OSI – Kako se treba ponašati u slučaju potresa
Objavljeno: 07.01.2021 u 01:00. Kategorija: Vijesti

piše;Sandra Vukušić

 

U slučaju da dođe do potresa, a osoba s invaliditetom ili u invalidskim kolicima se nalazi sama u kući sasvim je prirodni i normalni strah uslijed svake stresne situacije, iako vrlo lako strah može prerasti u paniku. Paničarenje sigurno neće donijeti ništa dobro, stoga bi trebali ostati pribrani i ponašati se u skladu sa sljedećim pravilima koja predlažu stručnjaci:

Isključite štednjak, ako u trenutku potresa kuhate, te pronađite siguran zaklon.

 Nemojte izlaziti izvan stana dok god osjetite podrhtavanje tla. Umjesto toga, brzo pronađite siguran zaklon koji će vas  u slučaju propadanja stropa zaštititi. Sakrijte se ispod  stola ili stanite uz  zid koji je nosivi, ispod štoka vrata ili grede. Izbjegavajte prozore, ogledala i težak namještaj poput ormara koji se mogu prevrnuti na Vas. Ako ste u zatvorenom prostoru, ostanite unutra.

Ukoliko se uslijed potresa zateknete izvan kuće, potražite oko sebe čistinu kako vas ne bi ozlijedili  komadi fasade, rasvjetni stup, cigle i slično.

Provjerite jeste li ozlijeđeni, kada podrhtavanja tla prestanu. Ako ste ozbiljnije povrijeđeni, a imate mobitel uz sebe, smireno nazovite hitnu službu.

U stanu pregledajte ima li oštećenja te da li je stan siguran za boraviti u njemu.

Osjetite li miris plina, napustite prostor te pokušajte otvoriti prozore i zatvoriti plin na izlasku.

Ne palite  elektroničke uređaje, a o svemu informirajte vatrogasce.

Ukoliko je tijekom potresa nestalo struje, a zgrada je sigurna za boravak, isključite elektroničke uređaje. Na taj način neće doći do strujnog udara zbog prevelikog napona, a samim time sačuvat ćete uređaj od kvara.

Vrlo je bitno pripremiti se za sljedeći potres. Ustanovljeno je da su manji naknadni potresi sasvim normalan slijed događanja.Psihički se pripremite na to da ćete se ponovno pronaći u identičnoj situaciji.

Ako ste u mogućnosti ostanite izvan stana ili se automobilom odvezite na čistinu. Tijekom vožnje pripazite na odlomljene komade zgrada i ostale prepreke na cesti.

Važno je u ovakvim situacijama imati već pripremljenu torbu, u kojoj su nužna sredstva za izlazak iz stana, kao naprimjer naočale, tablete, voda, novčanik, dokumenti, mobitel i slično.