Autonomna vozila, 5G, VR i AR tehnološki trendovi u 2020.
Objavljeno: 02.01.2020 u 10:19. Kategorija: Vijesti

 

Razvoj autonomnih vozila i 5G mobilnih mreža te virtualna (VR) i proširena stvarnost (AR), trendovi su koji bi mogli obilježiti 2020. godinu na polju tehnologije, piše njemačka novinska agencija DPA.

Iako je 2020. godina trebala biti ta u kojoj će autonomni automobili početi prometovati po cestama, programeri sada priznaju da će za to trebati znatno više vremena.

Glavni problem ostaje kako predvidjeti ponašanje drugih sudionika u prometu. Waymo, podružnica matične Googleove kompanije Alphabet, jedina je tvrtka koja trenutno provodi opsežna testiranja "robotaksi" usluga.

Virtualna realnost i dalje nišno tržište koje se razvija

Unatoč milijardama dolara ulaganja, tehnologija za koju korisnik mora nositi posebnu kacigu kako bi uronio u virtualnu stvarnost (VR) i dalje ostaje tržišna niša.

Facebookova podružnica Oculus VR sa svojim je bežičnim naglavnim setom Quest, s kojim korisnik ne mora biti spojen na skupo osobno računalo, otvorila put razvoju VR-a.

Oculus VR planira u ovoj godini napraviti još jedan korak naprijed - umjesto uobičajenog kontrolnog sustava za upravljanje, planira razviti tehnologiju koja će pratiti pokrete ruku.

Razvoj 5G-a se nastavlja, a cilj je uvođenje diljem svijeta

U 2019. godini su uvedene prve mreže super-brze bežične tehnologije pete generacije. Ova godina bi mogla biti prva u kojoj će 5G biti rasprostranjen širom svijeta.

Proizvođač čipova Qualcomm, čija se tehnologija može naći u velikom broju pametnih mobitela, u 2020. godini planira prodaju do 225 milijuna mobilnih uređaja s 5G tehnologijom.

Pitanje je samo tko će se prvi usmjeriti 5G-u, industrija ili potrošači. U međuvremenu će se vjerojatno nastaviti polemika oko toga treba li kineskoj tehnološkoj kompaniji Huawei omogućiti da sudjeluje u razvoju 5G mreže u svijetu.

Ambijentalno računarstvo čeka sve jači razvitak

Tehnologija ambijentalnog računarstva, koja podrazumijeva interakciju s računalnima koja se nalaze u mnogim uređajima u korisničkom okruženju, nije nova. Međutim, uz pomoć širenja glasovnih asistenata i minimiziranja računalne tehnologije, koncept ambijentalnog računalstva postaje stvarnost.

Amazon je nedavno predstavio eksperimentalni prsten i set naočala, oba opremljena glasovnom asistenticom Alexom. Postoje i neke funkcije kojima se može pristupiti uz pomoć Appleovog iPhonea obično koristeći pametni sat Apple Watch ili bežične Bluetooth slušalice Airpods.

U 2020. godini bi mogle biti razvijene naočale za "ambijentalno računarstvo"
Apple je među tehnološkim kompanijama koje bitnom smatraju tehnologiju poznatu kao proširena stvarnost (AR), u kojoj se virtualni elementi na elektroničkom zaslonu čine kao da su smješteni u stvarno okruženje.

Ta kompanija svojom AR platformom ARKit želi omogućiti programerima da mogu jednostavno integrirati tu tehnologiju u svoje aplikacije. Za početak je tehnologija usmjerena prema igrama, ali i prema programima učenja i i aplikacijama vezanim za rad.

Prema medijskim navodima, Apple zajedno s drugim kompanija planira razviti AR naočale. Tvrtka koja se bavi razvojem softvera Niantic, a koja je razvija AR u mobilnim igricama uključujući i vrlo popularni Pokemon Go, već se priprema za budućnost koja će uključivati AR naočale.

Autor:VK/Hina