***Ovo je pet trenutaka u danu kada biste trebali izbjegavati odlaske u teretanu***
Objavljeno: 18.01.2019 u 23:00. Kategorija: Vijesti

PRONAĆI vrijeme za tjelovježbu uz ionako pretrpan dnevni raspored iznimno je teško. Međutim, vrijeme koje odaberete za odlazak u teretanu bitno utječe na konačni rezultat. Ako odlučite izbjeći neke termine, lakše ćete doći do željenog cilja.
Najbolje vrijeme za tjelovježbu varira od osobe do osobe. Bilo bi odlično kada bi se pojavilo istraživanje koje bi reklo da je najučinkovitije vježbati u 7:15 sati ujutro, ali realnost je potpuno drugačija. Za mnoge ljude najbolji trenutak ovisi o njihovom rasporedu i tijelu.
“Savjet koji dajem većini klijenata je da pronađu trenutak koji im se najbolje uklapa u raspored, ako žele redovito vježbati i učiniti to dijelom svog životnog stila”, kaže profesor Steven Aldana sa Sveučilišta Brigham Young.
Svatko mora promotriti vlastiti raspored, navike spavanja i preferencije pa pronaći pravo vrijeme za sebe, ali ovih pet termina u danu za posjet teretani većina bi trebala izbjegavati.

1. Tijekom večernje gužve
U teretanama predvečer vladaju najveće gužve. Ako budete čekali spravu, možete postati nervozni. Fitness centri kažu da najveći broj korisnika dolazi između 17 i 20 sati pa je to vrijeme pametnije izbjegavati, piše časopis Shape. Ako niste sigurni kada je gužva, uvijek možete provjeriti s djelatnikom recepcije u svojoj lokalnoj teretani.

2. Jako kasno navečer
Teretane koje rade 24 sata dnevno, a koje su nedavno otvorene i u Hrvatskoj, možda zvuče primamljivo, ali nije najpametnija odluka vježbati kada ste iscrpljeni.
“Jednostavno nećete biti dovoljno motivirani. Vaše tijelo će tražiti krevet, a vi ćete ga dodatno opteretiti”, rekao je osobni trener Hugo Rivera za NBC News.
Istovremeno, ako odlučite u teretanu ići kasno navečer, vjerojat

3. Odmah nakon posla

Ako radite uredski posao i većinu dana sjedite, posjet teretani odmah po izlasku s radnog mjesta može biti izazovan.“Sjedenje uzrokuje napetost i tijelo se neće moći efikasno kretati”, tvrdi fiziologinja Sue Hitzmann, a prenosi Adaptive Magazine.To može dovesti do ozljeda pa je potrebno prvo se odmoriti i razgibati te tijelo pripremiti za trening.

4. Odmah nakon ručka

Otići u teretanu punog želuca loša je ideja. “Ne vježbajte odmah nakon obroka. Vaši mišići trebaju krv, a ona će tada biti usmjerena na probavni sustav”, upozorava liječnik Cedric Bryant za WebMD i dodaje da je pametnije pojesti ručak nakon treninga ako vam podnevni trening najviše odgovara.

5. Ekstremno rano ujutro

Neki se bude s izlaskom sunca, ali ako niste jutarnji tip osobe, nemojte se tjerati na rani trening, kaže Američka udruga za zdravlje srca. Umjesto toga, posjetite teretanu kada se vaše tijelo razbudi.

 

 

 

 

Izvor:Index.hr