163 godine od rođenja genija iz Smiljana: 7 stvari koje niste znali o Nikoli Tesli
Objavljeno: 06.07.2016 u 18:35. Kategorija: Vijesti

Nikola Tesla rođen je 10. srpnja 1856. godine u Smiljanu u Lici. Po ovom legendarnom izumitelju ime je dobila jedinica jakosti magnetskog polja, tvornica žarulja u Češkoj, asteroid te krater na Mjesecu.

Nikola Tesla je zaslužan je što je izmjenična struja došla u naše domove, izumitelj je električnog motora i transformatora te desetaka drugih inovacija koje su promijenile svijet iz korijena. Ne čudi stoga što ga je Enciklopedija Britannicasvrstala među 10 najvažnijih ljudi u svjetskoj povijesti. 

Donosimo vam manje poznate detalje iz života ličkog inovatora čiji je životni put započeo u malenom Smiljanu, a završio u Velikoj Jabuci. 

1. Izgubio je brata u nesreći
Nikola Tesla imao je tek pet godina kada je izgubio jedinog brata Daneta u jahačkoj nesreći. Neki vjeruju da je šok uslijed ove tragedije utjecalo na njegovo ponašanje i sklonost prema misticizmu. Odrastao je, pak, uz tri sestre: Milku, Angelinu i Maricu.

2. Genije bez VSS-a
Iako je pohađao Visoku tehničku školu u Grazu, jedinu 'službenu' svjedodžbu dobio je iz Više realne gimnazije u Rakovici kod Karlovca. Zbog gubitka stipendije Vojne krajine prekinuo je studij nakon druge godine fakulteta. Kao etablirani izumitelj primio je nekoliko počasnih doktorata sa svjetskih sveučilišta, onaj Sveučilišta u Zagrebu, Politehničke škole u Grazu i Sveučilišta u Parizu.

3. Kopao je kanale da bi preživio
Nakon što je 1884. godine preselio u Ameriku, Tesla je kratko vrijeme radio za tvrtku Thomasa Edisona. Zbog neslaganja s njegovim mišljenjima dao je otkaz, a zbog manjka novca bio je prisiljen privremeno kopati kanale. Već 1885. osnovao je vlastitu tvrtku Tesla Electric Light and Manufacturing Company za proizvodnju električnih lučnica. 

4. Odbio je primiti Nobelovu nagradu 
Odbio je primiti Nobelovu nagradu iz fizike 1912. godine jer je tvrdio da njegov suprimatelj i bivši poslodavac Thomas Edison nije pravi znanstvenik. 

5. Bio je 'opsjednut' brojkom 3 
Neki tvrde da je Nikola Tesla patio od opsesivnog-kompulzivnog poremećaja. U prilog tome ide da je bio 'opsjednut' s brojkom tri. Tri bi puta prao ruke zaredom ili bi tri puta okružio zgradu prije nego što bi ušao u nju. 

6. Obožavao je golubove 
Posljednju dekadu života proveo je američkom hotelu New Yorker u Velikoj Jabuci. Živio je u dvosobnom apartmana pod brojem 3327 na 33. katu zgrade, a umjesto s ljudima slobodno vrijeme je provodio s golubovima. 

7. Živio je u celibatu 
'Ne mogu se sjetiti mnogo velikih izuma iza kojih stoje oženjeni muškarci,' izjavio je Nikola Tesla i tako objasnio zašto ne vjeruje u brak. Ovaj zakleti neženja kojeg su žene iznimno voljele, navodno je bio u celibatu, jer je vjerovao da bi ga seks ometao u radu, piše