Međunarodni dan ljudskih prava
Objavljeno: 10.12.2021 u 01:00. Kategorija: Vijesti

 

 objavljeno u Novosti |

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se na dan kada je 1948. Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila Opću deklaracija o ljudskim pravima. Deklaracijom je prvi puta u povijesti čovječanstva priznato pravo svih ljudi na "život, slobodu i sigurnost... bez ikakvih razlika".

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se 10. prosinca svake godine diljem svijeta. Dan ljudskih prava formalno je ustanovljen na 317. Plenarnoj sjednici Opće skupštine UN-a 4. prosinca 1950. kada je usvojena rezolucija 423(V) u kojoj se pozivaju sve države članice kao i druge zainteresirane organizacije na obilježavanje ovog dana.

Povodom međunarodnog dana ljudskih prava u Zagrebu se od 06-13. prosinca 2020. godine održava 18. Human Rights Film Festival na kojemu se prikazuje i dokumentarni film „Her socialist smile“ čiji je autor John Gianvito, a film se bavi životom slijepogluhe američke književnice Helen Keller koja je svoj život posvetila borbi za ljudska prava, posebice za prava osoba s invaliditetom.

Helen Keller je od djetinjstva bila slijepa i gluha. Nakon dugotrajnog procesa, uz pomoć učiteljice i kasnije životne pratiteljice Anne Sullivan, uspjela je naučiti sporazumijevati se s okolinom te završiti školu. Naučila je nekoliko stranih jezika, a u učenju je iskazala izvanredan smisao za književni i znanstveni rad. Godine 1904. diplomirala je na Radcliffe Colledgeu.

Uz književni rad Keller je bila aktivna u Ame­ričkoj zakladi za slijepe (American Foundation for the Blind), gdje je ra­dila na prosvjećivanju i osvješćivanju javnosti za probleme slijepih i gluhih osoba te poboljšanju dr­žavne skrbi za slijepe. Obišla je i održavala predavanja u četrdesetak zemalja svijeta.

Helen Keller

 

IZVORI: Wikipedia-Dan ljudskih pravaWikipedia-Helen Keller18.Human Rights Film Festival 

 

Može biti slika sljedećeg: tekst