Radije drže štednju u kućnim sefovima nego u banci
Objavljeno: 31.08.2016 u 12:28. Kategorija: Vijesti

Niske kamatne stope dovele do novog trenda među štedišama.

Preniske kamatne stope na štednju u kombinaciji s porezom na kapitalnu dobit nagnao je Nijemce na novi trend, držanje štednje u kućnim sefovima. Kako piše Wall Street Journal, njemačke štediše posljednjih nekoliko godina uporno su držali novac na bankovnim računima, unatoč padajućem trendu kamatnih stopa zbog ultralabave politike Europske središnje banke.

U prilog držanju novca “na banci” bila je sigurnost te dostupnost novca. Međutim, vrlo niske kamatne stope, često niže od stope inflacije, učinile su racionalnim izborom pohranjivanje novca u kućne sefove. Osim toga, nedavno je mala bavarska banka Raiffeisen Gmund uvela 0,4 posto naknade na depozite iznad 100.000 eura čime će se uskoro možda povesti i druge banke.

“Ne isplati se držati novac u banci, a k tome još morate platiti i porez”, kaže za američki medij Uwe Wiese, 82-godišnji umirovljenik koji je kupio sef dvostruko veći od hotelskog kako bi pohranio 53.000 eura štednje. Sve više Nijemaca razmišlja kao ovaj hamburški umirovljenik. Poduzetnica iz Münchena Dagmar Metzger kaže kako će u trenutku kad joj banka kaže da mora platiti naknadu na svoj depozit sve podići i staviti u kućni sef.

Novi trend primjetan je i kod proizvođača sefova. Burg-Wächter KG, najveći proizvođač sefova u Njemačkoj u prvom polugodištu ove godine bilježi rast prodaje za četvrtinu u odnosu na godinu ranije. Dietmar Schake, direktor prodaje te tvrtke, kaže kako je posebno pojačana potražnja individualnih klijenata, najviše iz Njemačke. Konkurentske tvrtke Format Tresorbau te Hartmann Tresore također bilježe dvoznamekasti rast prodaje.

Međutim, okretanje sefovima ima uporište i u fokusiranosti Nijemaca na gotovinu. Naime, 80 posto transakcija u Njemačkoj plaća se gotovinom, dok je u SAD-u taj udjel 2014. iznosio 46 posto, objavila je Bundesbanka,piše