Otvorenje izložbe fotografija „Nada Bezić: Zagreb u tanjuru“
Objavljeno: 06.02.2024 u 23:00. Kategorija: Vijesti
 

 Galerija Modulor Centra za kulturu Trešnjevka u utorak, 13. veljače 2024., u 19 sati otvara izložbu fotografija pod nazivom “Zagreb u tanjuru” autorice dr.sc. Nade Bezić. Izložba sadrži niz fotografija odraza veduta Zagreba, snimljenih kao odraz u crnom staklenom tanjuru. Ljepotu i zanimljivost tih odraza autorica je otkrila slučajno još 2008. godine i napravila mnogo fotografija. Izložba je besplatna, a može se posjetiti do 8. ožujka 2024. u galeriji Modulor (Park Stara Trešnjevka 1, Zagreb).

 
“Nada Bezić postigla je to da se stari prizori, u svijetu izvrnutom naglavce na dnu ustreptale praznine u tamnome tanjuru, kojem je rub, inače jedva razaznatljiv, zapravo njihov okvir (što je njezin izvorni način kadriranja), jave, doslovce, u novoj svjetlosti. Oštre bridove zgrada, obrise ljudi, skulptura Isusa ili anđela, na koje smo već otupjeli danomice ih susrećući u njihovoj strogoj konvencionalnoj geometriji ili uobičajenom pejzažnom kontekstu – koliko god inače bili raskošni ili siromašni u svakidašnjoj vizuri – na ovim slikama zahvaća ili, gotovo kaotično, lelujanje, kao u snovima, pretvarajući mir u nemir, stamenost u pokret, ili pak preobrazba što je omogućuje izvrnutost perspektive.“
Marko Grčić
 
Nada Bezić rođena je u Zadru, od ranog djetinjstva živi u Zagrebu. Doktorirala je muzikologiju i diplomirala knjižničarstvo, te od 1988. radi u Hrvatskom glazbenom zavodu kao voditeljica knjižnice. Sudjelovala je na tridesetak znanstvenih skupova u Hrvatskoj i inozemstvu, napisala je knjige: Društveni orkestar Hr­vatskoga glazbenog zavoda u povodu 55. godišnjice njegove obnove (1954-2009) (2009), Glazbena topografija Zagreba od 1799. do 2010.: Prostori muziciranja i spomen-obilježja (2012), Glazbene šetnje Zagrebom (2016, 2. izd. 2017)i Tematski popis skladbi Blago­ja Berse (2018). Glavna su joj područja istraživanja po­vijest HGZ-a i glazbeni život Zagreba u 19. i 20. stoljeću, te popisi djela hr­vatskih skladatelja. Autorica je tridese­tak znanstvenih članaka u zbornicima, leksikografskim izdanjima i časopi­sima. Od 2011. vodi glazbene šetnje Zagrebom za građanstvo i škole (na hrvatskom, engleskom i slovenskom), a od 2015. g. ima sta­tus počasnoga turističkog vodiča speci­jaliziranog za glazbenu povijest Zagreba. Fotografijom se bavi više od trideset godina.
 
 
Za sve dodatne informacije slobodno se obratite na niže navedeni kontakt.
 
--
Centar za kulturu Trešnjevka
Park Stara Trešnjevka 1, Zagreb
Saša Martinović Kunović / Voditeljica galerije Modulor
M: 091 30 27 412
logo.png