PROTIV 5G - Građani Splita za moratorij na uvođenje 5G tehnologije
Objavljeno: 31.07.2020 u 02:00. Kategorija: Vijesti

 

OSVRT NACIONALNOG MEDIJA DIREKT

Pokrenimo rasprave o učincima tehnologije 5G mreže na stanovništvo i zdravstveno stanje stanovništva koje živi blizu lokacija stanica.

Stručnjaci, novinari i populisti trebali bi potražiti sve relevantne podatke o svim učincima ove tehnologije.

Prezentirati građanstvu štetne i korisne strane 5G mreže, podržati peticije lokalnog stanovništva, te zajedno odlučiti o odgodi / uvođenju ili zabrani 5G mreže.

 

 

Grad Split svrstan je među 13 gradova i 1 otok (Hvar) za koje je HAKOM izdao privremene dozvole za testiranje 5G mreže na adresi  Kralja Zvonimira 14 (Koteksov neboder). Danas na Koteksovom neboderu, sutra pored prozora spavaćih soba naše djece po cijelome gradu.

 

 

 

5G nije samo nadogradnja na 4G infrastrukturu budući da 5G zbog karakterističnih valova kraćeg dometa, koji se slabo prenose kroz čvrste materijale, iziskuje postavljanje baznih stanica/stupova sa 5G odašiljačima svakih cca 100 metara na krovove i/ili ulice koji će zračiti neprestano.

Za razliku od prethodnih generacija bežične tehnologije, u kojima jedna antena
emitira preko širokog područja, 5G bazne stanice i 5G uređaji imat će višestruke antene raspoređene u “fazne nizove” koje zajedno emitiraju usmjerene, upravljive snopove, nalik laserskim, koji slijede jedni druge.

 

 

Slovenija (u ožujku 2020.) i Švicarska su prve zemlje u svijetu koje su na nacionalnoj razini zaustavile implementaciju 5G tehnologije dok se ne dokažu neštetni učinci na ljudsko zdravlje te biljni i životinjski svijet.

I grad Bruxelles je zaustavio uvođenje 5G tehnologije:“Građani Bruxelles-a i okolice neće biti pokusni kunići čije će se zdravlje prodavati za profit teleoperatera” – izjavila je Céline Fremault, ministrica odgovorna za kvalitetu života, okoliš i energetiku.

2016.godine 252 znanstvenika iz 43 zemlje svijeta, koji se bave temom elektromagnetskog zračenje, uputilo je apel UN-u i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji tražeći strože standarde zaštite te upozorilo da se 5G tehnologija ne bi trebala uvoditi dok se ne istraže njezini učinci po ljudsko zdravlje, biljni i životinjski svijet. Između ostalog stoji: "Dokazi da je radio frekvencijsko zračenje (RF) štetno za život već su
nepobitni. Akumulirani klinički dokazi oboljelih ljudi, eksperimentalni dokazi o oštećenju DNA stanica i organskih sustava raznih biljaka i životinja, te epidemiološki dokazi da su glavne bolesti moderne civilizacije - rak, srčane bolesti i dijabetes u velikoj mjeri uzrokovanei elektromagnetnim onečišćenjem, čine dokumentacijsku bazu sa znatno više od 10.000 stručno recenziranih znanstvenih radova.
Ako se planovi telekomunikacijske industrije za 5G ostvare, nitko, niti jedna životinja, ptica, kukac ni biljka na Zemlji, neće moći izbjeći izloženost, 24 sata dnevno, 365 dana godišnje, na razinama RF zračenja, desetina do stotina puta većih od danas postojećih, bez ikakve mogućnosti bijega, bilo kamo na planeti. Ovi 5G planovi prijete izazivanjem ozbiljnih, nepopravljivih utjecaja na ljude te trajnim oštećenjem svih ekosustava Zemlje."

http://huzez.hr/assets/Uploads/Stop-5GA-Croatian-language.pdf

S druge strane, ne postoje istraživanja koja dokazuju da je 5G tehnologija sigurna za zdravlje. Čak štoviše, Svjetska zdravstvena organizacija uvrstila je elektromagnetno zračenje u kategoiju 2B kao mogući karcinogen koji se od većine drugih agensa na listi razlikuje po tome što će ga biti nemoguće prestati koristiti (bazne stanice su non-stop uključene), te time smanjiti rizik od negativnih učinaka na zdravlje.

Važno je napomenuti da softverske kompanije ne ovise o 5G tehnologiji u svom razvoju, već o brzini povezljivosti koju može ponuditi čistija, brža i pouzdanija, ali operaterima skuplja optička mreža.

Rasprave o 5G tehnologiji u našim se medijima uglavnom svode na sponzorirane članke korporativnog sektora, izjave profesora s tehničkih fakulteta, IT stručnjaka ili inženjera iz HAKOM-a.

Potpišite ovu peticiju koju ćemo predočiti gradskim vijećnicima Grada Splita i Gradonačelniku kako bi donijeli Odluku o moratoriju na uvođenje 5G tehnologije u Splitu (kao što su je to napravio Grad Hvar) dok se neovisnim i nepristranim studijama ne dokaže neštetnost za zdravlje ljudi i okoliša.

VAŽNO: Prilikom potpisa peticije provjerite da ste upisali važeću e-mail adresu te da sandučić nije popunjen jer u protivnom se potpis neće brojati kao važeći!

 

Molimo sve koji su potpisali da se priključe grupi na Facebooku "Građani Splita za moratorij na uvođenje 5G tehnologije" 

 

Silvana Ramljak Džinkić    Kontaktirajte pokretača peticije  

NACIONALNI MEDIJ DIREKT - Urednica Mirela Buzov