17. FESTIVAL DJEČJE KNJIGE
Objavljeno: 03.04.2024 u 22:00. Kategorija: Vijesti

Centar za kulturu Trešnjevka sedamnaestu godinu zaredom organizira Festival dječje knjige u trajanju od 11. travnja do 19. lipnja 2024. Festival počinje u četvrtak, 11. travnja 2024. u 10 sati s popularnom manifestacijom “Uberi priču” u Parku Stara Trešnjevka. Na manifestaciji će sudjelovati Sanja Lovrenčić i Nikolina Manojlović Vračar. Slikovnice koje će djeca moći “ubrati” i ponijeti doma su "Kiša” i "Sretan put“. Manifestacija “Uberi priču!” autorski je projekt književnice Sanje Lovrenčić, održava se u kontinuitetu od 2005. u Zagrebu i još nekoliko hrvatskih gradova. Organizator manifestacije je Udruga za promicanje kulture čitanja Uberi priču. 17. Festival dječje knjige je financiran od strane Ministarstva kulture i medija RH te Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo.

UBERI PRIČU! 2024. – PUTOVANJE U PET SLIKOVNICA

Putovati se može vlakom, avionom, autobusom… no može i pomoću slikovnica! U prostoru i u vremenu. Oko svijeta s kišom, po malenom jezeru u brodiću od papira. Stvarnim svijetom ili onim čudnim koji nastaje kad imamo visoku temperaturu. U prostore sjećanja i u prostore tuđih putovanja. „Sretan put!“ kažemo kad netko odlazi – a postoji i  jedna posebna slikovnica koja nam može reći po čemu znamo da je neki put sretan. Na slikovničko putovanje vode vas Sanja Lovrenčić i Nikolina Manojlović Vračar.

*** U slučaju kiše manifestacija “Uberi priču” će se održati u dvorani Centra za kulturu Trešnjevka.

 

 

Najavljujemo: 

22.4.2024. Livada kod DV Srednjaci - Eko vrtić, Loparska ulica 11  / Povodom DANA PLANETA ZEMLJE predstavit će nam se ilustratorica Ana Salopek s tihom knjigom "Čuvarica stabla"

„Čuvarica stabla“ autorice i ilustratorice Ane Salopek je silent book/tiha knjiga, namijenjena publici svih uzrasta, koja pred nas stavlja probleme današnjeg društva naglašavajući onaj najveći problem – raskid veze s prirodom. Vodeći nas kroz tri vremenska razdoblja, odnosno prošlost, sadašnjost i budućnost, autorica nas suočava s pohlepom, željom za moći i vladanjem nad drugim živim bićima, uništavanjem biljnog i životinjskog svijeta i samim time i uništavanjem čovječanstva. „Čuvarica stabla“ je poziv na promišljanje i ponovno povezivanje s prirodom, davanje glasa onima koji ga nemaju, proslava kreativnosti čovjeka. Uostalom što je svijet bez boja i plesa? Pozvani na stvaranje, a ne uništavanje – poruka je ove knjige. Osim toga, ovakve knjige bez riječi omogućuju „čitatelji/ca/ma“ da istu priču prepričaju na različite načine. Ilustracije su nastale primjenom pravila tradicionalnog crteža u digitalnom obliku korištenjem Apple olovke i iPadPRO kao medija izražavanja.

11.5.2024. od 10:30 satu u sklopu manifestacije "Proljeće na Knežiji" / park kod MO Knežija, Albaharijeva 2 / Dijana Zorić, storyteller

Dijana će nas uvući u predivne bajke Ivane Brlić Mažuranić.

18.5.2024. od 15 sati u sklopu Dana Mjesnog odbora Gajevo Parku kod MO Gajevo, Koprivnička ulica 47 / Danijela Pavlek 

Interaktivni susret s djecom na temu osjećaja u obliku recepata iz zbirke „Knjiga recepata za pilotiranje kroz djetinjstvo“. Radi se o pjesmama u rimi na temu različitih emocija napisanim u obliku kuhinjskih recepata. 

25.5. 2024. u sklopu manifestacije "Dan susjeda u Prečkom", Park Emil Cossetto / Srebrenka Peregrin, storytellerPriča iz davnina 

8.6.2024. u sklopu manifestacije Dan MO Rudeš / Maja Šimleša i jedna smiješna žirafa po imenu "Suli" / od 10 sati

 

O festivalu: 

Festival dječje knjige ima za cilj kroz niz književnih događanja visoke umjetničke i pedagoške razine u suradnji sa zagrebačkim školama i vrtićima, književnim sekcijama i umjetničkim udrugama, uputiti djecu u novija ostvarenja na hrvatskoj književnoj sceni za djecu i upoznati ih sa živućnim piscima i ilustratorima, kako bi doživjeli priču u interaktivnom slušanju i komunikaciji pisac-čitatelj i uz razgovore s piscem i ilustratorom stekli uvid u sam proces nastajanja knjige i slikovnice. Ovaj festival je manifestacija koja se s nestrpljenjem očekuje, a tijekom godina postala je mjesto susreta škola, književnih udruga i inicijativa, književnika, ilustratora, glumaca. U prilogu se nalazi vizual 17. Festivala dječje knjige i manifestacije "Uberi priču!".Za sve dodatne informacije slobodno se obratite na niže navedeni kontakt.

Zahvaljujemo na suradnji i srdačan pozdrav,

 

--

Ana Marija Meniss

Suradnica za programe u lokalnoj zajednici

Centar za kulturu Trešnjevka

Park Stara Trešnjevka 1, Zagreb

T: 01/3027-411

M: + 385 91 5671548

E: ameniss@cekate.hr

www.cekate.hr

Facebook Instagram Twitter YouTube