Crni kim - čuvar svih generacija
Objavljeno: 05.10.2020 u 10:04. Kategorija: Vijesti

Crni kim se smatra suvremenim čuvarom zdravlja

Otkrijte sve benefite crnog kima koji se smatra suvremenim čuvarom našeg zdravlja. Pogledajte i FitZona ponudu koja uključuje proizvode s crnim kimom.

Znate li i vi za male crne sjemenke? Male crne sjemenke lijek su za sve. Poznate pod nazivom crni kim, crni kumin, crnjika, rimski korijander ili čurekot, ove sjemenke pomažu kod zdravstvenih problema, ali i u poboljšanju općeg zdravstvenog stanja. Daju odlične rezultate prilikom “borbe” s alergijom, astmom, liječe bronhitis, kašalj, uništavaju štetne bakterije i djeluju na dišni, probavni i mokraćni sustav. Međutim, s time nisu završene sve blagodati i pozitivno djelovanje koje donosi crni kim. Ako bi išli navoditi sve pozitivne učinke popis je zaista dug.

Kada se govori o kemijskom sastavu crnog kima sastoji se od različitih skupina spojeva među kojima se svakako ističu:

  • proteini 20-30%
  • ugljikohidrati kojih može biti i više od 30%
  • farmakološki masno ulje 30-35%
  • zasićene i nezasićene masne kiseline
  • te kalcij, željezo, bakar, cink, itd.

Najljekovitija tvar crnog kima je timokinon. Timokinon ima protuupalna i imunomodulatorna svojstva. Timokinon je bioaktivna komponenta ulja crnog kima.

Djelovanje crnog kima nije ograničeno samo na određene organe već pozitivno djeluje na cjelokupni organizam.

 

Kim i crni kim

Postoji razlika između kima i crnog kima. “Obični” kim raste na poljima i livadama. Dodaje se kruhu i raznim jelima. Plodovi kima koriste se za želučano-probavne probleme. Smanjuje nadutost i meteorizam te poboljšava probavu.

Ljekovito djelovanje crnog kima potaknulo je proizvodnju široke palete proizvoda koji se primjenjuju zbog brojnih blagodati koje sadrži. Dio koji se koristi u ljekovite svrhe su sjemenke crnog kima.

Ulje crnog kima najčešće se koristi kod jačanja imuniteta, astme i alergija. Može se primjenjivati i oralno i lokalno na koži. Preporučena vanjska primjena crnog kima je kod upala, ekcema, podljeva krvi, udaraca, svraba, kožnih gljivica i akni.

#1 Med Nigella

Med Nigella proizvod je sa sjemenkama crnog kima, cvjetnog praha koji prikupe pčele te ekstraktom ljekovitog bilja. Prirodni proizvod i brz zalogaj s djelotvornim učinkom.

Znate što je zapravo Nigella med? Nutritivno bogata “bomba” koja sadrži prirodne šećere - fruktozu i glukozu. Svojim brojnim, a vrijednim nutritivnim svojstvima potiče pozitivan učinak na ljudsko tijelo.

Uz med Nigellu postoji i med Nigella Junior dodane su sjemenke egipatskog crnog kima u velikom postotku. Timokinon utječe na širenje bronhija te pomaže u smanjenju simptoma alergija. Med djeluje poput prirodnog cjepiva. Iako je sezona alergija na izmaku, preporučuje se krenuti s uzimanjem proizvoda već danas kako bi se tijelo priviknulo i već počelo pripremati na sezonu alergija, ali osim toga to je prirodna “bomba” koja će pomoći jačanju vašeg organizma.

#2 Ulje crnog kima

ulju crnog kima pisani su brojni stručni članci, a i mi smo ga se dotaknuli u jednom od naših blogova. Ulje crnog kima sadrži preko 100 biološki aktivnih komponenti od kojih je svaka značajna na svoj način. Naziva se “svelijek” jer upravo te male sjemenke crnog kima imaju idealan kemijski sastav koji čini crni kim jednim od superiornijih biljaka.

Ulje crnog klima ima blagodati na različite bolesti i koristi se u različite svrhe:

  • multiple sklerozu,
  • artritis,
  • psorijazu,
  • ublažava i preventivno djeluje na oštećenje kože, edeme, ožiljke i fibrozu,
  • regulira krvni tlak,
  • smanjuje crvenilo i oticanje,
  • štiti od zračenja,
  • regulira razinu šećera u krvi,
  • podržava zdravlje pluća,
  • pomaže probavi,
  • ...

Uz sve navedeno ima i protubakterijsko i antiseptičko djelovanje.

#3 Brašno crnog kima

Brašno crnog kima sadrži proteine koji će brzo zasititi te vlakna i glavni sastojak timokinon koji će pomoći probavnom sustavom. Ovo brašno se ne obrađuje termički što je nutritivno jako dobro.

Koriste ga i ljudi koji su u visokorizičnim skupinama s potencijalnom mogućnosti razvoja nekog od karcinoma.

Poželjno je uvrstiti brašno crnog kima u nekuhani obrok, svoj doručak, ručak ili večeru.

kozmetičkim proizvodima koji sadrže crni kim već smo pisali. Pročitajte naš blog na temu kose i kako joj pomoći u obnovi. Iskoristite sve prednosti koje donosi crni kim te metode i savjete kako ojačati kosu, dati joj sjaj te smanjiti perut.

U 8 točaka do odgovora na pitanje zašto crni kim:

  1. Dijabetes tipa 2 - prema stručnjacima samo dva grama sjemenki crnog kima dnevno smanjuje razinu šećera u krvi.
  2. Epilepsija - može smanjiti učestalost napadaja.
  3. Rak debelog crijeva - crni kim ima antikancerogena svojstva i blagotvoran je baš kod karcinoma debelog crijeva.
  4. MRSA - bakterija koju je moguće suspregnuti pomoću crnog kima.
  5. Zaštita od srčanog udara - zaštitni učinak na zdravlje srca.
  6. Ekcemi i psorijaze - ulje crnog kima pomaže kod kožnih problema i smanjenju upala.
  7. Probava - pomaže kod boljeg rada probave i smanjenju nastanka plinova.
  8. Koža i kosi - može pomoći kod jačanja kože te ubrzanja rasta kose.

Jeste li znali?

Jeste li znali da je prorok Muhamed napisao: “Crni kim liječi sve bolesti osim smrti”? Jeste li znali da je u grobnici faraona Tutankamona pronađena bočica ulja crnog kima? Jeste li znali da ga je Kleopatra koristila za njegu kože?

To su zapravo podaci koji govore o važnosti crnog kima koji već tri tisućljeća sazrijeva u vodom oskudnom okolišu. Crni kim pomaže u održavanju ravnoteže organizma. Danas je često narušena upravo toliko željena ravnoteža i upravo zato pronađite svog “tihog” saveznika koji će vas pratiti i pomoći u pravilnoj funkciji tijela.

 

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.

 

POSJETITE NAŠ WEB; https://www.fitzona.hr/