DIKTATURA U VRIJEME KORONE – Ravnatelji liječnicima pod prijetnjom brane razgovor s medijima
Objavljeno: 04.01.2021 u 00:00. Kategorija: Vijesti

Ministarstvo zdravstva i ravnatelji bolnica, velika većina njih su članovi stranke na vlasti ili stranke koja vlada županijom, prijete otkazom liječnicima koji se usude upozoriti na propuste u zdravstvenom sustavu.

Ministar Vili Beroš početkom studenoga objavio je optimistične statistike o respiratorima, htjeli smo razgovarati s onima koji s tim respiratorima rade, a to su prije svega anesteziolozi i anesteziološki tehničari. Namjera je bila ispitati u kakvom su stanju respiratori s kojima se radi, i s kojim se problemima susreću oni koji s njima rade. I to diljem Hrvatske, u bolnicama koje najčešće ostaju skrivene od medija.

Velika većina doktora već tada je rekla da ne smiju govoriti, da o tome mogu govoriti samo ravnatelji. Osobe koje su ipak pristale na razgovor, inzistirale su na anonimnosti, jer “bi mogle imati problema”. Već u tom trenutku bilo je jasno da se po diktatu iz Ministarstva zdravstva, iz PR tima zaduženog za komuniciranje u vrijeme koronavirusa, pokušava centralizirati sva komunikacija, da je zaključak kako je zabranjeno da novinari sami pokušavaju doći do liječnika unutar sustava, jer bi tako mogle u javnost dospjeti i informacije ili podaci koji nisu za širu javnost.

Primjerice, liječnicima u Općoj bolnici Čakovec ravnatelj, doc. dr. sc. Tomislav Noviščak, proslijedio je dopis u kojem upozorava da je “za odnose s medijima i sveukupnom javnošću ovlašten ravnatelj odnosno zaposlenik kojega ravnatelj za to ovlasti, te da isti ne smiju javno istupati bez odobrenja ravnatelja kao i iznositi službene podatke vezane za bolnicu bez ovlaštenja ravnatelja”.

Uz to navedena je također i izravna prijetnja  “Postupanje suprotno dopisu MIZ-a i Etičkom kodeksu predstavlja povrede obveza radnog odnosa, odnosno, opetovano predstavljanje povreda radnog odnosa.” U prijevodu ravnatelj prijeti doktorima koji se bez prethodnog dogovora s ravnateljem usude iznositi istinu u medijima, da će, neovisno o kriznom trenutku i činjenici da ih bolesnici trebaju više nego ikada – možda zbog svog istupa u kojem govore istinu – dobiti otkaz. Ravnatelj čakovečke bolnice je dopis svim zaposlenicima uputio u nedjelju, 23. studenoga.

 

piše;Sandra Vukušić

Ravnatelj sisačke bolnice, dr. Tomislav Dujmenović, je pak nastupio u Dnevniku HRT-a, također 23. studenoga. “Dogodilo se da su naši kapaciteti bili prepunjeni, ali ni tada nismo bili sami, već na prvi poziv javio se resorni ministar i njegovi pomoćnici te smo uz njihovu pomoć prebacili jednog bolesnika u KB Dubrava, a sutra nas očekuju novi respiratori”, naglasio je ravnatelj Dujmenović sjajnu podršku ministra zdravstva pred televizijskom kamerom javne televizije, a istup je završio i pozivom “osoblju” da se sa “svojim savjetima” jave Ministarstvu i da ne “šire ovakve priče”. Nije se osvrnuo na navode da imaju probleme s respiratorima kojima je prošao rok trajanja. Nije ih niti demantirao.

Sve je izglednije da su na pozicijama ravnatelja svih bolnica u Hrvatskoj osobe izabrane prije svega po političkoj liniji, i da je to i u uvjetima korona krize ostala linija komunikacije s lokalnom vlasti, županima Ministarstvom zdravstva i Stožerom. Stručnjaci iz srca bolnica suočili su se s time da se sve manje čuje njihov glas, te da se kreira slika o tome kako je sve u savršenom redu, bez shvaćanja stručnih problema o kojima oni mogu i znaju reći mnogo opširnije.

“Ravnatelji su vezani prije svega uz politiku, većina su aktivni članovi stranke na vlasti, HDZ-a, ili stranke na vlasti u svojoj županiji, oni su sigurno pod pritiskom očekivanja, o tome da moraju ‘imati’ određeni broj kreveta, da moraju poslati respirator kako znaju i umiju u neku drugu bolnicu, ili da bi bilo poželjno da ne naglašavaju probleme, o starim respiratorima ili o tome da se s nekim protokolima itekako zakasnilo…”, kaže jedan od naših sugovornika iz srca sustava, koji smatra da je ovo sijanje straha i inzistiranje da se kreira poželjna istina i objavljuje samo preko mreže ravnatelja – izrazito pogrešno.

“Mi smo intelektualci, liječnici, ne možemo lagati. Možemo šutjeti i pokušavati otkloniti neke pogreške, upozoravamo kroz sustav, ali ne možemo šutjeti ako nas se ignorira. Nitko od nas ne smije tražiti da se pravimo da pogreški nema, da ih prikrivamo”, govori liječnik koji je nakon novog  modela komunikacije o stanju u bolničkom sustavu izabrao ostati anoniman, da ne bi zaradio – opomenu i mogući otkaz.

Ovo su itekako veliki problemi u zdravstvu koji se prikrivaju na sve moguće načine,a mi građani za to vrijeme odvajamo poveće iznose za obvezno zdravstveno osiguranje.