Što je kvercetin i kako sve pomaže našem zdravlju?
Objavljeno: 19.01.2021 u 00:00. Kategorija: Vijesti

Skriveni saveznik u borbi protiv trenutne situacije - kvercetin

Najveći postotak kvercetina možemo pronaći u Maceratu 14 - Slatkom pelinu u ulju crnog kima. Saznajte više o skrivenom savezniku protiv brojnih bolesti.

Svakodnevno slušanje loših vijesti i svega onog što nas okružuje u ovo vrijeme negativno utječe na sve nas. Različita su mišljenja i preporuke što pomaže u trenutnoj borbi, ali i u procesu koji slijedi nakon. Kako se boriti protiv virusa i zašto podcjenjujemo njihovu jačinu smo se pitali kada još nismo razmišljali da će nas upravo jedan virus staviti u lockdown.

Ono što je sigurno, a rijetko tko će vam to i potvrditi da je tako je da kvercetin kao tvar unutar određenih proizvoda i u kombinaciji s cinkom je izuzetno moćan saveznik koji će pomoći u trenutnoj situaciji.

Vjerojatno ste se već upitali, a što je kvercetin?

 

Što je kvercetin?

Kvercetin je jaka antioksidativna tvar koja je pokazala različito pozitivno djelovanje na ljudski organizam. To je pigment koji pripada skupini biljnih spojeva koji se nazivaju flavonoidi.

Povezani su s nekoliko zdravstvenih blagodati, uključujući smanjene rizike od srčanih bolesti, raka i degenerativnih poremećaja mozga, a od sada i pomažu u borbi protiv virusa koji je poharao cijeli svijet.

Blagotvorni učinci flavonoida poput kvercetina proizlaze iz njihove sposobnosti da djeluju kao antioksidansi u našem tijelu. Antioksidansi su spojevi koji se mogu vezati i neutralizirati slobodne radikale.

Slobodni radikali su nestabilne molekule koje mogu uzrokovati stanična oštećenja kada njihova razina postane previsoka. Šteta koju uzrokuju slobodni radikali povezana je s brojnim kroničnim stanjima, uključujući rak, bolesti srca i dijabetes.

Kvercetin je najzastupljeniji flavonoid u prehrani. Procjenjuje se da ga prosječna osoba dnevno unosi 10–100 mg kroz razne izvore hrane. Hrana koja obično sadrži kvercetin uključuje luk, jabuke, grožđe, bobičasto voće, brokulu, agrume, trešnje, zeleni čaj, kavu, crno vino i kapare. Dostupan je i kao dodatak prehrani u obliku praha i kapsula, a sada se preporučuje unositi ga i putem uljnog macerat slatkog pelina.

 

Ljudi uzimaju ovaj dodatak iz nekoliko razloga, uključujući:

  • jačanje imuniteta
  • borba protiv upala
  • borba protiv alergija
  • održavanje općeg zdravlja

 

Zdravstvene blagodati kvercetina

Istraživanje je povezalo antioksidativna svojstva kvercetina s raznim potencijalnim zdravstvenim blagodatima.

Evo nekoliko njegovih glavnih znanstveno utemeljenih blagodati.

 

Može smanjiti upalu:

Istraživanja pokazuju da visoka razina slobodnih radikala može pomoći u aktiviranju gena koji potiču upalu. Dakle, visoka razina slobodnih radikala može dovesti do pojačanog upalnog odgovora.

Iako je malo upale potrebno kako bi vaše tijelo zacijelilo i borilo se protiv infekcija, uporne upale povezane su sa zdravstvenim problemima, uključujući određene karcinome, kao i bolesti srca i bubrega. Studije pokazuju da kvercetin može pomoći prilikom smanjenja upale.

Osmotjedno istraživanje na 50 žena s reumatoidnim artritisom primijetilo je da su sudionici koji su uzimali 500 mg kvercetina imali značajno smanjenu ranojutarnju ukočenost, bol i bol nakon aktivnosti.

Iako su ova otkrića obećavajuća, potrebno je više ljudskih istraživanja kako bi se shvatila potencijalna protuupalna svojstva kvercetina.

 

Može ublažiti simptome alergije:

Potencijalna protuupalna svojstva kvercetina mogu pružiti ublažavanje simptoma alergije.

 

Može imati učinak protiv raka:

Budući da kvercetin ima antioksidativna svojstva, on može imati i svojstva u borbi protiv raka.

 

Može smanjiti rizik od kroničnih poremećaja mozga:

Istraživanja sugeriraju da antioksidativna svojstva kvercetina mogu pomoći u zaštiti od degenerativnih poremećaja mozga, poput Alzheimerove bolesti i demencije.

Zapravo, istraživanja pokazuju da je kvercetin, a ne kofein, primarni spoj u kavi koji je odgovoran za svoje potencijalne zaštitne učinke protiv ove bolesti.

 

Može smanjiti krvni tlak:

Kvercetin može pomoći u smanjenju razine krvnog tlaka. Iako ova otkrića obećavaju, potrebno je više ljudskih ispitivanja kako bi se utvrdilo bi li spoj mogao biti alternativna terapija za visoku razinu krvnog tlaka.

 

Evo nekoliko drugih potencijalnih blagodati kvercetina:

  • Može pomoći u suzbijanju starenja - kvercetin može pomoći u pomlađivanju ili uklanjanju stanica koje stare i smanjiti biljege starenja.
  • Može pomoći u izvođenju vježbi - kvercetina može malo poboljšati izvedbu vježbi izdržljivosti.
  • Može pomoći u kontroli šećera u krvi - može smanjiti razinu šećera u krvi natašte i zaštititi od komplikacija dijabetesa.

 

Macerat 14 i kvercetin

Znanost se razvija i napreduje. Istraživanje učinkovitosti ljekovitog bilja svakodnevno iznenađuje brojne znanstvenike diljem svijeta što nam pruža mogućnost iskoristiti najbolje od prirode nadohvat ruke.

Slatki pelin je biljka koja se koristi kod brojnih zdravstvenih problema, a trenutno nam je najvažnije otkriće da u najvećem postotku sadrži i kvercetin koji je skriveni saveznik u borbi protiv virusa COVID-19.

Sada nam se pruža prilika, uz slatki pelin u ulju crnog kima unijeti kvercetin koji će nam pomoći u borbi protiv situacije koju svi želimo izbjeći, a nakon toga i što prije zaboraviti. Osim toga, poslužit će nam i u prevenciji ostalih, ali ne manje važnih tegoba poput gripe, prehlada i raznih upalnih procesa u organizmu i za jačanje imuniteta.

Nemojte čekati, pravo je vrijeme i pravi je trenutak da otkrijete blagodati kvercetina. Trenutno ništa nije važnije od našeg zdravlja i zdravlja naših najbližih. Pazite na sebe, koristite proizvode radi prevencije, ali i radi izlječenja, budite odgovorni i ostanite zdravi. :)

 

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.

 VEZANI ČLANCI

Imunitet s mozgom

Imunitet s mozgom

Jednostavni savjeti i trikovi za postizanje najvažnijeg - zdravlja djeteta

Jednostavni savjeti i trikovi za postizanje najvažnijeg - zdravlja djeteta

Smijeh za sve!

Smijeh za sve!

Kako se boriti protiv virusa i zašto podcjenjujemo njihovu jačinu?

Kako se boriti protiv virusa i zašto podcjenjujemo njihovu jačinu?

Probiotici - jesu li potrebni i starijoj populaciji?

Probiotici - jesu li potrebni i starijoj populaciji?


Vezani proizvodi

Bio Zinc

82,00 kn

Bio Zinc

Bio Zinc™ je napredna formula visoke bioraspoloživosti zbog cinka u obliku cinkovog pikolinata, te vitamina B6 koji pojačava njegovu apsorpciju.

Pakiranje: 100 kapsula

Imuno Zink Complex u spreju

79,00 kn

Imuno Zink Complex u spreju

Praktičan i djelotvoran oralni dodatak prehrani s liposomalnim cinkom za bolji imunitet!

Pakiranje: 25 ml

Macerat 14

230,00 kn

Macerat 14

Slatki pelin u ulju crnog kima

Pakiranje: 200 ml

OptiZinc

89,00 kn

OptiZinc

OptyZinc je kompleks cinka i aminokiseline metionin u omjeru 1:1

Pakiranje: 60 kapsula