Svijet Tinktura: Ginko i Ginseng - Fit Zona
Objavljeno: 12.06.2021 u 02:00. Kategorija: Vijesti

Ginko i Ginseng tinkture jedne su od najistraživanijih predmeta fitofarmaceutike. Kako nam ove biljke i njihove tinkture mogu pomoći, pročitajte u Fitzona blogu.

Ginko biloba, neki ga zovu još i “viline vlasi”, postoji u različitim oblicima već 300 milijuna godina. Zavidan je to staž za jednu biljku, zapravo se radi o najstarijoj preživjeloj vrsti drveća na planeti. Ledeno doba preživio je u jugoistočnoj Aziji gdje su ga prije 900 godina otkrili budistički svećenici. Ginko je pobijedio dinosaure!

Ginseng je nešto manje “iskusan”, ali i dalje jedna od najstarijih, najviše proučavanih i upotrebljavanih biljki. Postoji 11 vrsta ljekovitih biljaka iz roda Ginseng (lat. Panax), a posebno su popularne: azijski ginseng (lat. Panax ginseng), američki (Panax quinquefolius) i sibirski ginseng (Panax senticocus - eleutero).

Tinktura Ginsenga i Ginko bilobe izvlače koncentrirane sastojke biljke što ih čini učinkovitim i dugotrajnijim lijekom. Jeste li se već susreli s tinkturama? Znate li kako vam Ginseng ili Ginko tinktura može pomoći?

Odgovorit ćemo na ta pitanja, ali prije svega - kako nastaju Ginko i Ginseng tinkture?

 

Kako nastaju Ginko i Ginseng tinkture

Tinkture su tekući ekstrakt iz neke ljekovite biljke. Nastaju tako što se određene količine i dijelovi biljaka otapaju u određenim količinama otapala. Nekada su otapala bila rakija pa čak i vino, a danas se tinkture miješaju uglavnom s etanolom.

U slučaju Ginko tinkture, vodeno alkoholni ekstrakt se dobije iz lista biljke. Za dobivanje 100 g praha lista Ginka potrebno je 3,5 - 6,75 kg suhog lista, što ovisi o vremenu berbe, načinu ekstraktiranja, načinu sušenja lista i još nekim drugim čimbenicima. Tinktura Ginko ima dugi, gotovo neograničeni rok trajanja, dolazi iz 100% organskog uzgoja i izrađena je prema standardima europske farmakopeje.

Panax Ginseng tinktura i tinktura Sibirskog Ginsenga također su vodeno alkoholni ekstrakt, ali korijena biljke u ovom slučaju (za razliku od Ginka - listovi).

Kako djeluju Ginsang i Ginko tinkture

Ginkov ekstrakt, dobiven iz listova Ginko biloba djeluje na poboljšanju iskoristivosti kisika, samim time djeluje i na pamćenje, koncentraciju i druge mentalne sposobnosti.

Posljednjih se godina koristi u farmaceutske svrhe i jedan je od najistraživanijih ekstrakata fitofarmaceutike. Korištenje Ginka u svrhu liječenje je odobrila i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), još 1999. godine. 

Ginko tinkture

Kako smo pisali, 3 su najpopularnije vrste Ginsenga. Američki, sibirski i azijski Ginseng. Azijski Ginseng dokazano djeluje na središnji živčani sustav, povećanje kapaciteta pamćenja te smanjenje stresa. Ovaj sibirski Ginseng pozitivno djeluje na opće stanje organizma, zdravu mentalnu aktivnost i ima jako antistresno djelovanje, a smatra se da američki pripadnik Ginseng roda rashlađuje tijelo.

Ginseng općenito ima stimulirajuće djelovanje, no za razliku od kofeina, ne uzrokuje takozvanu depresivnu fazu.

Ginseng tinkture

 

U kojim situacijama Ginseng i Ginko pomaže

Ginko i Ginseng pomogli su u mnogim situacijama.

Kroz povijest se spominje kako su Kinezi uočili da redovito uzimanje ginsenga poboljšava opće stanje organizma, apetit i mentalnu aktivnost. Zanimljivo je i kako su borci Vietkonga, za vrijeme vijetnamskog rata, koristili Ginseng u liječenju ranjenika koji su stradali u eksplozijama. Japanci su učinkovitost Ginsenga testirali kod biciklista i dokazali da poboljšava rezultate za čak 23 posto.

Ginko je bio predmet jako puno istraživanja. Istraživanja provedena u Njemačkoj i Francuskoj pokazala su značajne rezultate u liječenju Alzheimerove bolesti, cerebralne ateroskleroze, gluhoće, demencije, depresije, Raynaudovog sindroma, bolesti krvožilnog sustava i mnoge druge. Ono u čemu se sva istraživanja slažu je - Ginko je najučinkovitiji u poboljšanju protoka krvi.

Iako pomažu u smanjenju boli, Ginko niti Ginseng nisu čudotvorni sastojci. Svakako se prije korištenja njihovih tinktura posavjetujte s liječnikom, pogotovo ako ih uzimate uz lijekove.

 

Izađite iz stana, otiđite do prirode i ostanite u Fitzoni.

 

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.

 VEZANI ČLANCI

Iz prakse fitoterapeuta

Iz prakse fitoterapeuta

Melissa Officinalis - 101 moć u jednoj biljci

Melissa Officinalis - 101 moć u jednoj biljci

Glutation- snažan metabolički antioksidans

Glutation- snažan metabolički antioksidans

Hladno prešano ulje crnog kima- ulje sa stoljetnim pedigreom

Hladno prešano ulje crnog kima- ulje sa stoljetnim pedigreom

Koristimo li stvarno samo 10% mozga?

Koristimo li stvarno samo 10% mozga?


Vezani proizvodi

B - MAX

79,00 kn

B - MAX

Multivitamin + aktivni Ginseng

Pakiranje: 40 tableta

Eleuthero Ginseng

69,00 kn

Eleuthero Ginseng

Ekstrakt korijena Ginsenga sa matičnom mliječi

Pakiranje: ampule 10x10 ml

Ginko kapi

89,00 kn

Ginko kapi

Biljne kapi bez alkohola

Pakiranje: 50 ml

Ginseng + multivitamin kapsule

61,00 kn

Ginseng + multivitamin kapsule

Pomaže u ublažavanju umora i stresa

Pakiranje: 30kapsula/423mg


Magnezij B6 vitamin + Ginko

61,00 kn

Magnezij B6 vitamin + Ginko

Proizvod sadrži 1000 mg visoko učinkovitog magnezij - laktata sa vitaminom B6 i Ginkom

Pakiranje: 30 tableta

Sibirski ginseng kapi

89,00 kn

Sibirski ginseng kapi

Biljne kapi bez alkohola

Pakiranje: 50 ml

Tinktura Ginko

89,00 kn

Tinktura Ginko

Ginko pridonosi održavanju dobrih kognitivnih funkcija i pomaže održavanju pamćenja

Pakiranje: 50 ml

Tinktura od ginka

120,00 kn

Tinktura od ginka

Ginkgo se prvenstveno koristi za liječenje astme, bolesti bronhija i pluća, kao i za poboljšanje periferne i moždane cirkulacije krvi.

Pakiranje: 50 ml


Tinktura Panax Ginseng

89,00 kn

Tinktura Panax Ginseng

Pridonosi normalnoj cirkulaciji i pomaže održati fizičke i mentalne sposobnosti

Pakiranje: 50 ml

Tinktura Sibirski Ginseng

89,00 kn

Tinktura Sibirski Ginseng

Pomaže vitalnosti organizma

Pakiranje: 50 ml