Ulje podlanka- FitZona trgovina dodacima prehrani
Objavljeno: 25.12.2019 u 01:00. Kategorija: Vijesti

Ulje podlanka - "Boljeg lana" Matičnjak 

Hladno prešano ulje podlanka- Cijena: 77,00 kn

 
 
Ulje podlanka - "Boljeg lana"
 

Savršena mjera (zlatni rez) zaista postoji i očituje se u čitavoj prirodi, a mi smo je pronašli u ulju iz sićušne sjemenke nježnog latinskog imena : camelina sativa. U nas je malo poznata i to najčešće kao podlanak: nazivaju je u nekim zemljama bolji ili divlji lan, sibirski lan, a najljepše joj tepaju na engleskom: gold of pleasure ili doslovce “zlato užitka“.
Ulje se dobiva hladnim postupkom mehaničkog prešanja sjemenki podlanka. Ono je jedan od najboljih prirodnih izvora nezasićenih masnih kiselina: sadrži 35-40% omega-3 i 15-20% omega-6 višestruko nezasićenih masnih kiselina i oko 16% omega-9 nezasićene masne kiseline.
Bogato je i antioksidansima kao što su tokoferoli, pa se odlikuje visokom stabilnošću i otpornošću na oksidaciju (vitamina E sadrži 110mg/100g).
Bogato je za začinjavanje hrane (ali ne za prženje, odnosno kuhanje na visokim temperaturama), ugodnog je bademastog okusa, a kao prirodni izvor esencijalnih masnih kiselina najbolja je podrška dobrom zdravlju.

Ulje podlanka poznato kao i ulje boljeg lana učinkovita je zamjena za lan (ulje podlanka po sastavu je esencijalnih masnih kiselina gotovo identična ulju lana, no prednost mu je značajno veća stabilnost).

Dobitnu kombinaciju čini dobro ulje i dobri proteini. Dr.Budwig našla ih je u sjemenkama lana, lanenom ulju i svježem kravljem siru, a mi nestabilno i oksidaciji sklono ulje lana zamjenjujemo uljem podlanka (bolji lan). Na osnovu svojih dugogodišnjih istraživanja postavila je pravila uljno-proteinske prehrane, čija je svrha stvaranje uvjeta da se omega-3 iz kiseline topive u uljima promijeni u kiselinu topivu u vodi.

 

UPUTE ZA UPOTREBU:

Osnovni recept je slijedeći:

  • žličica sjemenki ekološkog lana grubo se samelje
  • 1 žlica ulja podlanka pomiješa se s 4 žlice svježeg kravljeg sira (treba dobro izmiješati, najbolje mikserom)
  • mješavini sira i ulja dodaju se usitnjene sjemenke
  • dodati svježe voće, po želji i bademe, lješnjake, sjemenke suncokreta, bučine sjemenke
  • obrok treba pojesti odmah nakon pripreme (nije dobro da stoji duže od 15-20 minuta)

To je osnovni recept mala nutricionistička terapija. Osnovna ideja za očuvanje dobrog zdravlja i poboljšanje narušenog je u kombiniranju hladno prešanih ulja s preporučenim omjerom omega-3 i omega-6 nezasićenih masnih kiselina i “dobrih” proteina iz svježeg kravljeg sira ( po mogućnosti ekološkog ).
Započnite ponekad dan s ovim obrokom, ne zaboravite pri tom voće.
Osjećati ćete se bolje, a uz ovu dobru naviku Vaš će organizam biti zahvalan.

Preporuča se piti 1-3 žličice (30 kapi) dnevno, prije obroka. Predlažemo ulje cameline kao obvezan (makar i povremeni) sastojak vaše prehrane.

 

Ulje se dobiva postupkom hladnog prešanja do 28°C