Kada je pravo vrijeme za operaciju sive mrene i koju metodu izabrati?
Objavljeno: 02.11.2020 u 14:19. Kategorija: Vijesti

 

Nove moderne tehnologije u oftalmologiji danas omogućuju pacijentima da operiraju sivu mrenu laserski, (Femto laserskom metodom) ili ultrazvučno. Kako odabrati metodu koja je najbolja za Vas te kada operirati sivu mrenu pojasnit će nam oftalmolozi Poliklinike Bilić Vision  dr.sc. Nadežda Bilić, specijalist oftalmolog i dr.med Luka Bilić, spec. oftalmolog, kirurg za operacije sive mrene i refraktivne operacije na oku.

Što je  siva mrena? 

Siva mrena ili katarakta je zamućenje očne leće i prirodan je proces starenja.  Osoba primjećuje da joj je mutnija slika, boje blijede, a vid postaje zamagljen. Ovaj proces može započeti već nakon 40. godine života i napreduje sa starenjem organizma. Poslije 70. godine života svaka druga osoba ima neki oblik zamućenja leće tj. sive mrene ili katarakte. Siva mrena glavni je uzrok sljepoće u nerazvijenim zemljama svijeta, a jedini način za poboljšanje vida je operacija: odstranjenje zamućene očne leće iz oka te ugradnja umjetne intraokularne leće.  

Siva mrena i zamućenje očne leće pojavljuju se sve ranije. Neki od najčešćih razloga su:

  • genetika
  • pretilost
  • sve veća pojava šećerne bolesti u visoko razvijenim zemljama 
  • veća izloženost prirodne očne leće štetnim UV zrakama.
  • korištenje nekih lijekova (kortikosteroidi)

 

Koji simptomi prate pojavu sive mrene?

Simptomi koji prate pojavu sive mrene su:

  • oslabljen vid
  • vid kao kroz maglu
  • otežano gledanje na suncu zbog raspršivanja zraka svjetlosti pri prolazu kroz leću
  • teže snalaženje u prostoru
  • otežano čitanje 
  • loš vid noću. 

 

 

„U nekim slučajevima početne katarakte, može se poboljšati vid na blizinu pa pacijent vidi čitati i bez naočala. To se dešava zbog toga, jer u početku sama pojava sive mrene i mjenjanje zakrivljenosti očne leće dovode do privremenog poboljšanja vida na blizinu, nekad i bez bez naočala. S vremenom, kako zamućenje leće napreduje, naočale prestaju biti od koristi. Zato je preporuka oftalmologa da se ukoliko imate sivu mrenu javljate na redovite kontrole kako bismo pratili njen razvoj te je na vrijeme operirali.“, pojasnila nam je dr. sc. Nadežda Bilić, spec. oftalmolog.         

Kada je vrijeme za operaciju sive mrene? 

Današnje metode operacije omogućuju izvođenje operacije u samom začetku. Ne treba čekati da mrena sazrije tj. da postane tvrda kako je bila praksa prije. Operaciju je moguće izvesti uz pomoć ultrazvuka ili laserski, korištenjem Femto lasera. Siva mrena se dijagnosticira na oftalmološkom pregledu gdje pacijent i liječnik  razgovaraju o svemu onome što je vezano uz operaciju pojedinca. 

Zašto je bolje izvesti operaciju u samom začetku? Tada je leća meka, proces same operacije je jednostavniji, manja je mogućnost komplikacije, oporavak je brži, a sveukupni oporavak je brži,a rezultat je bolji. Čekanjem da mrena sazrije, leća postaje tvrda, operacija složenija, a mogućnost komplikacije veća.“, pojasnila nam je dr. sc. Nadežda Bilić, spec. oftalmolog.        

Koju metodu odabrati za operaciju sive mrene?

Danas u Poliklinici Bilić Vision izvodimo dvije vrste operacija sive mrene: Femto lasersku operaciju sive mrene iultrazvučnu, metodom fakoemulzifikacije.

„Femto laserska operacija sive mrene predstavlja revoluciju u operacijskom zahvatu, zbog svoje preciznosti i modernog pristupa bez kirurškog nožića.  Radi se o laserskom zahvatu, prilikom kojeg kirurg vođen kompjuterskom tehnologijom precizno započinje otvaranje oka te formiranje tunela, otvaranje i usitnjavanje zamućebne očne leće. Zatim se vrši ispiranje lećnih masa ili se operacija dovršava minimalnim korištenjem ultrazvuka. Ova operacija omogućuje postizanja najpreciznijih rezultata naročito kod višežarišnih leća.“, kaže dr. Luka Bilić, spec. oftalmolog, refraktivni kirurg

Ultrazvučna operacija sive mrene jedna je od najuspješnijih operacijskih zahvata u medicini uopće. U ovoj metodi kirurg ručno, kirurškim nožićem i pincetom izvodi najdelikatnije dijelove operacije koje su u Femto laserskoj metodi zamjenjene laserom. 

Prednosti Femto laserske operacije sive mrene.

Femto laserska operacija preciznija je od ultrazvučne operacije sive mrene, jer sve rezove na oku izvodi laser. Time je potpuno iz operacije izbačen kirurški nožić i ljudska ruka čime je preciznost i sigurnost apsolutna.

Femto laser emitira 43% manju energiju u oko nego ultrazvuk, pa je time smanjen rizik od oštećenja osjetljivih struktura oka prilikom operacije.

Laser također usitnjava zamućenu leću, što omogućuje operateru lakše čišćenje lećnih ostataka iz oka uz eventualno minimalno korištenje ultrazvučnog aparata. 

Oporavak nakon Femto laserske operacije sive mrene brži je u odnosu na operaciju izvedenu ultrazvukom, a postignuta vidna oštrina je potencijalno preciznija.

Odluku o tome kojom metodom operirati sivu mrenu donijeti nakon razgovora i preporuka  vašeg kirurga  oftalmologa, specijaliziranog za ovakve operacije, kaže nam  doktor Luka Bilić.

Osim dioptrije i zdravlja vašeg kirurg će uzeti u obzir i vaše potrebe, životne navike, hobije i sl. Operacija sive mrene omogućuje ne samo rješavanje zamućene leće već i ugradnju umjetnih leća koje oslobađaju od nošenja naočala bilo samo za daljinu ili na sve udaljenosti. 

Na pregled za sivu mrenu te njenu operaciju možete se naručiti pozivom na broj 01/4678 444 ili nam poslati nam upit na link na našoj web stranici:  bilicvision.hr.