DEMENCIJA – Alzheimerova bolest – skrb o dementnim osobama u Caritasovu domu Ivanec
Objavljeno: 10.10.2017 u 09:44. Kategorija: Vijesti

 

DEMENCIJA- je sindrom globalnog i progresivnog oštećenja stečenih kognitivnih sposobnosti, prouzročen organskom bolešću središnjeg živčanog sustava, pri očuvanoj svijesti, u kojem su posebno oštećene sposobnosti pamćenja, učenja, apstraktnog mišljenja, orijentacije i poimanja vidno-prostornih odnosa.

Važno je razlikovati demenciju od staračke zaboravljivosti. Osobe sa staračkom zaboravljivošću imaju sposobnost pamćenja novih informacija, mogu se sjetiti i onih prije naučenih, ali su pri tome nešto sporiji nego u mladosti, no osoba oboljela od demencije nema sposobnost zapamćivanja novih informacija.

Postoji nekoliko vrsta demencija, a najčešće demencije su demencija Alzheimerovog tipa i vaskularna demencija i one zajedno čine 90% udjela u pojavnosti demencija. 

 

Procjenjuje se da u Hrvatskoj danas ima oko 86.000 oboljelih od demencije i također će se s godinama povećavati broj oboljelih kao i u svijetu.

Nekoliko ključnih simptoma demencije:

  1. Rani stadij:

  • zaboravljivost

  • gubitak osjećaja o vremenu

  • nesnalaženje u poznatom prostoru

Srednji stadij:

  • zaboravljaju se nedavni događaji i imena ljudi

  • izgubljenost u vlastitoj kući

  • pojačane poteškoće u komunikaciji

  • potreba za pomoći druge osobe

  • promjene u ponašanju, lutanje i repetativno postavljanje pitanja

Kasni stadij:

  • potpuno nesnalaženje u vremenu i prostoru

  • poteškoće do neprepoznavanja bliskih ljudi

  • potpuna ovisnost o pomoći druge osobe u zadovoljenju osnovnih životnih potreba

  • poteškoće kod hodanja

  • promjene u ponašanju koje mogu eskalirati do agresije.

Lijekovi koji bi mogli pouzdano prevenirati, usporiti ili izliječiti demenciju još nisu pronađeni. Lijekovi koji se danas daju pacijentima usmjereni su prvenstveno na ublažavanje simptoma.


 


 


 

Skrb o dementnim osobama u Caritasovu domu Ivanec

Caritasov dom Ivanec se s posebnom pažnjom opredjelio za pružanje usluga smještaja korisnicima oboljelim od demencije. U tu svrhu prilagođen je prostor za skrb i njegu dementnih korisnika, kao i educiran kadar (integrativna validacija)

Osobe oboljele od demencije će u Caritasovu domu Ivanec osim predviđene zdravstvene i opće njege, dobiti i usluge koje se odnose na aktivnosti samog korisnika.

Ovisno o fazi bolesti i eventualnim drugim psiho-fizičkim deficitima, korisnik će biti uključen u slijedeće aktivnosti i interesne grupe:

Snoezelen terapija namijenjena je smirivanju, ali i stimuliranju osjetila korisnika, a kako bi se to postiglo, koriste se audio, video, taktilni i aroma efekti. Korisnik se može opustiti u masažnoj fotelji, dodirivati rasvjetna tijela raznih efekata, aktivirati receptore mirisa zahvaljujući aromaterapiji i sl.

 

Mozgalice su mentalni trening koji je u potpunosti individualan, a vježbe ovise o očuvanosti moždanih funkcija svakog pojedinog korisnika, pa se tako koriste razne didaktičke igre, zagonetke, pitalice, slagalice, igre prepoznavanja i dr.

 

Muzikoterapiju smatramo sredstvom razvijanja socio-emocionalnog odnosa s korisnikom s ciljem njegovog osnaživanja, uspostave ravnoteže i kvalitetnijeg odnosa s vanjskim svijetom.

Dosjećanje je tehnika jednako vrijedna i korisna kako mentalno zdravim tako i dezorijentiranim osobama. Bez obzira na dezorijentaciju u prostoru i vremenu ili gubitku pamćenja , korisnici se nastoje prisjetiti svoje prošlosti.

 

Također, kako bi pružili što dostojanstveniju starost i što veću kvalitetu života, korisnike svakodnevno izvodimo u šetnje. Za vrijeme toplijih dana, provedemo do 2 sata dnevno u dvorištu ustanove okruženi prirodom, dok preko zime ostajemo unutar Doma, ali vrijeme provodimo u holu Doma, u centru svih zbivanja.

 

Uz navedene grupe radno – okupacione terapije namijenjene isključivo dementnim korisnicima, ovisno o njihovu stanju i željama, uključujemo ih i u svetu misu, proslave rođendana, mlečecijade, jagodijade, kestenijade, gostovanja KUD-ova, osnovnih škola, vrtića, susrete s rodbinom, proslave Dana doma i druge aktivnosti koje se provode u Domu.

 

Caritasov dom Ivanec ujedno želi i senzibilizirati javnost o demenciji, stoga organizira svake godine povodom Svjetskog dana o Alzheimerovoj bolesti predavanja i tribine, a jedno takvo predavanje je upriličeno i 06.listopada o.g. pod nazivom Dani otvorenih vrata Caritasova doma Ivanec gdje su stručni predavači: Renata Marđetko mr.sc.palijativne skrbi, Dražen Dretar dipl.soc., Nataša Dumbović bacc.med.tehn., Marija Kolačko, dr.med. progovorili o toj bolesti.

www.caritasov-dom-ivanec.hr

KONTAKT: 042/770-670

info@caritasov-dom-ivanec.hr


 

Piše: Jasminka Latin, dipl.soc.radnik

Jelena Mihalić, dipl.soc.radnik