Osam čuda svijeta ciklus putopisnih predavanja Putnička klasa
Objavljeno: 20.05.2024 u 22:00. Kategorija: Vijesti
U sklopu programa "Putnička klasa" održat će se peto po redu predavanje "Osam čuda svijeta", u četvrtak 23. travnja 2024. u 19 sati u Centru za kulturu Trešnjevka (Park Stara Trešnjevka 1). Ulaz je besplatan! Još u antičko doba grčki putnici načinili su popis 7 znamenitosti koje su smatrali izuzetnima i zadivljujućima. Ona uglavnom nisu izdržala izazovu vremena, no tijekom dvije tisuće godina čovječanstvo je stvorilo brojne nove građevine koje se mogu nazvati čudesnim djelima ljudskih ruku. Početkom našeg stoljeća pokrenuta je inicijativa za određivanje koje bi se od njih mogli nazvati “svjetskim čudima”. Stotinu milijuna ljudi uključilo se u inicijativu i glasovalo po svom izboru. Tako je dobiven popis 7 novih čuda svijeta. Naš gost i predavač Edo Toplak posjetio je svih sedam znamenitosti, kao i jedino preostalo čudo starog svijeta. U predavanju će prenijeti svoje doživljaje tih znamenitosti, opisati njihovu ideju i povijest, posebnosti i tajne, ali i dati brojne praktične savjete kako, kada i na koji način ih je najlakše i najbolje obići. Uz to, rangirat će ih prema svom osobnom doživljaju i iskustvima. 


Machu Picchu – napušteno selo u Andama sakriveno oblacima, ali i zamagljeno informacijama na internetu

Kolosej – kostur najzanimljivijeg stadiona u povijesti

Petra – nabatejski grad isklesan, izdubljen i izgubljen u stijeni

Krist Otkupitelj – veličanstveno jednostavna statua na jednostavno veličanstvenom mjestu

Taj Mahal – kameni san o ljubavi tamo gdje ljubav najmanje očekujete

Kineski zid – najveća i najduža građevina koju je izgradio čovjek

Chichen Itza – majanski grad i piramida okruženi tajnama i prašumom
 

Piramide u Gizi – čudo starog vijeka koje je izdržalo kušnju vremena
 
O Edi Toplaku:
Rođen u Zagrebu gdje je završio Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet. Radio je u Klaićevoj, obiteljskoj, VG hitnoj, Međunarodnoj organizaciji za Migracije (IOM), AKD Mungos, školi za cestovni promet...Trenutno radi kao menadžer u inovativnoj farma industriji. Napisao je tridesetak putopisa objavljenih u Liječničkim novinama, a objavljivao je članke i u Gloriji, Hrvatskom planinaru i Auto moto sportu. Povremeno predaje u knjižnicama u Španskom, Črnomercu, Glini i u Centru za kulturu Trešnjevka. Gostovao u emisiji “Put pod noge” na HKR. Putuje sa suprugom ili s djecom ili s prijateljima ili sam sa sobom. Volonter i tajnik udruge za liječenje i prevenciju karcinoma “Budi dobro”. Zaljubljenik u putovanja, obišao je veći dio svih kontinenata. 
 
Putničku klasu organizira Centar za kulturu Trešnjevka u suradnji s izdavačkom kućom Libricon, a uz financijsku potporu Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo te Ministarstva kulture i medija RH. Putničku klasu medijski prate Zabavni radio i portali Punkufer.hr, Metafora.hr i H-alter.org.
 
 
PUTNIČKA KLASA ciklus je putopisnih predavanja koji uskače u vlak popularizacije putovanja, ali ne prati nužno trendove. Tijekom 2024. u okviru Putničke klase, u dvorani Centra za kulturu Trešnjevka održat će se deset putopisnih predavanja na kojima će gostovati putnici različitih profila i afiniteta, od kojih mnogi iz brojnih razloga do sada nisu bili u fokusu javnosti i medija. Naši gosti-putnici svijet obilaze na razne načine – hodajući, vozeći se na dva kotača ili javnim prijevozima, penjući se po stijenama i planinama ili veslajući po morima, jezerima i rijekama… Inspiraciju za svoja putovanja nalaze kako u najudaljenijim zakutcima zemaljske kugle, tako i u susjednim županijama – destinacija je manje važna, iskustvo, doživljaj i osjećaj je ono što se računa. Svi će oni putem uzbudljivih, inspirativnih i vizualno atraktivnih predavanja s veseljem podijeliti svoja iskustva i doživljaje u dvorani Centra za kulturu Trešnjevka tijekom 2024. godine.
 
 
U prilogu se nalazi vizual predavanja.

Za sve dodatne informacije slobodno se obratite na niže navedene kontakte.

Zahvaljujemo na suradnji i srdačan pozdrav,
 
--
Višnja Gašparin
Viša stručna suradnica za programe suradnje u kulturi
Centar za kulturu Trešnjevka
Park Stara Trešnjevka 1, Zagreb
T: 01/3027-411
M: 091/3027-030
 
 
KONTAKT ZA MEDIJE: 
EDO TOPLAK
091 661 13 88