. zabilježile 29 posto veću dobit, a mikro proizvođači alkohola 32 posto.

Specijalisti za krstarenja

Krstarenja su oduvijek privlačila avanturiste. Danas, rastuća potražnja za manje istraženim putničkim rutama, iz koje je iznikla nova vrsta krstarenja, zahtijeva specijalizirana znanja i poseban pristup prema putnicima željnim pustolovine. Razmišljajte o riječnim krstarenjima, gastronomskim krstarenjima i krstarenjima baziranim na učenju stranih jezika.

 

Online edukacija

Troškovi studiranja rastu, a sve je manje radnih mjesta što otvara mogućnosti za kompanije koje nude jeftinu ili besplatnu edukaciju, tj. osposobljavanja putem interneta. Ovdje nije riječ o hiperprodukciji diploma koja izaziva prijezir mnogih jer neke od postojećih edukacija nude stručnjake s vrhunskih fakulteta. Međutim pokretanjem ovakve vrste start up-a ne očekujte brzi uspijeh jer ipak morate dokazati svoju vrijednost poslodavcima i studentima.

Potrošačka zdravstvena tehnologija

Zakon o reformi zdravstva u SAD-u je ubrzao trend ka potrošačkoj zdravstvenoj zaštiti. Kompanije lako pronalaze tržišta za svoje proizvode poput aplikacija za praćenje fizičkog stanja ili aparata za mjerenje šećera u krvi koji ciljaju na potrošače koji žele pratiti i svoje zdravstveno stanje kako bi smanjili troškove lječenja. Kompanije za digitalne zdravstvene aparate su prošle godine zabilježile kapitalna ulaganja od 1,4 milijarde dolara što je 46 posto više u odnosu na 2011.

Specijalizirana online maloprodaja – personalizirani proizvodi

Sve sofisticiraniji online kupci traže proizvode za koje se otvaraju sve veća mjesta na tržištu. Riječ je o proizvodima poput odjeće, čestitki, sunčanih naočala izrađenih prema individualnim željama kupaca ili vintage namještaja. Sektori koji se brzo razvijaju su prodaja modnih uzoraka, čestitki i izrada fotografija. Kičaste, prilagodljive opcije u proizvodnim linijama proizvoda poput čestitki pobuđuju emotivnu stranu mladih, tehnološki osvještenih potrošača koji su spremni dobro platiti za te proizvode.

3-D izrada

Stigao je trend 3-D izrade koji najveći rast bilježi u kompleksnim proizvodima manjeg obima proizvodnje, visokotehnološkim sektorima poput avio i svemirske industrije, medicinskih aparata – kao što su neke komponente za space shutle. Međutim, to nisu jedine mogućnosti za rast. Za tržište 3-D izrade do 2018. se očekuje da će vrijediti tri milijarde dolara, a uključivati će mnoge 3-D igračke i nakit.

Virtualna skladišta podataka

Virtualna skladišta podataka vam omogućavaju pristup mnogim dokumentima: Razmišljajte o nadograđenim verzijama Dropboxa. Virtualna skladišta podataka su dizajnirana za kompleksne transakcije, poput finansijskih transakcija ili pravnih tužbi. To su osjetljiva i komplicirana područja koja zahtjevaju sofisticirane mogućnosti kontrole i praćenja. S cijenom od 85 centi po stranici ovdje se radi o velikim iznosima za transakcije koje imaju tisuće stranica dokumenata. Ova industrija danas vrijedna 600 milijuna dolara će do 2017. prema procijenama vrijediti 1,2 bilijuna dolara.