Kako odabrati pravi filter za vodu? Fit Zona
Objavljeno: 12.03.2021 u 00:00. Kategorija: Vijesti

 

Kako na jednostavan način uvijek pokraj sebe imati zdravu i sigurnosno ispravnu vodu - pogledajte FitZona ponudu filtera za vodu.

 

Uz filter za vodu održavajte svakodnevnu hidrataciju.

Možda nećete moći kontrolirati kvalitetu vode koja dolazi u vaš vodovodni sustav, ali pomoću filtera, bočica s filterom ili vrča za filtriranje vode možete zaštititi sebe i svoju obitelj od potencijalno štetnih onečišćenja koji se nalaze u vodi - ili možete samo poboljšati okus vode.

 

Trebate li filter za vodu?

Iako se regulira javna opskrba vodom, to ne znači da vaša voda u potpunosti nema određenih onečišćenja poput klora, azbesta, bakra, fluorida i još mnogo toga. No, da biste procijenili trebate li kupiti filter ili ne, morate razumjeti svoj izvor vode i njegove potencijalne onečišćivače.

Prije nego što odaberete potreban sustav filtracije, morate znati što zapravo želite ukloniti iz vode.

Preporuka je da ako vodu dobivate iz privatnog izvora, testirate je u državnom laboratoriju najmanje jednom godišnje. Ako vodu dobivate iz javnog sustava onda možete zatražiti uvid u godišnje izvješće o kvaliteti vode na vašem području koje trebate dobiti iz vodovoda ili lokalne tvrtke koja vas opskrbljuje vodom.

Možda se odlučite da želite filter za vodu samo da biste poboljšali okus vode iz slavine, čak i ako mislite da loš okus nije posljedica ničega što zapravo šteti vašem zdravlju. Međutim, svima je jasno da se mnoga onečišćenja ne mogu vidjeti, okusiti ili osjetiti.

 

Kakav filter trebate?

Nijedan filtar neće ukloniti sva onečišćenja, pa je važno odabrati pravu vrstu za svoj izvor vode. Postoje različite vrste filtera, od sustava ispod sudopera i radne površine do dodataka za slavine, vrčeva za filtriranje i boca s filterom.

Boca za vodu s filterom

Najmanja boca s filterom zapremnine 0.3L omogućuje jednostavno nošenje, a potiče zdravu naviku svakodnevne hidratacije. Uz 0.3L moguće je još pronaći bocu za vodu s filterom od 0.5L i bocu za vodu s filterom od 0.7L po komadu.

Kada govorimo o prednostima Dafi boca za vodu s filterom onda napominjemo njih nekoliko:

 • imaju praktički sportski čep (sigurno zatvaranje)
 • njihova težina je 33g (lagana za nošenje)
 • sadrže 1 filter s aktivnim ugljenom (zamjena za do 300 polulitrenih boca iz trgovine)
 • izrađene su od visokokvalitetnog materijala
 • namijenjene su za višekratnu uporabu

Koju god bocu odabrali osigurat ćete si dnevnu hidrataciju čistom i pitkom vodom. Tako brinete i o okolišu jer ovakvom “malom” zamjenom spriječit ćete da u okoliš dospije i do 26.4 kg plastike samo od polulitrenih boca.

Vrčevi za filtriranje vode

Vrčevi za filtriranje vode su funkcionalni uređaji koji ističu svoje prednosti filtriranjem vode osmišljenom u elegantnom dizajnu vrča. Poslužite čistu vodu iz visoko kvalitetnog vrča koji može poslužiti i kao bokal.

Osim toga, postoji veliki raspon ugradnih CLASSIC filtera koji pročišćavaju vodu i štite od kamenca, poput:

Filter za vrč Dafi Classic - poboljšava kvalitetu vode iz slavine, smanjuje njenu tvrdoću te sprječava nakupljanje taloga na grijaćim elementima kuhala za vodu, aparata za kavu, glačala.

Filter za vrč Dafi Classic Mineral Up - filter s magnezijem koji poboljšava kvalitetu vode iz slavine i čini je idealnom za piće. Uklanja klor i organska onečišćenja iz vode, a dodatkom magnezija čini vodu zdravijom i boljeg okusa.

 

Koja je svrha filtriranja vode?

Prije samog filtriranja, ponavljamo još jednom, morate znati zašto točno želite filtrirati vodu. Neki od razloga mogu biti:

 • Zdrava i pitka voda - sigurna, čista i zdrava voda za cijelo kućanstvo
 • Poboljšanje okusa vode iz slavine - uklanjanje klora i klor-fenola iz vode za poboljšanje okusa
 • Sigurno tuširanje, kupanje i umivanje - rješavanje klora iz vode
 • Sprječavanje onečišćenja na uređajima - omekšati tvrdu vodu i spriječiti stvaranje kamenca kako bi produljili životni vijek uređaja za čiji rad je potrebna voda.

 

Kako sami prepoznati čistoću vode?

Već smo spomenuli, ako vodu dobivate iz javnog sustava onda možete zatražiti uvid u godišnje izvješće o kvaliteti vode na vašem području od vodovoda ili lokalne tvrtke koja vas opskrbljuje vodom.

Ako upotrebljavate vodu iz privatnog bunara ili vodu u čiju kvalitetu niste toliko sigurni, postoji nekoliko načina kako provjeriti je li sigurna:

 • Najlakši, najbrži i najpristupačniji način je provjeriti vodu vlastitim osjetilima. Npr. ako vidite mrlje ili čestice u vodi, vjerojatno je nije sigurno piti niti se tuširati njome. Slično tome, neobičan okus ili miris mogu sugerirati visoku razinu onečišćenja željezom, sumporom ili ostalim opasnim kemikalija.

 

 • Druga popularna metoda je pomoću kućnog pribora za ispitivanje kakvoće vode. Ovi su kompleti dostupni online ili u trgovinama i obično su to test trake za određivanje nitrata, pH i tvrdoće vode. Obično sadrže trake koje mijenjaju boju kada su izložene onečišćenjima u vodi i mogu vam dati predodžbu o tome je li vaša voda kontaminirana nekim određenim tvarima.

Nažalost, spomenute metode nisu potpuno pouzdane. Ne identificiraju široki spektar tvari, a od rijetkih onečišćenja koja se mogu otkriti, točne razine onečišćenja obično nisu jasne.

Najučinkovitiji je način kontaktirati državni laboratorij u vašem području i tamo poslati vodu na pregled.

Kako god bilo, nikada nije naodmet zaštiti sebe i svoje ukućane filtriranom vodom koja je čista i sigurna. Bočicama s filterom ili vrčevima iz ponude možete na jednostavan način unijeti sigurnu vodu u svoj dom.

 

Više na  FIT ZONI ; Kako odabrati pravi filter za vodu? :: Fit Zona